Zápis ze Setkání BPK dne 7.března 2020

Zápis ze Setkání BPK a valné hromady dne 7.března 2020


Setkání v prostorách Café Kampus (Náprstkova 10, Praha 1) zahájila Jana Feuereislová a připomněla program tak, jak byl uvedený na stránkách BPK.


1) Předsedkyně BPK Jana Haklová, přednesla zprávu o hospodaření BPK v roce 2019. (Zpráva bude předložena Finančnímu úřadu Plzeň-sever, pod který BPK svým sídlem spadá.) Členské příspěvky od 50ti členek za rok 2019 činí 18 250.- Kč. Náklady celkem 15.904.36 Kč (nájemné za výstavy PPM a PW Fulnek, přepravné, webové stránky ). Výnosy 18.250.- Kč. Hospodářský výsledek roku 2019 je  2.345.64 Kč. Finanční majetek celkem  91 827.47 Kč. Účet výsledku hospodaření bude převeden na účet vlastního jmění.
 

Zpráva o hospodaření v roce 2019 byla přítomnými členkami schválena.


Dále byl schválen příspěvek na vstupné na 14.PPM ve výši 100.- Kč. Pro slevu na vstupné jsou podmínkou uhrazené členské příspěvky na rok 2020.

2) Následně Jana Štěrbová informovala o 14. PPM. Kompletní přehled všech galerií jsou postupně uváděny v newsletteru a jsou k dohledání i na webu PPM. V kreativní soutěži "Voda" se letos představí rekordní počet 34 přihlášených z nich cca 50% jsou zahraniční účastnice. Český quilt bude opět vystaven v kongresovém centru. Výstavy se i v tomto ročníku zúčastní se svými pracemi studenti Střední školy designu z Lysé nad Labem. Také informovala o spolupráci se SOŠ z Třeboně, kde se snaží navazovat na lidové tradice regionu a to na téměř zapomenuté řemeslo - vyšívání lidových oděvů rybími šupinami. Výstava jejich prací by mohla být součástí 15. PPM.


Vzhledem k úpravám v místech, kde byl vždy umístěn Bazárek BPK, bude letos umístěn v jedné z kójí v prvním patře haly 2.


3) Anička Králíková krátce informovala o akci Bloky na pomoc Austrálii. Sešlo se celkem 206 bloků, které byly prostřednictvím Hanky Martínkové na začátku března odeslány.


4) V krátkém kurzu ukázala Romana Černá různé možnosti při tvorbě podkladu pro quilt a rozdíl při použití komerčních látek bez úpravy a po jejich úpravě například různými způsoby barvení.


5) Následoval kurz Marušky Kielbusové - promluvila o výrobě svých originálních kabelek, které samozřejmě přivezla i ukázat. Některé jsou oboustranné, na některé zase má "kabátky", díky kterým je možné z kabelky do práce udělat během chvilky třeba kabelku do divadla. Také předvedla několik oděvů doplněných vlastnoručně vyrobenými šperky technikou Quilling.


Dále promítla prezentaci svých šperků a zároveň pohovořila o jejich výrobě.


6) Na závěr byla promítnuta další část fotografií z CEP Francie 2019




Počet zúčastněných : 32
Zapsala: Jana Feuereislová

 

 

Zápis ze Setkání BPK dne 7.12.2019

V prostorách Café Kampus (Náprstkova 10, Praha 1) zahájila Jana Haklová a připomněla program tak, jak byl uvedený na stránkách BPK.
 

1) Jako první vystoupila Irena Zemanová s prezentací Art v módě - kabátek Chanel Promluvila o používaných materiálech a předvedla, jak je možné upravit koupené jednoduché sáčko v originální součást šatníku. Odkazy na obchody:
Látky Marija: https://www.latkymarija.cz/
Látky Marlen: https://www.marlen.cz/
Látky Par Excellence (kousek od Opletalovy, kde byly dřív): https://www.parexcellence.cz/
 

2) PPM 2020.

S Workshopy seznámila účastnice setkání Romana Černá.

 
Jana Štěrbová krátce promluvila k organizaci PPM a nabídla možnost konzultace v případě, že si tvůrce díla nebude jistý s jeho zařazením do určité kategorie.
 

Jana Haklová připomněla, že bude opět poskytnut příspěvek 100 Kč na vstupné členkám, které budou mít zaplacené příspěvky na rok 2020
BPK bude na obvyklém místě opět pořádat BAZAR. Vedení a organizace Bazaru – Iva Kučerová. Mimo PW výrobky lze nabídnout k prodeji : látky, potřeby pro PW, galanterii, vlny, časopisy, knihy, návody a další věci potřebné pro patchvork a jinou textilní tvorbu. Vše nutno dobře označit jménem, cenou a předat seznam věcí k prodeji.
 

3) Jana Haklová dále poděkovala všem, které svými výrobky přispěly do Mikulášského bazaru nadace Vize 98
 

4) O projektu Tapiserie z Assenede informovala Naďa Harbichová, která komunikuje s tvůrci a koordinátory projektu. Zájemkyně o práci na českém panelu se mohou hlásit na emailovou adresu info@zasitakrasa.cz
 

5) Lada Charvátová – stručně informovala o letošních výpravách za textilními technikami na Jávu a do Japonska. K japonské cestě by se v Uměleckoprůmyslovém muzeu měla konat přednáška. Termín zatím není znám. Také sdělila, že se připravuje expedice do Mexika na podzim 2020.
 

6) Jana Haklová následně ukázala, jak je možné vyrobit jednoduchou textilní ozdobu k zavěšení třeba na vánoční stromek.
 

Jako vždy v prosinci proběhlo i rozdávání vánočních dárků.
Setkání uzavřelo promítání fotografií z letošní výstavy CEP ve Francii.

Počet zúčastněných: 30
Zapsala: Jana Feuereislová
 

 

Zápis ze Setkání BPK dne 7.9.2019

V prostorách Café Kampus (Náprstkova 10, Praha 1) zahájila Jana Feuereislová a připomněla program tak, jak byl uvedený na stránkách BPK.

1) Jako první vystoupila paní Jana Kadlecová z firmy Silon s. r. o., která seznámila přítomné s projektem „Tapiserie z Assenede“. Jde o mezinárodní projekt zobrazení 850 let staré básně pomocí tapisérií organizovaný z Belgie. Belgická strana dodá instrukce, námět obrazu a materiál, česká strana pak zajistí samotné vyšití obrazu. Podrobné informace lze najít v několika jazycích v odkazu: http://www.tapijtvanassenede.be Celý projekt je organizován pod záštitou belgické královny matky, Jejího Veličenstva královny Paoly Belgické. Koordinátorka projektu na setkání BPK zatím nebyla určena, zájemkyně o šití se mohou hlásit prostřednictvím e-mailu přímo Janě Haklové (haklovaj@seznam.cz). Pokud se sejde dostatečný počet zkušených zájemkyň z řad BPK tak na prosincovém setkání bude určena oficiální koordinátorka projektu, která s belgickou pomocí zajistí veškerý servis a logistiku spojenou s celou akcí.

2) Jana Štěrbová představila netkaný materiál Evolon, který bude na příštím Prague Patchwork Meeting povinným materiálem pro artovou kolekci. Evolon lze v současné době zakoupit ve firmě Polytex ( www.polytex.eu ) Pro použití v patchworku je dobré objednávat z jejich nabídky evolon prostřední gramáže ( 100 g/m2 - evolon pro patchwork ), nejlépe se s ním pracuje. Bližší informace jak si s evolonem poradit lze dohledat na stránkách PPM v záložce Newsletter, v souboru s názvem Léto 2016, kde je uveřejněn kurz práce s tímto materiálem.

3) Jana Štěrbová poté seznámila přítomné s novinkami, které přinesla srpnová výstava v Birminghamu. Byla také promítnuta videa mapující nejvýznamnější výstavní okamžiky letošního ročníku.
https://www.youtube.com/watch?v=qHrUXl1NoYw&t=94s  

https://www.youtube.com/watch?v=jJDE-Q0cMis&t=55s4)

Po promítání přednesla Jana Haklová obsáhlý příspěvek o artových technikách podle knihy Juliette Eckel "ABC - das Handbuch des Art-Quilts". Připomněly jsme si známé techniky, jimiž jsme za léta vzájemného setkávání prošly, i mnoho z nich, které na své vyzkoušení v quiltu zatím čekají. Namátkou ze míněných technik lze jmenovat žinylku, barvenou bonda web, kovovou síťovinu. konfetti, ruční i strojové využití stehů, filcování, stáčení drátu a 3D efekty s ním, propalování, akrylové gely, kouzla s tyvekem, korálky v quiltu, různé druhy barvení a mnoho dalších.

5) Účastnice projektu Marcely Listíkové byly informovány o vernisáži v Libereckém technickém muzeu, která se bude konat v neděli 6. října 2019 ve 14 hodin a kam jsou všechny včetně rodinných příslušníků srdečně zvány.

6) Na závěr bylo promítnuto video s návodem jak jednoduše sendvičovat velkou deku v omezeném prostoru.

https://www.youtube.com/watch?v=1VZbDtMTyKc


Počet zúčastněných: 25

Zapsala: Romana Černá
 

 

Zápis ze Setkání BPK dne 1.6.2019

V prostorách Café Kampus (Náprstkova 10, Praha 1) zahájila Jana Feuereislová a připomněla program tak, jak byl uvedený na stránkách BPK.


1) Jako první vystoupila Marta Drozdová se svým obsáhlým kurzem o moderních šitých špercích. Při své tvorbě používá zejména hedvábí, jež kombinuje s korálky, vlnou a dalšími materiály. Tyto materiály lze kromě dalších obchodů zakoupit zejména v galanterii v 1. patře obchodního domu Bílá labuť v Praze. Před časem vydala Marta ve spolupráci s paní Marií Kielbusovou o svých špercích knížku, kterou je možno pod názvem „Textilní šperky a doplňky“ zakoupit v knihkupectvích nebo na internetu.

2) Následoval kurz Kaleidoskop, který vedla Květa Sudová. Upozornila na druhy bloků, jak je nejlépe řezat a jak jednotlivé díly doplnit do bloku. Doporučila pak zájemcům o šití tohoto vzoru knížky od autorek, které se jím dlouhodobě zaobírají. Byly to Paula Nadelstern, Bethany Reynolds a Sara Nephew. Kaleidoskop je tématem pro klasickou soutěž PPM v roce 2020.

3) Jana Haklová pak připomněla stále běžící projekt Lady Charvátové o Pražském jezulátku, jehož termín odevzdání je 31. 3. 2020. S případnými dotazy se zájemkyně mohou obrátit přímo na organizátorku: lada.charvatova@seznam.cz .

4) Anna Králíková přinesla ukázky bloků a informovala o projektu Dodekagon. Jedná se o tradiční anglický paperpiecing s historickým přesahem až ke Krymské válce. Minimální počet pro vystavení je 12 bloků v dece, přesný rozměr bloku není určen. Další podrobnosti jsou uvedeny na stránkách BPK. Plánovaný termín vystavení je v roce 2022. Koordinátorkou projektu je Jitka Jirkovská a další informace je možné získat na jejím tel. čísle 607830056.

5) Na závěr byly promítnuty fotografie z letošního Prague Patchwork Meeting.

Počet zúčastněných : 32

Zapsala: Romana Černá


 

 

Zápis ze Setkání BPK a valné hromady dne 2.března 2019
 

V prostorách Café Kampus (Náprstkova 10, Praha 1 zahájila Jana Feuereislová a připomněla program tak, jak byl uvedený na stránkách BPK.


1) Předsedkyně BPK Jana Haklová, přednesla zprávu o hospodaření BPK v roce 2018. (Zpráva bude předložena Finančnímu úřadu Plzeň-sever, pod který BPK svým sídlem spadá.) Členské příspěvky od 54 členek za rok 2018 činí 19 698 Kč. Náklady celkem 24 676 Kč(nájemné za výstavy PPM a PW Fulnek, přepravné, webové stránky ). Výnosy 19 748 Kč. Hospodářský výsledek roku 2018 je ztráta 4 927 Kč. Finanční majetek celkem 88 856 Kč. Doporučena výměna zbylých Euro v dev.pokladně za Kč a vklad do korunové pokladny. Účet výsledku hospodaření bude převeden na účet vlastního jmění.
Zpráva o hospodaření v roce 2018 byla přítomnými členkami schválena.

Dále byl schválen příspěvek na vstupné na 13.PPM ve výši 100.- Kč. Pro slevu na vstupné jsou podmínkou uhrazené členské příspěvky na rok 2019.

2) Následně Jana Štěrbová informovala o 13. PPM. Představí se téměř 30 kolekcí z celého světa v pestré škále technik, od klasiky po art. Podrobnosti k jednotlivým kolekcím jsou postupně uváděny v newsletteru a jsou k dohledání i na webu PPM. Český quilt bude nově vystaven v kongresovém centru.
Výstavy se letos zúčastní i Střední škola designu z Lysé nad Labem. Práce studentů je možné si prohlédnout také v galerii ABF Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Václavské nám. 31, Praha 1 (v průchodu vzadu). Vernisáž výstavy s módní přehlídkou a hudebním vystoupení je 5.3.2019 v 17:00 a potrvá do 28.3.2019.

Pro malý zájem byl zrušen kurz Christine Bünning Převod obrázku do quiltu. Naopak pro velký zájem byl přidán ješte jeden kurz Jaroslavy Grycové. Na některé kurzy je možné ještě se přihlásit na adrese workshop@praguepatchworkmeeting.com.
 

Dále sdělila, že obrovský ohlas měla výzva na ušití polštářků pro pacienty onkologických oddělení. Přihlásilo se už více než 100 dárkyň a další přibývají.

Stejně jako vloni, budou se konat dětské workshopy v expozici Šicího centra Haišman.

3) Lada Charvátová pozvala na výstavu Japonské ozvěny v Čerčanech. Vernisáž se koná 5.3.2019 v 17:00 v Hospicu Dobrého pastýře. Následně informovala o letošních zájezdech na Jávu a do Japonska. Dále také o mezinárodním projektu Pražské jezulátko s termínem odevzdání 31.3.2020.
S případný dotazy se zájemkyně mohou obrátit přímo na Ladu Charvátovou lada.charvatova@seznam.cz.


4) Jitka Jirkovská představila nový projekt pro klasičky Dodekanon. Podrobnosti budou uvedeny na stránkách BPK.


5) Dále byl domluven provoz Bazárku BPK, jehož organizaci si vzala na starost opět Iva Kučerová.


6) V krátkém kurzu ukázala Jana Haklová, jak na žinylku a slashing. Další informace a inspiraci najdou zájemci na níže uvedených webových stránkách.
https://confessionsofafabrichoarder.com
http://annaslawinska.blogspot.com
http://www.carolannwaugh.com
http://www.timharding.com
http://wolverhamptonembroiderers.blogspot.com/2018/05/cutting-and-slashing-with-karina.html


7) Na závěr byla promítnuta 2. část fotografií z CEP Francie 2018


Počet zúčastněných : 38

Zapsala: Jana Feuereislová
 

 

Zápis ze setkání BPK konaného dne 1. prosince 2018

Setkání v prostorách Café Kampus (Náprstkova 10, Praha 1) zahájila Jana Haklová a připomněla program tak, jak byl uvedený na stránkách BPK. 

Jana Štěrbová seznámila přítomné s novinkami příštího ročníku výstavy Prague Patchwork Meeting a s některými vystavovateli, mezi kterými bude v příštím roce například i Střední škola designu z Lysé nad Labem. Nově se také objeví téma „Hvězda české klasiky“, kterou se pro příští rok stala Danuše Březinová.

Se soutěžními podmínkami a termíny některých velkých světových výstav seznámila členky ve svém příspěvku Romana Černá. Vše podstatné je v níže uvedené tabulce. Jana Haklová výčet doplnila zmínkou o akci na podporu afghánských žen, kterou opět pořádá paní Pascal Goldenberg (více info na https://www.guldusi.com/en/stick-projects.html ).

Dalším bodem programu byla prezentace Marcely Vassové, která přivezla a ukázala různé druhy výplní a výztuh včetně novinek v tomto oboru jako např. výplň s bambusovým vláknem a bavlnou, podkladem se čtvercovým rastrem nebo českou verzi oblíbeného freezer papíru jako pomůcku pro aplikace.
Více zde:
M.Vassova@email.cz nebo na facebooku na stránce „Svět hadříků a tvoření“.

Po prezentaci následovala tradiční vzájemná tombola dárků.

Na závěr Jana Haklová promítla fotografie z letošního 24. ročníku European Patchwork Meeting ve Francii, kde Českou republiku v hlavní soutěži výstavy reprezentovala díla Jany Haklové a Báry Bartošové.

Diskuze ke zhlédnutým fotografiím se rozvinula v malý rychlokurz Květy Sudové na téma vyšívání stužkou.

Počet účastníků: 40

Zapsala: Romana Černá

Tabulka soutěžních hlavních výstav v roce 2019:

 

Termín

Výstava

Téma soutěže

Termín pro přihlášky/quilt

Odkaz, poznámka

5. - 7. 4. 2019

Prague Patchwork Meeting

Kreativní: Písmo

Klasická: Drážďanský talíř

20. 2. 2019

/ 20. 3. 2019

http://www.praguepatchworkmeeting.com/cs/

Dědeček automobil

1. 2. 2019

/ 20. 3. 2019

http://www.b-p-k.cz/

7. – 9. 6. 2019

Fulnek

Sruby

15. 5. 2019

/ 3. 6. 2019

http://www.patchwork-morava.cz/news/pripravujeme-fulnek-2019/

3. – 5. 5. 2019

Goldene Nadel (Nadelwelt)

Volné téma

31. 1. 2019

/ 31. 3. 2018

do 15. 2. 2019 sdělí, jestli je práce akceptována

https://www.goldene-nadel.art/?l=en

1. – 4. 8. 2019

Festival of Quilts Birmingham

Volné téma

?(loni 1. 6. 2018)

/ 27. 7. 2019

celkem 14 kategorií

https://www.thefestivalofquilts.co.uk/competition-categories-prizes/

13. – 15. 9. 2019

Nadel & Faden Osnabrück

Ženský portrét

29. 6. 2019

portrét krásné ženy 30/40 cm

https://www.xn--nadelundfaden-osnabrck-cmc.de/

12. – 15. 9. 2019

European Patchwork Meeting (Sainte Marie a/M)

Opposition

7. 6. 2019

/po akceptaci

https://www.patchwork-europe.eu/participez-au-concours-2019.php

28. – 30. 3. 2019

International Quilt Festival Chicago

A Celabration of Color

11. 1. 2019 /

info po akceptaci

http://callforentriescolor.com/


 

31.10.-1.11.2019

International Quilt Festival Houston

Sapphire Celebration – 45 let: Blue and White

18. 2. 2019

Kategorie: tradiční, moderní, art

https://www.quilts.com/enter-a-quilt.html

 

 

Zápis ze Setkání BPK konaného dne 8.září 2018

Zápis ze setkání BPK konaného dne 8. září 2018

Setkání v prostorách Café Kampus (Náprstkova 10, Praha 1) zahájila Jana Haklová a připomněla program tak, jak byl uvedený na stránkách BPK. Vyzvala členky k aktivní spolupráci na budoucím programu a k přispívání vlastními náměty na kurzy, prezentace či diskuzi.

V krátkém kurzu pak Jana Haklová seznámila členky se starou korejskou technikou POJAGI spočívající v šití z jednovrstvých průsvitných materiálů, kde při oboustranném začištění dochází působením světla k zajímavým efektům. Jde o techniku poměrně náročnou, ale ve výsledku velmi efektní. Jana přinesla mnoho ukázkových tkanin, na kterých demonstrovala několik způsobů jejich vzájemného sešívání. K nahlédnutí bylo také množství výrobků zhotovených touto technikou.

Marcela Listíková seznámila přítomné s výstavami, na kterých byly v uplynulých dvou letech prezentovány soubory „Ústřižky staré Prahy“ a „Můj rodný kraj“.  Představila pak nový společný projekt, jehož premiéra je naplánována na příští Prague Patchwork Meeting v roce 2019. Jedná se o kolekci nazvanou „Pradědeček automobil aneb první republika“. Vybrané quilty budou po výstavě trvale vystaveny v Technickému muzeu v Liberci, konkrétně v pavilonu D – Království automobilů (https://www.tmliberec.cz). Podrobnosti k této akci jsou umístěny na hlavní stránce BPK a byly publikovány také v newsletteru PPM Léto 2018.

Lada Charvátová informovala o dvou již proběhlých výletech do Japonska a seznámila přítomné s výhledem do budoucna, který se týká zejména dvou plánovaných zájezdů – „Za batikem na Jávu“ v březnu 2019 a „Japonsko – tradiční textil a vzory starých Ainu“ v říjnu 2019. Případní zájemci se mohou zúčastnit nezávazných informačních schůzek, kde získají přehled o náplni těchto zájezdů. Bližší informace jsou k dispozici na www.lada-bytovytextil.cz nebo www.urusi.cz.

Na závěr Lada promítla fotografie z obou předchozích výletů do Japonska, kde se na tematicky zaměřené cestě účastnice seznámily mimo jiné s významem a zpracováním textilií a navštívily také jednu z největších světových patchworkových výstav v Tokiu. 

Počet účastníků: 29

Zapsala: Romana Černá

 

 

Zápis ze Setkání BPK dne 2.června 2018

Zápis ze setkání BPK konaného dne 2. června 2018


Setkání v prostorách Café Kampus (Náprstkova 10, Praha 1) zahájila Jana Feuereislová a připomněla program tak, jak byl uvedený na stránkách BPK.


Jana Štěrbová pak zhodnotila průběh uplynulého 12. ročníku Prague Patchwork Meeting. Uvedla některé plánované novinky na ročník příští a upřesnila také vyhlášená témata soutěží. Jsou jimi: „Písmo v quiltu“ pro hlavní kreativní soutěž, „Drážďanský talíř“ pro soutěž klasického quiltu a společným materiálem pro kolekci art quiltů bude „Juta“. Detailní podmínky soutěží budou upřesněny později na stránkách BPK, webu PPM a newsletteru PPM.


Květa Sudová představila historii vzniku a různé možnosti základního bloku Drážďanský talíř a ukázala na mnoha příkladech jeho využití v klasickém quiltu. Podrobně pak vysvětlila i nejlepší způsob postupu při jeho šití.
Pro soutěž Prague Patchwork Meeting příští rok bude tradiční aplikovaný blok typu Drážďanský talíř muset být na ploše quiltu použitý nejméně 9x v libovolné velikosti (tj. případné dělení do čtyř čtvrtkruhů bude započteno jako jeden plný vzor), počet listů nejméně 16, okraje libovolné (kulaté, špičaté, apod.). Celková velikost quiltu: 150-200 x 150-200 (10% tolerance).



V dalším kurzu pak Jana Štěrbová předvedla ukázku volného prošívání stylem Graffiti Quilting a názorně vysvětlila jakým způsobem lze tento způsob uplatnit v moderním quiltu. Účastnice setkání si pak samy vyzkoušely spojit jednotlivé prvky pomocí lineární kresby na papíře.


V diskuzi jednotlivé členky přednesly několik zajímavých nápadů, které by uvítaly na příštích setkáních a které by byly přínosem i pro ostatní.


Setkání bylo zakončeno promítáním fotografií z výstavy Festival Internacional de Patchwork 2018 ve španělském Sitges, které slovem doprovodila Helena Ouředníková. Velký výběr z těchto fotografií lze najít na internetu pod odkazem:
https://www.flickr.com/photos/sitges-visit/sets/72157693142500495


Počet účastníků: 26


Zapsala: Romana Černá

 

 

Zápis ze Setkání BPK a valné hromady dne 3.března 2018

Setkání v nových prostorách Café Kampus (Náprstkova 10, Praha 1) zahájila Jana Feuereislová a připomněla program tak, jak byl uvedený na stránkách BPK.

1) Vzhledem k nepřítomnosti předsedkyně BPK Jany Haklové, přednesla zprávu o hospodaření BPK v roce 2017 Květa Sudová. (Zpráva bude předložena Finančnímu úřadu Plzeň-sever, pod který BPK svým sídlem spadá.) Členské příspěvky od 60ti  členek za rok 2017 činí  21 900.- Kč. Náklady celkem 21 353 Kč(nájemné za výstavy PPM a PW Fulnek, přepravné, webové stránky ). Výnosy 21 900.- Kč. Hospodářský výsledek roku 2017 je zisk 546.- Kč. Finanční majetek celkem 94 103.- Kč. Účet výsledku hospodaření bude převeden na účet vlastního jmění.

Zpráva o hospodaření v roce 2017 byla přítomnými členkami  schválena.

Dále byl schválen příspěvek na vstupné na 12.PPM ve výši 100.- Kč. Pro slevu na vstupné jsou podmínkou uhrazené členské příspěvky na rok 2018.

2) Následně Jana Štěrbová informovala o 12. PPM. Bude opět více než 30 galerií, také se zvýšil počet zahraničních účastnic, které se hlásí do soutěží. Podrobnosti o vystavovatelích, prodejcích a dalším programu budou uvedeny v newsletteru a jsou k dohledání na webu PPM. Dále sdělila, že velký ohlas měla výzva Deka pro miminka. Přihlásilo se už více než 20 dárkyň a další jména neustále přibývají. Quilty budou slavnostně předány zástupcům Novorozeneckého oddělení Masarykovy nemocnice na výstavě v sobotu 7.4.2018.

3) Byl doplněn seznam přihlášených ke společnému rakousko-českému  projektu Sommerwiese - Letní louka. Galerii na 12.PPM zaplatí BPK. Následně bude recipročně vystaveno v květnu v Galerii Trotsman  veVídni.

4) V další části vystoupil fotograf pan Jiří Antalovský, který vysvětlil, jakým nejlepším způsobem postupovat při fotografování díla pro co nejlepší technický výsledek. Odpovídal i na mnoho dotazů posluchaček.

5) Lada Charvátová sdělila informace o aktivitě účastnic zájezdu do Japonska v roce 2017 ( Projekt "Japonský svitek" bude vystaven v galerii na 12.PPM ) a poté vyhlásila nový mezinárodní projekt s termínem odevzdání 31.3.2020 – Pražské jezulátko.
Podrobnosti k projektu budou k dispozici na stránkách BPK. S případnými dotazy se zájemkyně mohou obrátit přímo na Ladu Charvátovou lada.charvatova@seznam.cz

6) Podrobnosti ke kurzům na 12. PPM sdělila Jana Lálová. Informovala o kurzech, na kterých jsou poslední volná místa, a je možné se na ně ještě přihlásit.

7) Dále byl domluven provoz Bazaru BPK, který si vzala na starost opět Iva Kučerová, a také transport několika beden s látkami, které zbyly z dědictví a jejichž část byla rozdána již při vánočním sekání.

8) Na závěr ukázala v krátkém kurzu Marcela Listíková svůj postup při tvorbě quiltu, kde kombinuje klasické patchworkové pozadí vytvořené například z čtverců nebo šestiúhelníků a aplikaci.

Počet zúčastněných : 38

Setkání členek BPK se bude i nadále konat v prostorách Cafe Kampus, Náprstkova 10.

Zapsala: Jana Feuereislová



 

 

Zápis ze Setkání BPK ze dne 2.prosince 2017

Setkání zahájila Jana Feuereislová a připomněla program tak, jak byl uvedený na stránkách BPK.

Nejdříve informovala účastnice o daru, který obdržel BPK. Pro každou zájemkyni byl připraven balíček látek, za což patří velké díky Janě Lálové a Janě Haklové, které vše přebraly a připravily.  Podrobnosti o původu daru přiblížila Jana Štěrbová, která pak pokračovala informacemi k PPM.

V projektu Patch Kids byla ustanovena koordinátorkou paní Eliška Dolečková Faltusová, e-mail elisabetta@seznam.cz  Pro nadcházející sezónu byla vypsána soutěž „Cestujeme s vláčkem Bernino“. Podrobnosti jsou uvedeny na stránkách BPK nebo v říjnovém newsletteru PPM. S dalšími dotazy k účasti případně pomůže nově jmenovaná koordinátorka.

Jana Štěrbová také nabídla možnost konzultace před odesláním přihlášky quiltu na PPM, pokud by si někdo nebyl jistý, zda jeho práce odpovídá dané kategorii, kam jej autorka chce přihlásit. Dotaz je možné zaslat na adresu exhibition@praguepatchworkmeeting.com. Jako každý předešlý ročník tak i v tomto bude o vítězích rozhodovat porota složená ze zahraničních lektorů a vystavovatelů.
V sále kolovala také složka s podrobnými informacemi k pořádaným kurzům PPM. Některé jsou již z větší části naplněné a není radno otálet.

Účastnicím byl připomenut projekt „Sommerwiese“ – Letní louka, který vypsala rakouská Patchworkgruppe Wien. Kolekce se bude vystavovat na PPM 2018 a Patchworkové výstavě 2018 v galerii Totsman ve Vídni. Termín předání stejný, jako quiltů pro PPM. Výstavní poplatek za quilt hradí BPK. Podmínky jsou na webu BPK.

V další části setkání si vzala slovo Romana Černá a popsala možnosti postupů při tvorbě krajiny v quiltu a současně promítla ukázky k jednotlivým technikám a různé druhy jejich uplatnění. Zmíněny byly tyto techniky:
- ruční aplikace
- šití na papír nebo pomocí papíru
- lepené křivky, vrstvené křivky, volné křivky
- aplikace technikou Confetti (popsané na předchozím setkání BPK)
- aplikace s nezačištěnými okraji, aplikace na předšitý či malovaný podklad, aplikace na Evolon
- využití přenesených obrázků na textil, využití dalších mixed media technik.
K pozdějšímu případnému využití byly uvedeny tyto užitečné webové adresy:
https://www.englanddesign.com/ - adresa americké quiltařky Cynthie England, kde je návod včetně několika videí k alternativnímu a jednoduššímu způsobu paperpiecingu
videa
Nancy Ziemann na kanálu Youtube a dalších stránkách
http://www.tiskjednoduse.cz/ - kontakt na tiskárnu, která inzeruje i velkoplošný digitální tisk na textil

Naďa Harbichová přinesla ukázku několika svých prací, a také látkové misky, ke kterým zároveň dala k dispozici pro zájemce střih.

Po přestávce na slavnostní oběd byly rozdány dárky a na závěr promítnuty fotografie z výstavy Le Carrefour Européen du Patchwork v Sainte Marie aux Mines a okolí.

Počet zúčastněných: 37

 

Zapsala: Jana Feuereislová

 

 

Zápis ze Setkání BPK ze dne 2.září 2017

Klubová činnost

StanovyPřihláška
 



Setkání zahájila Jana Feuereislová a připomněla program tak, jak byl uvedený na stránkách BPK


1) Jana Haklová nejdříve přednesla informace od Lady Charvátové k jejímu projektu Sashiko a další akce na Letné
a.    Kurz (19. 10., 26. 10., 16. 11., 21. 12.) včetně základního materiálu, od 17 do 19 hodin, Ovenecká 28, Praha 7
b.    BOM od ledna 2018 bloky měsíce - quilt sashiko + patchworkové bloky inspirované japonskými vzory, setkání 1 x za měsíc Ovenecká 28, lze i korespondenčně - pošta, email
c.    Přednáška o sashiku 20. 9. od 18,30 Ovenecká 28, zdarma
d.    Sobotní kurz MOLA s Janou Lálovou proběhne 9. 12. od 10 do 17 hodin, Ovenecká 28, Praha 7, dopoledne - nácvik šicí techniky, odpoledne - nácvik konstruování vzorů (i vlastních) veškerý materiál a pomůcky lze po předchozí domluvě zakoupit na místě; lze též pracovat i s pomůckami neoriginálními z vlastních zdrojů = ostré jehly s různě velkými oušky, jednobarevné látky, popřípadě batiky
Zájemci ať předem kontaktují Ladu na adrese lada.charvatova@seznam.cz.

2) Naďa Harbichová ukázala, jak na tašku ze 17 čtverců. Na polotovaru popsala, jak rychle a jednoduše vytvořit originální tašku v jakékoliv velikosti. Záleží jen na velikosti čtverců.

3) Proběhla krátká diskuze k zadání pro Art quilt na PPM 2018. Zájemkyně mohly donést zamýšlený materiál - tvíd. Odkaz na stránky se zajímavými informacemi o textilu http://blog.sekora.cz/?tag=tvid

4) Následně si vzala slovo opět Jana Haklová a seznámila účastnice s moderním přístupem ke klasické technice Trapunto. Vysvětlila a na vzorně připravených ukázkách předvedla postup od počátku až k hotovému dílu. Tento postup je vhodný i pro ty, které se ani při šití klasiky nedokáží odloučit od svého šicího stroje. Návody k této technice je možné najít na blogu Gety Gamy z Rumunska.
     http://www.getasquiltingstudio.com/2013/04/how-to-make-shadow-trapunto-quilts.html    http://www.getasquiltingstudio.com/2013/03/how-to-make-trapunto-quilts-tutorial.html

5) V dalším části setkání Jana Haklová popsala 4 možnosti postupu pro techniku Confetti. Jedná se o vytváření celých quiltů nebo častěji doplnění předpřipraveného základu pomocí nařezaných nebo nastříhaných kousíčků látek.
a.   za pomoci tylu – potřebné množství kousků se sestaví do požadovaného tvaru, pak se překryje tylem a prošije  https://www.norikoendo.com/

b.   jednotlivé kousky, popřípadě skupiny se prošijí cik-cakem
c.   barevné shluky s prošijí mezi vodou rozpustným vliselinem, následně se ve vodě vliselin rozpustí a shluky se umístí na podklad podle citu umělkyně
d.   metoda pro „lepilky“ – látky, které se nejdříve podžehlí pavučinkou nebo Misty Fuse a teprve pak rozstříhají. Sestaví se na podklad a zažehlí.
Prošívání je ideální nejdříve na hrubo, po etapách, aby vše dobře drželo na svém místě a teprve následně pečlivě prošít.
Takto to dělá např. Ricky Tims  https://www.youtube.com/watch?v=RCU7iAUVA

6)  Veškeré informace o projektu Svatební quilt 2019 najdete na http://dobrykousky.blogspot.cz/

7) Na závěr Jana Haklová promítla fotografie z výstavy Festival of Quilts NEC Birmingham 2017

Při Setkání byl k prodeji nabídnut katalog kolekce vystavené na PPM 2017 - "Ústřižky staré Prahy" . Zájemci o něj mohou kontaktovat p. Listíkovou   listikovamarcela@seznam.cz

Doporučujeme návštěvu Muzea "Dům u Zlatého prstenu" (Týnská 6) kde do 29.10.2017 probíhá velmi zajímavá výstava Od nitě ke košili  www.muzeumprahy.cz

Pro vánoční setkání 2.12.2017 se všeobecně usneslo že tak jako v minulosti členky donesou k předvedení své již ušité quilty nebo vánoční dárky.


Počet zúčastněných : 30
Zapsala: Jana Feuereislová

 

 
Zápis ze Setkání BPK ze dne 3.6.2017



Setkání zahájila Jana Haklová a představila program.

1) Jako první vystoupila Jana Štěrbová a informovala o tématech pro Prague Patchwork Meeting 2018. Jako hlavní téma kreativní soutěže je vyhlášeno „Roční období“. Zpracování by mělo zobrazovat minimálně dvě roční období bez ohledu na to, zda jdou po sobě nebo jsou k sobě kontrastem. Povinný rozměr přihlášené práce je 80 – 95 cm na šířku a 100 – 120 na výšku s tolerancí 10 %. Jedna autorka může do soutěže přihlásit maximálně dva quilty.
Téma soutěže pro klasický quilt je pro rok 2018 „Bouře na moři“. Povinný rozměr stran s tolerancí 10%: 120-200 x 120 - 200 celková velikost quiltu, vzor "Bouře na moři" ve velikosti minimálně 100 x 120 cm v rámci plochy celého quiltu
Materiálem artové kolekce pro příští rok bude „Tvíd“, kterého by každý artquilt měl obsahovat minimálně 30 % plochy. Rozměry stran by měly opět být 80 – 100 cm s tolerancí 5 %. Na příštím setkání BPK v září proběhne diskuze k tématu a pomocí vzorků si ukážeme různé konkrétní podoby tohoto tradičního oděvního materiálu. Každá účastnice si může přinést svůj vzorek látky k případnému posouzení.
Podrobné podmínky soutěží budou zveřejněny na stránkách výstavy Prague Patchwork Meeting.

2) Jana Štěrbová dále informovala o nových trendech současného quiltu. Znovu je více a více oceňována individualita a pracnost a do módy opět přichází tradiční anglický paper piecing. Velmi oblíbeným se ve světě stává vzor postavený na pětiúhelnících s názvem La Passacaglia. V tomto kontextu jsou také stále více vyhledávány jako předlohy staré tradiční quilty z doby občanské války. Velmi oblíbená je také inspirace kolekcí klasických quiltů v červenobílém provedení.
Příklad La Passacaglia: https://thediyaddict.com/la-passacaglia-quilt
Quilty občanské války: http://civilwarquilts.blogspot.cz/ , http://barbarabrackman.blogspot.cz/
Slavné červenobílé quilty v New Yorku: https://www.youtube.com/watch?v=PJn0B7yLBGI

3) Květa Sudová prezentovala různé možnosti vzoru „bouře na moři“ a předala cenné rady pro jeho šití. Mnoho dalších podob tohoto tradičního vzoru lze vyhledat na internetu prohledáním hesla „storm at sea quilt“.

4) Iva Kučerová informovala o stránce evropských trhů „Marché du tissu“, které je možné příležitostně navštívit. Více informací a termíny na webových stránkách nebo na facebooku. http://www.marchedutissu.com/ .

5) Jana Haklová předvedla v krátkém kurzu jak využít při tvorbě artquiltů tiskařskou techniku colagraf. Zajímavé uplatnění mohou také v tomto oboru najít akvarelové pastelky určené na látku, které lze zakoupit od firmy Koh-i-noor (Wax Aquarell) nebo Derwent (Derwent Inktense). Pastelky lze následně vodou rozmývat a docílit tak zajímavých efektů a barevných přechodů. Zmínila také možnost jak si vytvořit v domácích podmínkách trvanlivý želatinový podklad pro své tisky.

6) Marcela Listíková informovala o úspěchu kolekce Ústřižky staré Prahy a její plánované cestě po výstavách republikou i mimo ni. Vyhlásila pak novou soutěž pro příští rok pod názvem „Můj rodný kraj aneb krásy Čech a Moravy“. Rozměr quiltu bude stejný jako u pražské kolekce: 40 x 70 cm na výšku nebo šířku. Quilt by měl být tvořen třemi vrstvami spojenými prošíváním, technika je libovolná. Termín zaslání přihlášek je 31. 1. 2018 na e-mail listikovamarcela@seznam.cz.Termín odevzdání je 1. 3. 2018.

7) Na závěr Jana Haklová promítla fotografie z výstavy Nadelwelt v Karlsruhe a kolekci červenobílých quiltů.

Počet zúčastněných : 30

Zapsala: Romana Černá

 

 

 
Zápis ze Setkání BPK ze dne 4.3.2017

Setkání zahájila Jana Feuereislová a připomněla program tak, jak byl uvedený na stránkách BPK

1) V první části Setkání Jana Štěrbová informovala o 11. PPM. Rozsah výstavy bude praktický stejný jako loni. Jutta Helbach, která měla mít na PPM dva kurzy, se ze zdravotní důvodů omluvila. Podařilo se zajistit náhradu. Uta Reimer předvede techniku řasení látek Crash a Susan Briscoe Sashiko výšivku. Informace ke kurzům byly aktualizovány jak na stránkách PPM, tak i BPK. V galerii "TOP 15" se základovými dekami by zájemci měli najít i informace o tom, kde je možné se případně do kurzů v ČR přihlásit.

2)  Pro slevu na vstupném na výstavu 11.PPM je nutné mít uhrazené členské příspěvky BPK na rok 2017 do 20.března 2017
3)  Jana Lálová přidala podrobné informace ke kurzům pořádaným v rámci PPM. Některé kurzy jsou již plné, ale u některých jsou ještě volná místa a je možné se přihlásit.

4) Maruška Křečková předvedla prezentaci staré korejské textilní techniky Pojagi (také Bojagi). Zmínila historii, vývoj i využití.

5) Jana Haklová předsedkyně BPK přednesla zprávu o hospodaření BPK v roce 2016. (Zprávu předloží Finančnímu úřadu Plzeň-sever, pod který BPK svým sídlem spadá.) Členské příspěvky od 59 členek za rok 2016 činí 21.537. Kč. Náklady 20 488.95 Kč (převážně platby za pronájem KC Step, nájemné za výstavy PPM a For Decor, přepravné, webové stránky ). Výnosy 21 557.- Kč. Zisk roku 2016 činí 1 068.89 Kč. Finanční majetek celkem 94 851.23 Kč. Účet výsledku hospodaření bude převeden na účet vlastního jmění.

6) Na závěr Jana Haklová promítla část fotografií z cesty do Japonska, které se některé členky zúčastnily. Slovem doprovodil organizátor a průvodce Václav Kučera. Více informací k japonským textilním technikám je možné najít na stránkách Václava Kučery https://www.facebook.com/Japonské-textilní-techniky-963015737150250/  nebo http://www.lada-bytovytextil.cz/blog/  Zde je možno nalézt též informace o nově chystaném zájezdu do Japonska v roce 2018.

Počet zúčastněných : 49

Zapsala: Jana Feuereislová

.

 
Zápis ze Setkání BPK ze dne 3. 12. 2016

Setkání zahájila Jana Feuereislová a připomněla program tak, jak byl uvedený na stránkách BPK

1) V první části Setkání Jana Lálová podala podrobné informace o jednotlivých kurzech, které budou součástí 11. PPM. Kurzy a jejich obsah je možné si prohlédnout na stránkách BPK v sekci PPM. Objednávat můžete na emailové adrese info@praguepatchworkmeeting.com . Případné dotazy ke kurzům je možné posílat na adrese workshop@praguepatchworkmeeting.com.

2) Jana Štěrbová informovala o změně v přihláškách na 11. PPM. Ve formuláři je již pamatováno na možnost přidání spoluautora quiltu. Byly rozdány poslední sady látek pro projekt Orient. Jana Lálová přinesla již hotové dílo na ukázku.

3) Další část Setkání byla věnována praktickým ukázkám na výrobu jednoduchých vánočních dekorací
a. Jana Haklová ukázala, jak vyrobit poskládáním čtverce vánoční stromeček, Květa Sudová, jak ze dvou sešitých čtverců vyrobit zvonek, stromek, či ozdobný obal,

b. Jana Haklová následně ukázala, že je možné vyrobit razítka doslova z čehokoliv Od houbičky na mytí nádobí po vzduchový filtr do auta. Byla zmíněna také Moosgumi. Nízká pěnová guma je k dostání ve všech obchodech s kreativními potřebami. Nejvíce však zřejmě zaujal gumový bloček, do které lze po nahřátí otisknout různé tvary a po použití teplem opět vrátit do původního stavu. Jedná se o Magic Stamp Block a lze ho sehnat v několika e-shopech i u nás.

4) Na závěr Jana Haklová promítla další část fotografií z letošní návštěvy EPM v Sainte-Marie-aux-Mines

Počet zúčastněných: 35
Jako menu byly podávány kuřecí řízky, 2 druhy bramborového salátu, závin a káva.
 

 
Zápis ze Setkání BPK ze dne 3. 9. 2016

 

Setkání zahájila Jana Feuereislová a připomněla program tak, jak byl uvedený na stránkách BPK.

1)      V první části Setkání informovala Jana Štěrbová o vystavovatelích na 11. PPM. Kromě individuálních tvůrců budou vystaveny národní kolekce. V první řadě výběr quiltů z Jižní Korey, který bude obsahovat nové práce, norské skupiny Art Quilt STING, dvojice izraelských autorek Shoshi Rimer a Bellu Kaplan. Německo bude zastupovat dobře známá Pia Welsch, která mimo jiné přiveze i svoji ojedinělou kolekci autorských kimon. Dále se představí německá výtvarnice Jutta Hellbach. Významná holandská quiltařka Hilda van Schaardenburg se po roce do Prahy vrací jako samostatná autorka, spolu se svou spolupracovnicí Corinne Zambeek. Všechny autorky doplní své galerie i o exkluzivní kurzy, které bude možno od listopadu 2016 vybírat z rozvrhu na našem webu PPM.

Z mezinárodních kolekcí to bude nový výběr SAQA, který odráží aktuální směr vývoje moderních textilních technik (Stuff for Thought), nový projekt Gudrun Heinz, na často zobrazované ženské téma odpovídá se spoluautorkou Sarah Schultz jednoznačně: MUŽI.

Po velkém úspěchu kolekce 1001 noc, bude po ročním odstupu pokračovat společný projekt Berniny a PPM, který evropské quiltařky konfrontuje s cizokrajnými látkami a vzory. Celý soubor s názvem ORIENT má již nyní zajištěné evropské a asijské turné. Jeho realizace se účastní i zástupci Německa, Slovenska, Polska, Bulharska, Velké Británie a Kazachstánu. Bernina také přichází s novým projektem PatchKids s mezinárodní účastí.

Nebudou samozřejmě chybět ani práce předních českých quiltařek. Ústřižky staré Prahy kurátorky Marcely Listíkové spojí quilting s atraktivním turistickým cílem a domovem PPM - Prahou. Vlastní galerie již připravují i dvě největší česká autorská uskupení: Art Quilt Harbour s kolekcí STROMY a Ten to Twelve.

Po velmi dobře hodnoceném průřezu pracemi nejúspěšnějších účastnic PPM Top ten, bude příští rok vystavena kolekce Základ je základ. Jak název napovídá, bude věnována základové dece. Cca 15 nejhezčích quiltů bude vybráno ze zaslaných fotografií.

Podrobnosti k výstavě, vystavovatelům a kurzům začne od podzimu přinášet i měsíčník Newsletter PPM. Přihlášky k pravidelnému odběru na stránkách výstavy

2)      Jana Haklová informovala o výstavě v Polsku na téma Příroda, kde bude vystaveno několik vybraných prací členek BPK. Členky byly též informovány o kurzu Kimberly Einmo.Dále seznámila s výstavami členek BPK které se v současné době konají

.3.)      Další část Setkání byly věnována praktickým ukázkám.

Romana Černá názorně předvedla, jak na převod obrázku z laserové tiskárny na organzu pomocí přenosového media.

Jana Feuereislová, jak na taštičku z vinylu. Na připojeném odkazu je možné shlédnout krátké instruktážní video https://www.youtube.com/watch?v=ZhQdkWaORYs

 

4)      Na závěr promítla Jana Haklová fotografie z návštěvy Quilfestivalu Noord Groningen v Holandsku.

Počet účastnic :  30

Zapsala : Jana Feuereislová

 

 

Zápis ze Setkání BPK ze dne 4.6..2016

Setkání zahájila Jana Feuereislová a připomněla program tak, jak byl uvedený na stránkách BPK.

1) Jana Šterbová zahájila svůj příspěvek informací o nutnosti dodržování autorských práv u quiltů. Od příštího ročníku bude prohlášení součástí přihlášky k účasti na 11.PPM 2017. Bližší informace k tomuto tématu je možné získat na stránkách PPM v sekci ke stažení.
Dále Jana Štěrbová informovala o vyhlášených tématech pro PPM 2017
- pro Art Quilt klub bude povinným materiálem SAMET
- kreativní soutěž: STRUKTURY (důraz na povrchovou strukturu quiltu)
- tradiční soutěž: KŘIVKY (tradiční křivky, nikoliv volně řezané)


2) Byly vyhlášeny také dva nové projekty. O projektu pro PPM 2017 - Ústřižky staré Prahy - informovala autorka projektu Marcela Listíková. O druhém pro PPM 2018 - Svatební quilt - za nepřítomnou Jitku Jirkovskou informovala Jana Haklová. Podrobné informace o obou projektech jsou zveřejněné na stránkách BPK v Aktualitách.

3) v návaznosti na vyhlášené téma pro klasičky informovala Květa Sudová o možnostech šití klasických křivek s ukázkami, nemusí se vždy jednat o Opilcovu stezku, inspiraci je možné najít také např. na stránkách www.barbarabrackman.blogspot.com

3) Jana Haklová podrobně referovala o technice KORAK, která zaujala na 10.PPM, Jitka Jirkovská a Hanka Dlhá nechaly kolovat ukázky svých prací. Především Jitčina získala zasloužený obdiv.

4)informace o zájezdu do Japonska 2017 sdělila Lada Charvátová. Uskuteční se několik schůzek v klubovně v Ovenecké ulici. Dvě budou pouze organizační, ale další budou přístupné i dalším zájemkyním o japonské textilní techniky. Informace o chystané schůzce najdete na http://www.lada-bytovytextil.cz.

5) na závěr setkání promítla Jana Haklová fotografie z výstavy CEP Francie 2015 - 2. část

Počet účastnic :  30

Zapsala : Jana Feuereislová


 

 

Zápis ze Setkání BPK ze dne 5.3.2016

Setkání zahájila Jana Feuereislová a připomněla program tak, jak byl uvedený na stránkách BPK.

1) Jana Haklová předsedkyně BPK přednesla zprávu o hospodaření BPK v roce 2015. (Zprávu předloží Finančnímu úřadu Plzeň-sever, pod který BPK svým sídlem spadá.) Členské příspěvky od 63  členek za rok 2015 činí 22 995 Kč. Náklady 38 567 Kč ( převážně platby za pronájem KC Step, nájemné za výstavy PPM a For Decor, přepravné, webové stránky ). Výnosy 23 002 Kč. Ztráta roku 2015 činí 15 564 Kč. Finanční majetek celkem 93 335 Kč. Účet výsledku hospodaření bude převeden na účet vlastního jmění.

2) Informace k jubilejnímu 10. ročníku PPM  (www.praguepatchworkmeeting.com)  přednesla podrobně Jana Štěrbová.
- letošní PPM bude rekordní co do počtu exponátů - 34 galerií jednotlivých vystavovatelů a skupin
- nejvýznamnější expozice EPM - Reflection bude umístěna v prostoru druhého squashe
- hned u vchodu bude umístěna expozice TOP 10 – jedná se o kolekci 20 quiltů deseti nejúspěšnějších autorek z předchozích devíti PPM (výběr byl proveden na základě počtu soutěžních účastí a zároveň úspěšnosti)
-  v sobotu se uskuteční módní přehlídka,  autogramiády, křest nové knihy Jan Harmachové a také ocenění vítězů kolekcí ( Čas a Hvězdy), návštěvnická soutěž je uzavřena až po skončení výstavy - info o výsledcích soutěží na stránkách PPM a BPK    stránkách      
- v březnu vyjde dvakrát newsletter, jeden klasický a druhý v týdnu před výstavou jako výstavní průvodce
- někteří prodejci opět organizují workshopy, Bernina nabízí dokonce „odložení“ dětí (od 8 let) na 1,5 hodinový kurz
- důležité je dodržet rozměry a téma quiltů vypsané pro jednotlivé soutěžní kategorie, jinak budou quilty přeřazeny do všeobecné kategorie
- Quilty pro 10. PPM je možné odevzdávat na adrese klubovny v Přístavní 14, Praha Holešovice ( je zde celodenní provoz recepce, kde můžete zabalené quilty odevzdat . Poštáře z projektu BPK se odevzdávají v prodejně ŠTRYK a CHIC, M.Horákové 80
- stánek BPK bude umístěn ve stejném místě jako vloni, jeho součástí bude opět velmi oblíbený bazar. K prodeji zde můžete nabídnout: zbytky látek, pomůcky, knihy, časopisy, návody, galanterii, vlny a příze, komponenty pro výrobu šperků a podobný pro vás již nepotřebný materiál. Každý kus musí být označen samolepkou se jménem a cenou a přiložen celkový seznam věcí k prodeji. Současně budou v Bazaru BPK k vyzvednutí "Sněhové vločky" projekt z roku 2014
- výstava bude ukončena v neděli v 16.30 a následně budou vydávány quilty ( hodinu před ukončením se nevybírá vstupné )


3) Romana Černá informovala o obsazenosti kurzů. Seznam s ilustračními obrázky byl k dispozici k nahlédnutí.

 
4) BPK opět přispěje na jakoukoliv vstupenku na 10.PPM částkou 100.- Kč pro členky, které uhradí do 30.3.2016 členský příspěvek na rok 2016. Hlaste své členství v BPK v pokladnách při nákupu vstupenek.


5) Mirka Kalinová účastnice setkání seznámila s použitím transferových barev, předvedla své vzorníky i hotová díla, kde byla technika použita. Více informací na http://www.kalinovamirka.cz/blog/. Info o barvách na www.vycombe-arts.co.uk  ,www.the-gamesters.co.uk/MaryG/, www.Youtube.com - zadat Mary Gamester, http//decoart.com/inkeffects

 
6) Jana Štěrbová také oznámila témata na 11. PPM  ( Klasické křivky, téma Struktury, art - materiál samet )


7) Na závěr promítla Jana Harmachová fotografie ze své  návštěvy International Quilt Festivalu  v Houstonu 2015 a doplnila svými postřehy

počet účastnic:  31

Zapsala: Jana Feuereislová a Romana Černá
 

 

Zápis ze Setkání BPK ze dne 5. 12. 2015
 


Setkání zahájila Jana Lálová a připomněla program, tak jak byl uveřejněný na stránkách BPK.

1. Jana Haklová předložila zprávu o činnosti v uplynulém období a vyzdvihla změny, ke kterým došlo: paralelně se zrušením klubovny v Tychonově ulici v Praze 6 se členky začaly jedenkrát měsíčně scházet jednak ve studiu Lada, Praha 7 (zaměřené na klasiku), jednak ve studiu Jany Štěrbové v Přístavní, Praha 7 (zaměřené na art quilt). Čtvrtletní Setkání BPK se z hotelu Step přestěhovalo do hotelu Central Praha 1 kvůli neúměrně se zvyšujícím finančním nákladům. Shrnula projekty, kterých se BPK zúčastnil jako klub, např. projekt p. Eibische (kravaty, trojúhelníky z látek Turkmenistánu, čtverce z látek Kazachstánu, Forest for Ewer z projektu DAI ( 3 quilty z 18ti vybrány ) nebo Bílá stuha přátelství vystavená na 9. PPM; vlastní akce BPK – Antik quilt, akce připravovaná pro 10. PPM (probíhá- účastní se 11 členek); sněhové vločky pro výstavu ve Zvoli, projekt Kláry Šebkové; projekt Dany Velehradské „Modrá je dobrá“; džínové batůžky pro Afriku, projekt Jany Harmachové (probíhá); polštáře – projekt iniciovaný Irenou Zemanovou pro 10. PPM (probíhá); v současné době probíhá výstava v poslanecké sněmovně pod záštitou Aleny Martincové a Semilského klubu. Poté seznámila přítomné s hospodařením za r. 2014, Stav pokladny 30.610.- Kč, Bankovní účet 81.112.- Kč Jediným příjmem jsou členské příspěvky (365,-/rok od 68 členek). Hosp. výsledek roku 2014 je ztráta 20 247.- Kč
2. Volby. Vzhledem k počtu členů stačí čtyřčlenný výbor. Protože se vytvořil samostatný výstavní výbor PPM, Jana Lálová se rozhodla již dále nekandidovat, knihovnička BPK je ve správě Květy Sudové ve studiu Lada a Renata Bažantová již není členkou BPK, přítomné zvolily jednohlasně nový výbor ve složení: Jana Haklová (předsedkyně), Květa Sudová (pokladní), Romana Černá a Jana Feuereislová.
3. Členská schůze pověřuje Janu Haklovou k jednání s rejstříkovým soudem.
4. Informace k 10. ročníku PPM podala Jana Štěrbová: přihlášky k vystavení quiltů lze okamžitě zasílat použitím oficální přihlášky ze stránek PPM, u speciálních kategorií nezapomeňte do horního pravého rohu nezapomeňte uvést o jakou kategorii se jedná (např. TOP 10). Antik quilt bude součástí soutěže o nejlepší český quit, umístěný bude vedle sekce českých quiltů. Připomněla šíři tunelu k zavěšení (8-10 cm s navolněním), od okrajů quiltu ne víc než 2-5 cm (jinak rohy přepadávají dopředu), u velkých a těžších quiltů nestačí tunel jen našpendlit, je ho třeba našít, nezapomenout na cedulky dozadu (autoři i spoluautoři, quiltování jinou osobou uvést sem i na přihlášku!). Výstavní poplatek zůstává stejný. Výstava začíná v pátek 1. dubna ve 12 hodin, ukončena bude v neděli v 16.30 hod. (na přání prodejců). Kvůli průběžné aktualizaci informací je třeba sledovat Newslettery PPM (v pátek byl rozesílaný poslední). Jsou zde mj. uveřejňovány profily autorů výstavních kolekcí, kteří budou mít opět vysokou uměleckou úroveň. Tlumočila pozdravy Barbary Lange, která rovněž vystavuje nyní v poslanecké sněmovně a uplynulou neděli měla v Praze dva workshopy. Jako aktivní členka výstavních porot v Německu i jinde v Evropě zhodnotila trendy v současném klasickém i artovém patchworku: návrat k ručnímu prošívání, hodnotí se zejména pracnost.
5. Jana Lálová upozornila na přehled workshopů 10. PPM na stránkách PPM i BPK a stručně je zhodnotila. Doporučila využít možnosti věnovat workshop jako vánoční dárek. Přihlášky přijímá a s účastníky kurzů koresponduje Romana Černá.
6. Jitka Jirkovská přednesla stručný pohled na antik quilty, které mohou být předlohou k novému zpracování, doplněný promítáním obrázků. Doporučené stránky: www.quiltindex.org, http://barbarabrackman.blogspot.cz nebo www.jen-jones.com .
7. Jana Haklová seznámila s použitím blýskavých materiálů v quiltu (s ukázkami). (Jana Štěrbová se omluvila z rodinných důvodů.) Jde zejména o: painstick, pastu Inka Gold (oboje vysychají, ev. i plesniví, stačí odškrábnout, fixaci provádíme přežehlením přes pečící papír), akrylové barvy na textil i na papír, angelina ve vláknech nebo fólii (nepřetáhnout teplotu při přežehlování, ztrácí lesk) s ev. použitím pavučinky před prošitím, lutradur, kovové (např. topenářské) fólie, metalické nitě. Barvení pavučinky a její následné nažehlení návody na www.kimthittichai.com Doporučená lepidla: Plexi glue,Herkules, UHU.
8. Květa Sudová doplnila informaci o používání metalických nití (Madeira tenčí, Güttermann silnější, je lépe vidět). Poté pro vánoční inspiraci předvedla tradiční ozdoby z modrotisku s krajkou, moderní ozdoby s korálky a perličkami a „nepečené“ linecké koláčky jako podložky pod sklenice. Jana Lálová předvedla hvězdičku ze dvou hexagonů a textilní obrázky (šité na papír nebo vystřižené motivy) vsazené do tuhého barevného papíru jako vánoční nebo novoroční přání. Jitka Jirkovská dala kolovat hotový obrázek „Pekařství“ ušitý podle letošního workshopu M.Apaloazy.
9. Na závěr Jana Haklová promítala obrázky z vernisáže v poslanecké sněmovně (BPK zasílá vřelé díky semilskému klubu za organizaci!) a zejména Janou Feuereislovou výborně zpracovanou sérii fotografií ze St. Marie-aux-Mines.

Počet zúčastněných: 45
Jako menu v ceně 150 Kč byly podávány kuřecí řízky, tři druhy bramborového salátu, závin a citrónová voda.

Zapsala: Jana Lálová

 

 

Zápis ze Setkání Bohemia patchwork klubu ze dne 5. 9. 2015 v hotelu Central, Rybná 8, Praha 1

Setkání zahájila a vedla předsedkyně Jana Haklová. Nejprve zdůvodnila změnu místa, ke které vedly stále se zvyšující finanční podmínky v hotelu Step a nespokojenost s nabízeným obědem. Pronájem v hotelu Central (včetně zapůjčení promítacího zařízení) je podmíněný konzumací ze švédského stolu v ceně 150,- Kč/osobu. V průběžně doplňované nabídce byly čerstvé obložené chlebíčky, několik druhů sladkého občerstvení, minerálka, citrónová voda, káva a čaj v neomezeném množství. Konzumace byla možná po celou dobu Setkání.
Program:

1.Členky byly seznámeny s novým zněním Stanov BPK, jak to vyžaduje nová právní úprava platná od 1.1.2014. Oficiální název se mění na BOHEMIA PATCHWORK KLUB, z.s.

2. Účast BPK na společných projektech vyhlášených jinými organizátory je již tradičně velmi dobrá. V současné době probíhá pouze jeden vlastní projekt – antique quilt (M. Jirkovská, dnes nepřítomná). Proto byl na Setkání vyhlášen na popud Ireny Zemanové nový projekt „polštáře“ s předpokládaným vystavením na PPM 2016. Základem budou kvalitní košilové aj. odstřižky od textilní výtvarnice doplněné vlastním materiálem. Technika vypracování je libovolná.. Formát 40 x 40 cm,se zapínáním, včetně vyjímatelné náplně. Projekt byl přítomnými akceptován a odstřižky byly na místě rozebrány.

3. Projekt Jany Harmachové, autorky knížky o využití starých džín, představila Jana Haklová. Bližší podrobnosti o šití batůžků pro děti v konkrétním místě v Africe naleznete na stránkách www.b-p-k.cz. Termín odevzdání je pátek 13.11.2015 v klubovně art klubu v Přístavní 14, Praha 7 nebo kdykoliv do této doby (služba v recepci je 24-hodinová). Jako adresáta je třeba uvést na 1. místě PPM, který si klubovnu pronajímá. Dalším místem k možnému odevzdání je obchůdek Štryk a chic Evy Bovoli, M. Horákové 80, Praha 7 na Letné.

4. For Decor a Present, výstaviště Letňany 1.-4.10.2015. Členky BPK si mohou z odkazu na stránkách BPK vytisknout zlevněnou vstupenku na výstavu. Zřejmě posledním rokem se BPK účastní stánkem, kde budou jako i v minulých letech podávat informace a prodávat své výrobky Marta Drozdová, Lída Mesteková, Libuše Zemanová a Mirka Kalinová. Na žádost organizátorů budou  pořádat půlhodinové předvádění různých pro návštěvníky veletrhu. – Jana Štěrbová doplnila zprávu o využití výstavní plochy pro prodejní výstavu skupiny AQH, jejíž členky se podělí o výstavní náklady, které dosud hradil PPM. Pořadatel požaduje procenta z prodeje; doposud se podařilo prodat jenom minimum prací. Pokud ani tentokrát nebude prodej úspěšný, pro neustále se zvyšující náklady na pronájem plochy účast příště odřekneme.

5. Výstava v poslanecké sněmovně je organizovaná skupinou ze Semil a okolí pod záštitou poslankyně kraje. Vernisáž koncem listopadu 2015. Informaci podala A. Martincová, která po schůzce s poslankyní dodá konkrétní podklady Janě Haklové k uveřejnění na stránkách BPK a požádá vystavující členky a účastníky vernisáže o osobní data, ev. foto quiltu pro sněmovnu. Přízemí sněmovny bude obsazeno Semily, 1. patro BPK, 2. patro PPM a Barbara Lange z Německa. Ta v středu 25.11. uspořádá dva půldenní workshopy (15 + 15 úč., přednost mají členky BPK). – Termín shromáždění quiltů opět do pátku 13.11.2015 v klubovně v Přístavní 14.

6. Zlatým hřebem Setkání bylo předvedení několika vzorníků moderních materiálů a jejich využití. Jana Haklová dala kolovat vzorník Marcely Vassové z Kadaně, u které lze materiály ze vzorníku objednat. Jana Haklová upozornila zejména na papír, na který lze natisknout či nakreslit vzor pro prošívání. Romana Černá přinesla dva vzorníky – netkané textilie ze Svatoňovic a z Freudenburgu. Jana Štěrbová se ujala podrobného vysvětlení o možnostech a využití nejpoužívanějších materiálů především v art quiltu, jako je Evolon, Lutradur a Tyvek s příklady (lze objednat na www.polytex.eu a představila zcela nový materiál Zeelon, dosud nevyzkoušený. Materiály většinou existují ve třech různých sílách. Lze je prošívat, propalovat, řezat a barvit. Jako tenký materiál původně určený k vyšívání lze pro zkrabacení povrchu využít abaca tissue nebo vymyté použité čajové sáčky. – Eva Bovoli předvedla na ukázkách, co udělají moderní materiály po tepelném zpracování. - Květa Sudová předvedla s ukázkami použití různých typů výztuh a vatelínů v návaznosti na typ prošívání, aplikace nebo nutnosti častého praní.

7. Mirka Kalinová, Iva Kučerová, Jana Lálová a Lída Vachtenheimová přinesly ukázat svoje poslední práce.

8. Na závěr Setkání se jako obvykle ujala Jana Haklová promítání fotografií z výstav, tentokrát Textil art Berlín a Festival of Quilts Birmingham.

9. Úkol na příště: přineste opět ukázky svých prací a ukázky využití blýskavých materiálů na povrch quiltů.

Zimní setkání BPK se koná opět v Hotelu CENTRAL, Praha 1, Rybná 8 od 11.11 hodin. Jako občerstvení bude podáván řízek s různými saláty a další v ceně 150,- Kč.

Zapsala: J. Lálová
Počet účastníků: 39
 

 

Zápis ze Setkání Bohemia patchwork klubu ze dne 6.6.2015

 

Setkání zahájila Jana Lálová a připomněla program tak, jak je uvedený na stránkách BPK.  Poděkovala přítomným, že se dostavily i za tak krásného a teplého počasí.

 

  1. Po úspěchu projektu „Sněhová vločka“, která byla vystavena na Vánoční výstavě ve firmě INTEBO,na 9. PPM, na výstavě v Nečtinech  a event i v Rize, připravila Klára Šebková nový projekt „Jehla – nůžky – jehlice ve vzpomínkách tradice“, který je určený pro již 10. výstavu ve firně Intebo. Termín odevzdání: 27.11. 2015. Podrobně viz www.b-p-k.cz.

  2. Jana Haklová seznámila se třemi nejbližšími výstavami skupiny Ten to Twelve, a to právě probíhající v barokním areálu Skalka v Mníšku pod Brdy (prostory, přístup organizátorů i vernisáž s přispěním Zory Jandové byly úžasné), dále s připravovanými výstavami ve vodním mandlu v Babiččině údolí (bílé quilty) a ve Vamberku (quilty s krajkou) 26. a 27. 6. 2015. Více na www.b-p-k.cz.

  3. Alena Martincová informovala o připravované výstavě ve sněmovně (vernisáž 30.11.2015 v 16 hod., ev. organizovaná prohlídka objektu 1.12.2015). Ve 2. patře je plánovaná expozice Jany Štěrbové (PPM), v 1.patře výběr prací členek  BPK a v přízemí expozice semilských patchworkářek. Více na www.b-p-k.cz.

  4. Jana Haklová připomněla zaplacení poplatku 700 Kč za quilty, které budou vystaveny v Birminghamu, dále informovala o další akci Pascal Goldenberg „Gardens around the World“ - „Světové zahrady“ (výšivky květin zhotovené afghánskými ženami). Po zkušenostech s projektem „Forest for Ever“ naše účast nebude organizovaná hromadně, ale každý účastník se zaregistruje samostatně. Vybrané quilty jsou součástí kolekce, která vždy zhruba 2 roky putuje po světě a poté se vracejí své autorce. Více na www.b-p-k.cz. v sekci  Pomáháme - Holubičky

Jana Haklová dále vyzvala k znovuoživení kolekce „Ozvěny PPM“, tj. vystavení dokončených projektů vytvořených na základě účasti na některém z workshopů předcházejícího roku.Zvláště Kaffe Fassetta kdy bude možno vystavit i dokončený top. Účastnice Setkání mohly obdivovat především pletené práce tvořené podle kurzu Brandona Mablyho a vyšívané miniquilty dle Martiny Apaolazy.

Eva Bovoli velice zaujatě popsala atmosféru na workshopu Brandona Mablyho a seznámila s hlavními myšlenkami jeho tvorby.

  1. Jana Haklová podrobně a s ukázkami seznámila přítomné s dokonalým provedením tunelu na zavěšení quiltu: po obou stranách o 2,5 cm kratší, aby tyčka nebyla po zavěšení vidět, tunel by měl být dvojitý z 20 až  22 cm širokého pruhu látky po délce se skladem, aby po zasunutí tyčky se quilt nevyboulil do lícové strany (pozor, aby tunel po zasunutí tyčky nepřesahoval horní okraj quiltu!) , švy do lícové strany tunelu, aby při zasouvání se o ně tyčka nezarazila.  V případě velmi širokého quiltu je lépe rozdělit tunel na více částí s mezerou. Stále se totiž bohužel stává, že quilty přihlášené na výstavu tunel nemají nebo není dodržený rozměr. (Totéž platí o podpisu!) Doporučuje ušití tunelu i na dolní okraj velkého quiltu, kam lze v případě, že se quilt příliš vlní, vsunout další tyčku a tím quilt vyrovnat.

  2. Setkání bylo zajímavě a neformálně zakončené vystoupením Ivy Kučerové/Spurné, která s ukázkami předvedla práci s Pinterestem a seznámila s možnostmi, které Pinterest nabízí.

 

Zapsala: Lálová

Počet účastníků: 31

 

 

Zápis ze Setkání Bohemia patchwork klubu ze dne 7.března 2015

 

Zápis z jarního Setkání Bohemia patchwork klubu dne 7.3.2015

Setkání zahájila Jana Lálová a odkázala na program, uveřejněný na stránkách BPK.

1. Jana Haklová předsedkyně BPK přednesla zprávu o hospodaření BPK v roce 2014. Zprávu předloží Finančnímu úřadu Plzeň-sever, pod který BPK svým sídlem spadá. K nahlédnutí u Jany Haklové.
2. Aktuality o 9. ročníku www.praguepatchworkmeeting.com přednesla podrobně Jana Štěrbová. Kromě přehledných informací o programu výstavy a její letošní organizaci zodpověděla zejména nejčastější dotazy, které dostává e-   mailem:
- u jedné vystavovatelky se poplatky sčítají, tj. 400/1ks, 700/2ks a 250/každý další ks
- od poplatku jsou osvobozeny projekty Forest for Ever a Vločka – pod záštitou BPK a projekt Kazachstán – pod záštitou PPM, charitativní projekt „Modrá je dobrá“ pod záštitou Dany Velehradské
- art projekt „Kůže“ 700/ks (Birmingham)
- dále: letos je překvapivě vysoká účast u vypsaných témat; Babiččina zahrádka 30 quiltů, architektura 27, kůže 27 (limitováno počtem stojanů)
- pokladny budou opět dvě, tak jak se osvědčily v minulosti, se seznamem VIP hostů, u pokladen budou slevové aj. letáčky, fa Haišman dodá pásky na ruku, každý den jiná barva
- vstupné 180/os/den, 350/třídenní
- návštěvní dny pátek až neděle, přestože v zahraničí se začíná již ve čtvrtek a od neděle se upouští; zahájení pro VIP v pátek ve 13 hodin, prodejci otevřou již ve 12 hodin; letos mají novou doložku ve smlouvě – při nedodržení konce otevírací doby pokuta 10000,- Kč, která připadne hotelu (zajišťuje ostrahu a požární ochranu)
- prodejci budou vhodně doplňovat požadavky lektorů jednotlivých workshopů na výběr látek, včetně bohatý výběr přízí pro kurz Brandona Mably
- letos se quilty nebudou fotografovat pro výstavní CD, o které už není zájem; proto se quilty mohou odevzdávat až do konce března do klubovny art klubu do Přístavní 14 kde je nepřetržitá služba v recepci (nezapomenout na adresáta – PPM, Jana Štěrbová!), nic se neztratí
- nejbližší schůzka art klubu se koná v pátek 13.3. v 16 hod. v restauraci Zlatá kovadlina, Komunardů 36, Praha 7, cca 100 m od klubovny, která začíná být plná výstavních quiltů
- poznámky k sobotnímu programu: mezi 14 – 16.00 je na programu módní přehlídka, křest knihy Jany Harmachové „Druhá šance pro džíny“ (od pátku bude na výstavě v prodeji) a vyhlášení vítězů soutěžních kategorií (architektura a babiččina zahrádka); ev. vyhodnocení 3. ročníku kategorie „Kazachstán“ panem Eibischem a paní Tamarou z Kazachstánu
- workshopy: organizačně náročné workshopy K. Fassetta a B. Mably budou umístěny mimo výstavní plochu, takže k jejich účasti nebude potřeba zakoupení vstupenky na výstavu; kniha „Quilty z Maroka“, podle které bude workshop K. Fassetta probíhat, bude k dostání u stánku Vierma za 540 Kč; účastnice workshopu dostanou příslušné stránky z knihy na místě
- J.Št. dala k dispozici barevné propagační plakáty výstavy
- bazaru se tradičně ujímá Iva Spurná/Kučerová; nezapomeňte na popisky a ocenění jednotlivých příspěvků!
- diskutovala se témata na příští rok 2016: hvězdy (klasika), čas (kreativní kategorie) a džínovina (art);
- od příštího roku bude třeba udávat názvy quiltů rovněž v angličtině (přihláška pro vystavovatele bude doplněna)
3. Jana Lálová a Romana Černá informovaly o obsazenosti workshopů. Seznam workshopů s ilustračními obrázky byl k dispozici k nahlédnutí. Zatímco workshopy K. Fassetta a B. Mably mají každý jen 2 volná místa z 30, resp. 20 možných, kurz Kathy Loomis (USA) „Jemné linie“ by si zasluhoval větší pozornost. Jedná se o výjimečný kurz, jehož technika je využitelná jak v klasickém tak i moderním patchworku.
4. Eva Chmelová omluvila Danu Velehradskou za projekt „Modrá je dobrá“ a upřesnila podmínky účasti a výběr quiltů vč. aukce.
5. Marta Drozdová předvedla úžasný kurz na řasení jemných látek s ukázkami.
6. Lída Illnerová předvedla techniku strojového sešívání babiččiny zahrádky
7. Po přestávce následovalo promítání z díla K. Fassetta a B. Mably (Jana Haklová)

Za prodejce: Zuzana Středová (Evron), počet účastníků: 51
zapsala: Jana Lálová

 

 

Zápis ze Setkání Bohemia patchwork klubu ze dne 6.prosince  2014



Setkání zahájila jana Lálová a seznámila přítomné s programem, tak jak byl uveden na stránkách BPK.

1. Jana Štěrbová obsáhle informovala o aktualitách týkajících se 9. ročníku Prague Patchwork Meeting, a to zejména o hvězdách příštích workshopů, kterými jsou Kaffe Fassett a Brandon Mably. Jejich program bude obsahovat kromě dvou samostatných workshopů i autogramiádu na místě zakoupených (i přinesených) knížek nebo prodej látek na workshop. Celodenní kurz K. Fassetta bude věnován výběru látek, jejich barevnému ladění a designu daného projektu (účastníci si přinesou flanelovou designovou látku s tunýlkem na pověšení jako u quiltu). Jedná se o klasické vzory v inovativním pojetí. Sledujte webové stránky PPM a Newslettery PPM, kde budou průběžně oznamovány další podrobnosti. Zejména upozornila na možnost zakoupení poukazu na workshop jako vánoční dárek.

V souvislostí se zdražením nájmu výstavních prostor dochází ke zvýšení pronájmu prodejní plochy a částečně i mírnému zvýšení vstupného (o 30 Kč). Na druhou stranu bude do ceny celodenního kurzu K. Fassetta zahrnuto i 3-denní vstupné a do kurzu B. Mablyho 1-denní vstupné.

V sobotu bude opět módní přehlídka (Helena Dařbujánová, ateliér Štěpánská, surové hedvábí) a odbornou porotou budou vyhlášeny výsledky v kategorii Babiččina zahrádka a Architektura. Návštěvnická soutěž bude vyhlášena v neděli.

U stánku Haišman budou přímo v expozici předvádět Barbara Lange a Uta Lenk šití na strojích fy Brother.

Stránky PPM fungují, lze si stáhnout výstavní přihlášku nebo plakátek (zatím v anglické a německé verzi) k uveřejnění na vlastních webových stránkách nebo facebooku.

K vypsaným výstavním tématům byla na základě častých dotazů podána tato vysvětlení: u Babiččiny zahrádky je nutné použít vzor na minimálně 80x80 cm plochy (celkový rozměr může jít až do 200 cm); u artových quiltů musí být použita kůže na alespoň 20% plochy a dodržet rozměr!

Romana Černá dala kolovat desky s přehledem workshopů, krátkými popisky a doplňujícími obrázky. Přijímá přihlášky na workshopy, zatím největší zájem je o K. Fassetta a B. Mablyho (neváhejte!).

Jana Haklová připomněla každoročně úspěšný bazar s látkami, knihami, časopisy a galanterií.

2. Dana Velehradská obsáhle informovala o projektu charitního šití s názvem „Modrá je dobrá“. Jak název napovídá, použitá barva látky musí být modrá s min. použitím bílé nebo béžové. Výtěžek z prodeje (dražby) quiltů o rozměru 40x40 cm bude použit na podporu dospělých s mentálním postižením. Přihlášky k projektu i hotové quilty posílejte na www.quiltingdana.cz, kde naleznete další podrobnosti..

3. Klára Šebková informovala o vánoční výstavě ve Zvoli, kde můžete shlédnout přehlídku sněhových vloček na Klárou poskytnutých kruhových dřevěných podkladech (28 ks), vánoční dekorace a tradiční i moderní quilty Jany Lálové. Současně přinesla ukázku kůže, kterou si je možné u ní objednat.

4. Jana Haklová informovala o připravované výstavě několika členek BPK v Chodovské tvrzi, vernisáž je v úterý 6.1. v 17 hodin. Dále podala zprávu o návštěvě Frankfurtu, kam byla přemístěna tradiční výstava ve Wiesbadenu. Její charakter se změnil spíš na komerční bázi, jako jsou např. Letňany.

5. Alena Martincová předvedla úžasný vzor víceúčelového oblečení (vesta s plnými i volnými zády, volánový límec) a slíbila podle časových možností uveřejnit na www.b-p-k.cz stručný návod.

6. Helena Fikejzová přinesla opět tři zajímavé nápady na vánoční dárky: korále, skládanku vánočního stromečku a crazy polštář šitý metodou quilt as-you-go, ev. šití na papír). Popisy dokumentovala na řadě přinesených hotových výrobků.

7. Na závěr Jana Haklová promítla sadu fotografií Jany Feuereiselové ze Sainte Marie-aux-Mines a podala k nim zasvěcený komentář.

Zapsala: Jana Lálová
Prodejci: Vierma, látky Veselá
Účast: 48 členek
 

Návod na ušití šály

dle Aleny Martincové

 

Zápis ze Setkání Bohemia patchwork klubu ze dne 6.září 2014



1. Setkání zahájila Jana Lálová přivítala členky po letní přestávce. Vyzvala přítomné, aby se podělily o svoje dokončené letní projekty, pokud je mají s sebou. Tak jsme mohly obdivovat quilty Aničky Faltusové a Darji Šormové. Do budoucna doporučila, abychom na každé Setkání přinesly ukázat práce, dokončené v uplynulém čtvrtletí pro inspiraci nás všech.

2. Jana Haklová podala ucelený přehled témat 9.PPM 2015, již dříve uveřejněný v Newsletteru PPM duben 2014: „Architektura“ a „Babiččina zahrádka“ (použít alespoň 25% celkové plochy), obě témata budou hodnocená zahraničními porotci, art quilt má povinnost použít kůži/kožešinu (není hodnoceno porotou) a volná sekce Český quilt je hodnocená návštěvníky výstavy.

3. Jana Haklová dále seznámila s hotovými projekty: „Bílá stuha“ – quilty dnes předala Jana Štěrbová do Německa (tímto ji omlouvá) Pro německo-afghánský projekt „Lístečky“ – vybrala porota Pascale Goldenberg pouze 3 quilty z přihlášených 18. Zbylých 15 bude vystaveno na PPM 2015. Úspěšná byla již tradičně poslední srpnová sobota na Malé Straně „Textilní elixír“.

4. Na popud Kláry Šebkové (garant projektu) vyhlašuje BPK nový projekt „Sněhová vločka“ – podrobné instrukce a dřevěná kolečka určená jako podklad pro vločku byly na místě rozdány. Další budou k dispozici v krámku Evy Bovoli (pozor, změna adresy: M. Horákové 80). Termín odevzdání Kláře Šebkové: 28.11.2014. Práce budou vystaveny ve firmě Intebo v prosinci 2014. Již tradičně budou vystaveny art quilty „Len“ na veletrhu v Letňanech „For Decor,...“ ve dnech 25.-28.9.2014. Odkaz na zlevněné vstupenky naleznete v Aktualitách na www.b-p-k.cz.

5. Jana Haklová upozornila na ještě volná místa na zájezdu do St.Marie-aux-Mines a na Veletrh Kreativ Welt ve Frankfurtu se zastávkou v Aschaffenburgu ve dnech 25.-26.10.2014.

6. Jana Lálová zahájila sérii tří „minikurzů“ ukázkou použití textilních manipulací na toiletní taštičky a zabudování této techniky do projektu „Kazachstán“, o kterém jsme informovali již dříve (např. Newsletter PPM červen 2014). Květa Sudová ukázala využití džínoviny na kabely a příruční taštičku a doporučila na Pinterestu vyhledat heslo „Jeans and Denim Bags“. Jana Haklová předvedla sérii různých strukturovaných povrchů, hl. s použitím strojového šití vč. použití dvojjehly a barvení látky nadrhnutím na láhvi nebo válečku.Odkaz na webové stránky rumunské quiltařky Gety Gamy http://www.romanianquiltstudio.com


7. Konec Setkání byl věnován jako obvykle promítání – tentokrát snímky byly z návštěvy výstavy Festival of Quilts v Birminghamu.

Setkání se zúčastnili oblíbení prodejci: Zuzka Středová (Evron), Lucia Machová (Látky u Malucius) a Šárka Petržílková (Látky se zvířátky).
Účast: 40
Zapsala: J. Lálová
 

 

 

 

Zápis ze Setkání Bohemia patchwork klubu ze dne 7.6.2014

 

 

Přítomné přivítala Jana Lálová a seznámila přítomné s programem tak, jak byl uveřejněný na pozvánce na www.b-p-k.cz s jedinou výjimkou, jak bude uvedeno dále

 

  1. Jana Štěrbová informovala o vyhlášených projektech PPM/BPK:

a)      Po dvou úspěšných projektech z látek přivezených p. Eibischem máme tentokrát k dispozici látky z Kazachstánu, z nichž si přítomné mohly vybrat 4-5 látek k ušití čtverce 50 x 50 cm, podklad jednobarevný černý, tmavozelený nebo tmavočervený.. Vzor „paisley“ převzala Květa Sudová pro klub klasiků. Bližší podrobnosti naleznete v nejbližším Newsletteru PPM.

b)      Připomněla témata pro PPM 2015 – architektura, klasika - babiččina zahrádka, art - kůže/kožešina za obvyklých podmínek. Bližší podrobnosti opět v Newsletteru PPM.

c)      Informovala o jednom volném místě v projektu „Stuha přátelství“, za který je zodpovědná Naďa Harbichová (723 120 524).

d)     Podrobně informovala o návštěvě veletrhu Nadelwelt v Karlsruhe, kde garantem je nakladatelství vydávající časopisy věnované ručním pracem. Oproti očekávání zde bylo velmi málo vystavených quiltů, za zmínku stojí jen Paula Nadelstern a Juliette Eckel. Zastoupeni byli němečtí prodejci; pro neochotu ze strany pořadatele se nepodařilo dovézt patchworkové  časopisy k prodeji na PPM (nemá pracovníka, který by se tomu věnoval), schůdná varianta je pouze, přivezeme-li si je sami (a zbytek zase odvezeme).

e)      K dispozici jsou rozmnožené podmínky účasti na projektu „Antik quilt“ pro r. 2016, který koordinuje Jitka Jirkovská (607 830 056).

 

  1. Naďa Harbichová informovala o výstavě Jany Haklové „Mosty“, která se uskuteční od soboty 5.7. (vernisáž v 10.30) v České Skalici. Výstava bude doplněna pracemi několika dalších členek BPK se stejným námětem.

  2. Jana Haklová připomněla termín odevydání projektu „Forest for Ever“ (vyšité lístky z Afghánistánu), který je na příštím art klubu v pátek13.6. v 16 hod. v Přístavní ul. v Holešovicích.

  3. Kurzy:

a)      Nové kurzy v Přístavní: 12. 7. Romana Černá „Misky“ a Helena Fikejzová „Vystřihovánky“. Podrobnosti na www.b-p-k.cz.

b)      Helena Fikejzová a Jana Lálová daly kolovat šanony s technikou zvanou „smocking“ – česky žabičkování, textilní manipulace. (Lze zadat do Googlu.) J. Lálová potom na přineseném papírovém vzorku naučila přítomné vzor zvaný „prairie points“ využívaný tradičně k lemování quiltů. V tomto případě se jednalo o nekonečný proužek. Zájemkyně o podrobný kurz budou informovány mejlem a po definitivním stanovení dat budou kurzy uveřjněné na www.b-p-k.cz.

c)      Jana Haklová probrala několik technik barvení látek přírodními barvami, zejména „Flower pounding“ (lze zadat do Googlu). Omluvila se za nepředvedení techniky s použitím slunečních barev, které se do ČR už nedovážejí.

  1. Na závěr jako obvykle se promítaly světelné obrazy, tentokrát CD Juliette Eckel, Pia Welsch a Nadelwelt.

 

Přítomni byli tři oblíbení prodejci: Zuzka Středová – Evron, Vierma a Šárka Petržílková – Látky se zvířátky.

Přítomno: 60

Zapsala: Lálová

 

 

Zápis ze Setkání BPK ze dne 1.3.2014 Valná hromada

Schůzi zahájila Jana Lálová.
Přivítala přítomné členky, seznámila s programem tak, jak byl uveřejněn na stránkách BPK a předala slovo předsedkyni Janě Haklové.

1. J. Haklová seznámila přítomné s novým zněním stanov BPK, jak to vyžaduje nová právní úprava  "Občanského zákoníku" platná od 1.1.2014. Oficiální název nyní zní Bohemia patchwork klub, zapsaný spolek. V souvislosti se zrušením klubovny v Tychonově ul., mění se i sídlo BPK na adresu bydliště J. Haklové v "Úzká 313, 330 11 Třemošná", tím spadá BPK pod Krajský soud i Finanční úřad Plzeň-sever. Platnost nových stanov: od 1.3.2014.
2. Valná hromada: J. Haklová přečetla zprávu o hospodaření, která je u ní na vyžádání k nahlédnutí. Vyzvala všechny přítomné členky k zapsání do prezenční listiny – jednak kvůli probíhající valné hromadě a jednak kvůli aktualizaci seznamu pro účely zlevněného vstupného na PPM. Uzávěrka příspěvků na r. 2014 je 20.3.2014. Výbor BPK zůstává ve stejném složení, je volený na 5 let. Oba body schváleny jednomyslně.
3. Změny v sídle klubovny: Klasická větev pod vedením Květy Sudové se schází u Lady Charvátové v Praze 7-Letná, Ovenecká 28 (obchod Lada je Ovenecká 31).Kurzy pod vedením Květy Sudové budou probíhat v rámci kurzové činnosti "Bytového studia LADA"  Artklub se bude scházet v nové kanceláři Jany Štěrbové v Praze 7-Holešovice, Přístavní 14, kde se budou konat i art kurzy za stávajících podmínek..
4. Výstava PPM: Jana Štěrbová informovala o personálních změnách v hotelu Step a dále upřesnila některé informace, jako:
- výstava je naplněna, kolekce potvrzeny
- workshopy se budou konat v místě, kde nyní probíhá Setkání, tj. v 1. patře nad výstavou
- prodej vstupenek bude na třech místech, aby nedocházelo ke zbytečným frontám
- výstava bude zahájena v pátek ve 14 hod. (VIP ve 13 hod.), zakončena v neděli v 17 hod.
- quilty se po skončení výstavy budou i nadále vydávat v Tychonově ul. s tím, že upřednostňuje jejich osobní vyzvednutí v neděli v 17 hod. ve Stepu
- kolekce „Len“ se vydávat nebude, poputuje ihned do Hlinska (vernisáž 9.4.), poté do Fulneku, Birminghamu a For Decor opět v Praze
- kolekce „kravaty“ (bez výstavního poplatku) se rovněž nevydává, bude předána p. Eibischovi a bude vystavena na veletrhu Nadelwelt v Karlsruhe. Jsou stále přijímány do 20.3. v Tychonově ulici
- kolekce „trojúhelníky“ (bez poplatku) se rovněž nevydává, putuje do Německa
- ceny workshopů v hodinových relacích a ceny vstupného zůstávají stejné
- parník bude velký zájem zahraničních účastníků opět v sobotu večer
- pí Sandra Sider, býv. předsedkyně SAQA navštíví PPM, uskuteční se zde setkání členek SAQA a vysvětlí způsob hodnocení quiltů odbornou porotou na příkladu našich šesti quiltů (ne z výstavy!). Uta Lenk bude mít na výstavě stánek, kde bude možné si členství v SAQA zaplatit
- pro návštěvu výstavy se doporučuje sobota odpoledne, kdy je soustředěno největší množství doprovodných akcí, např. vyhodnocení quiltů nebo módní přehlídka, doprovázená ukázkami líčení
- podrobný program bude včas uveřejněný v Newsletteru PPM včetně plánku výstavy
- stánek bazaru povede Iva Spurná, opět je třeba věci dobře popsat jménem i cenou, nejlépe dodat seznam (látky, knihy, pomůcky, galanterie, vlny atp.), prodávat bude po celou dobu výstavy
- témata pro další roky 9. PPM 2015 : babiččina zahrádka (klasika), kůže, kožešina (art), architektura (dané téma). Prosíme dodržujte rozměr s povolenou tolerancí!

5. J. Lálová informovala o workshopech PPM a vyzvala k pečlivé prohlídce nabídky, nenechávat přihlášky na poslední chvíli. Kurz Navy Young se podle její poslední informace jmenuje „Krajinka nebo pohlednice“. Seznam potřeb a materiálů bude účastnicím kurzů rozeslán v předstihu 10-14 dnů.
6. Informace o dalších akcích:
- H. Fikejzová ujistila další zájemkyně o kurz sítotisku (v Kredenci), že se bude konat po PPM, v květnu nebo dubnu
- J. Haklová informovala o dalších akcích, jako je Karolina Světlá/Jan Neruda (shromažďuje L. Charvátová), Bílá stuha (zodp. Naďa Harbichová), Kellyxír – poslední sobota v srpnu, a v neposlední řadě další akce Pascal Goldenberg pro Afghánistán (naše dř. účast na zeleném koberci nebo holubičkách) – tentokrát se akce nazývá „Forest forever“ (Les navěky). Vyšité lístečky lze objednat za 6 EUR a poplatek 10 EUR. Do 30. 6. je třeba zaslat přihlášku s fotografií. Hromadná objednávka bude domluvena na artklubu 14.3. Veškeré informace z tohoto bodu naleznete podrobně na www.b-p-k.cz

 Jitka Jirkovská nabídla k úvaze projekt „inspirativní historické (velké) quilty“, jehož by byla garantem. Časově delší projekt – na PPM 2016.
7. J. Lálová uvedla minikurzy dnešního Setkání a ihned dala kolovat svoji taštičku z široké kravaty se střihem.
- Renata Bažantová předvedla veselou slepičku s nitěnýma nohama
- Helena Fikejzová sadu ptáčků s rozpracovaným postupem
- Květa Sudová předvedla svůj příspěvek do jarního čísla Ona ví – košíček na vajíčka a ozdobný věnec
- Jana Haklová přinesla velikonoční ubrus s použitím volně řezaných křivek a vzorník, jak lze pracovat s proužky látek (různé způsoby sešívání i prošívání) s použitím jak ve quiltech, tak oděvních doplňcích atd.
8. A. Martincová přednesla druhou část kurzu „Konstrukce střihů pro patchworkové oděvy“ s ukázkami. O tom se nedá psát, to se musí vidět!
9. J. Haklová připomněla připravované zájezdy BPK na různé evropské výstavy: Berlin je již obsazen, festival of Quilts -Birmingham autem nebo letadlem, CEP - St.Marie aux Mines -Francie, info a přihlášky Jana Haklová.

 Zapsala: J. Lálová,

 počet účastníků 51

 prodejci : Z.Středová (Evron), Lucii Machová (Látky u Malucis) a pí Petržílková (Látky se zvířátky)
 

 

Zápis ze Setkání BPK ze dne 7. 9. 2013

Zápis ze Setkání BPK ze dne 7. 9. 2013
Setkání zahájila Jana Lálová a v úvodu seznámila s plánovaným programem.

1. Jana Štěrbová informovala nejprve o probíhajících i připravovaných výstavách do konce r. 2013.
a) Soubor "Hedvábí" bude ve dnech 26.-29.9. vystaven na prodejní výstavě "For Decor" na výstavišti v Letňanech; kdo hodlá dílo prodat, musí oznámit Janě Haklové cenu; z toho 10% připadne výstavišti. CD "Hedvábí", kde je kromě souboru quiltů i návod na barvení hedvábí, lze u Jany Štěrbové koupit za 50 Kč.
b) Na přímé pozvání německé Gildy se ve dnech 3.-6.10. zúčastníme rozsáhlé výstavy pro celou rodinu "Modell,Hobby, Spiel, " v Lipsku. Soubor obsahuje 40% klasických a 60% moderních quiltů.
c) Úzké černé quilty ze 7.PPM končí v těchto dnech v Bratislavě. Po vrácení do Prahy budou k vyzvednutí v klubovně BPK.
d) 8.PPM 2014:
- Pro r. 2014 jsme obdrželi od p. Eibische látky z Uzbekistánu. Místo černých úzkých quiltů budou tentokrát vytvářeny rovnostranné černé trojúhelníky o straně 60cm. Tunýlek na zavěšení tentokrát vynecháme, trojúhelníky budou sestaveny do obrazce. Nezapomeňte však na podpis!
- Dále J.Št. připomněla projekt "Kravaty pro Eibische", kde lze pomocí jakékoliv techniky vytvořit novou nebo pojednat starou kravatu. Termín: 7.12.2013.
- V nejbližší době nalezneme na webu PPM informace o souborech quiltů, které budeme moci na výstavě shlédnout: 2 soubory z Britských ostrovů (klasický a moderní), 2 soubory z Dánska, malé formáty Gudrun Heinz nebo soubor Uty Lenk Rovněž lektorky workshopů přivezou další soubory zajímavých quiltů - Brita Ankenbauer (D), Nava Young (GB kolekce), Winnie Egefjord (dánská kolekce). Pia Welsch přiveze tři soubory a sama bude mít (poprvé v historii PPM) dvoudenní kurz. Toto řešení považují organizátoři za optimální, protože obvyklé kurzy tohoto typu uvádí Pia Welsch i v délce několika dnů. Cena (kolem 2000,- Kč) bude výhodná ve srovnání s cenou v zahraničí a navíc účastníci obdrží volnou permanentku na výstavu. Samostatně budou přednášet i dvě členky její "dílny" - Anita Lang a Katarina Clausen.
- Pro r. 2014 je již přihlášeno 5 samostatných galerií.
- V neposlední řadě vyzvala Jana Štěrbová k šití i dalším ručním pracem, jako je pletení. Prozradila, že svoji účast na 9.PPM přislíbili svoji účast Kafee Fasset a  Brandon Mably.



2. Jana Haklová
a) doplnila další podrobnosti o naší účasti na "FOR DECOR", kde bude mít BPK svůj stánek. Zde budou moci návštěvníci nalézt věci k prodeji, seznam workshopů i nabídku k členství v BPK.
b) Informovala o změně v místě konání zlevněného nákupu u fy Mráz: v sobotu 21.9. bude pro nás otevřen od 13-17 hod. obchod v Sázavské 34. Látky budou mít 15% slevu.
c) Upozornila na výzvu Pascal Goldenberg (známé z organizace projektů pro Afghánistán - Holubičky, zelený koberec) ke sbírce pletacích jehlic (viz web BPK).

3. Alena Martincová předvedla názorné příklady využití techniky patchworku k ušití úžasné moderní 14-dílné sukně nebo k ušití vesty. Nabídla se, že pro zájemkyně, které jí zašlou svoje míry, vytvoří střih na vestu.

4. Eva Bovoli informovala o svém rozhodnutí připojit k dosavadním dvěma zájmovým klubům BPK (klasický a art) třetí - pletací, pod názvem PPK, 1. (páteční) pletací kurz ve svém nově otevřeném obchůdku Štryk a chic na Letné, Milady Horákové 84. Klub se bude setkávat každý první pátek v měsíci v 17 hodin. K dispozici budou časopisy, knížky, kopírka, vlna, převíječ vlny, jehlice a další vhodné pomůcky. Pod heslem "Každý máme svého Fasseta" - zde v obchůdku budou počínaje 17.9. v 18 hodin 1x měsíčně schůzky "Pleteme s Přemkem" (Přemek Knapp). První téma je "Nahazování a uzavírání".

5. Paní Pěťová (nový prodejce na Setkání) představila Paverpol, textilní a dekorační tužidlo, které se používá na spojování a vytvrzování textilu, přírodních materiálů, ale i papíru, semiše, hlíny, keramiky, sádry, betonu, kamene a polyesteru. Více informací naleznete na

www.paverpol-czech.cz

Po polední přestávce se uskutečnilo promítání fotografií z Birminghamu.

Setkání se zúčastnilo (přes krásné počasí) téměř 40 členek BPK a tito prodejci: Ragos, Látky v síti (fler.cz/latky-v-siti), Látky u Malucis (www.latkyumalucis.cz), 5A Decoration (www.paverpol-czech.cz), Vierma, Postaráme se.

Zapsala: Jana Lálová


 

 
     

Zápis ze Setkání Bohemia patchwork klubu dne 1. června 2013

Zápis ze Setkání Bohemia patchwork klubu dne 1. června 2013
Setkání zahájila předsedkyně Jana Haklová.
1. Seznámila přítomné s blížícími se výstavními akcemi:
a) Spiel und Hobby, Lipsko, říjen 2013: prezentace české kolekce, přihlášky uzavřeny, seznam k dispozici
b) TexpoArt, Iasi, Rumunsko, duben 2014: bude vybrána kolekce cca 10 artquiltů (na výměnu s rumunskou kolekcí)
c) PPM 2014, projekt Uzbekistán: látky od p. Eibische (ex-zástupce Berniny) rozdány a sděleny podmínky projektu: černý podklad, rovnostranný trojúhelník o straně přesně 60 cm, začištěný (ukázka již hotového trojúhelníku J. Lálové)
d) Výstava Textil Art Berlín se koná 8/9.6., doporučeno k návštěvě
e) For Decor 26.-29.9.2013 opět s naší účastí, kolekce Hedvábí; jeden z výrobců nábytku nabídl odstřižky kůže, která by se tak mohla stát použitým materiálem pro art quilt 2014
f) Lucembursko, Znamení času, výstava právě probíhá – účastní se Jana Štěrbová, která se tímto omlouvá na dnešní Setkání.
g) St. Marie-aux-Mines 2013 má téma „Destrukce“. Termín podání přihlášek prodloužen do konce června.
2. Představení dvou nových prodejců, členek BPK:
a) Lada Charvátová z Prahy 7, Ovenecká 36, prodej a šití bytového textilu, látky francouzské, anglické a španělské, prodej pomůcek a
b) Lucie Machová – e-shop, látky cizí i tuzemské
3. Jana Lálová informovala o zprávě NASA, že 26. května 2013 startovala na ruské lodi Sojuz i americká astronautka Karen Nyberg – první patchworkářka ve vesmíru. Text zprávy viz v příloze. Jménem členek BPK a PPM zaslala na kosmickou loď Sojuz pozdravný telegram.
4. Jana Příkopová vyzývá členky, které mají vypůjčené knížky z knihovničky v klubovně, aby je včas vracely a umožnily tak jejich zapůjčení i dalším zájemcům.
5. Jana Lálová prezentovala techniky APLIKACE na ukázkách svých prací a Květy Sudové, ta navíc ještě předvedla pomůcky vhodné pro tuto techniku.
6. Jana Haklová promítla vybrané snímky prací vytvořené technikou aplikace.
Přítomno 50 zapsaných členek.
Přítomni prodejci: Z. Středová www.evron.cz/patchwork, Ing Koucká www.postaramese.cz, Lada Charvátová www.lada-bytovytextil.cz, Lucie Machová .....
Zapsala: J. Lálová



 
 

Zápis ze Setkání Bohemia patchwork klubu dne 2.3.2013

 

1. Setkání zahájila Jana Haklová.

2. Seznámila účastnice s nadcházejícími událostmi a výstavami v patchworkovém světě, všechny se postupně objeví na stránkách BPK. Přednesla zprávu o hospodaření BPK za minulé období a informovala o jednorázovém příspěvku 100,- Kč pro každou platící členku BPK na vstupné na výstavu Prague Patchwork Meeting 2013 (dle seznamu platících předaného pokladně k 1.4.2013).

3. Jana Štěrbová pak pohovořila o blížící se pražské výstavě, seznámila přítomné se zahraničními kolekcemi, na které se v Praze můžeme těšit, poděkovala za včasné přihlášky vystavovaných quiltů ve všech vypsaných kategoriích a upozornila na blížící se termín odevzdání přihlášených quiltů – 10. března 2013. Kdo nedodá do tohoto termínu hotový quilt tak jeho práce nebude moci být zařazena na výstavní CD. Výstavní prostor je na tento ročník již zcela vyčerpán a další dodatečně přihlašované quilty jdou již na pozici případných náhradníků.
Seznámila účastníky také s některými novými prodejci, kteří se budou na PPM 2013 prezentovat. Účastnice setkání byly také vyzvány k podpoření nového projektu „Patchworkové kravaty“ vyhlášeného p. Eibischem z firmy Bernina. Ukázkové workshopy k tomuto projektu budou k nahlédnutí na stánku Berniny na PPM, další bližší informace se pak objeví ve výstavním newsletteru. Připomenut byl také společný projekt „Turkmenistán“, jehož výsledné quilty budou také součástí výstavy.

4. Byla vyhlášena nová témata na příští Prague Patchwork Meeting 2014. Hlavním tématem výstavy bude „Matka příroda“, téma soutěže klasického quiltu budou „Aplikace“ a materiálem pro kolekci artquiltu bude len.

5. Romana Černá seznámila krátce s nabídkou a obsazeností workshopů, které v rámci PPM 2013 proběhnou. K dispozici byly i informační a průvodní materiály jednotlivých kurzů.

6. Na setkání se také osobně představili dva noví prodejci – firma Kalců (www.kalcu.cz/) a firma Blanche z Loun (www.blanche-obchod.cz )

7. Jana Haklová pak upozornila na nabídku od Městské části Praha 6 k účasti na jejich podzimní tvůrčí dílně.Členky s účastí na této akci souhlasily

8. Marta Drozdové poté krátkým kurzem předvedla výrobu květin z drátků a pružných materiálů a nechala kolovat množství broží a spon touto inspirativní technikou vyrobených.

9. Během celého setkání bylo možno se přihlásit na workshopy při PPM 2013, vybíraly se výstavní exponáty a bylo možno uskutečnit platby v hotovosti na výstavní quilty, kurzy i členské příspěvky BPK pro rok 2013.

10. Na závěr setkání promítla Jana Haklová fotografie z podzimní výstavy v Saint Marie aux Mines ve Francii, kde se česká patchworkářská obec prezentovala průřezovou kolekcí.

Přítomno: 60 členek

Počet přítomných prodejců:  4

Zapsala: R. Černá


 

 

Zápis ze Setkání Bohemia patchwork klubu dne 1. 12. 2012



Setkání zahájila J. Lálová, přivítala všechny přítomné a seznámila je s programem.
  1. Prague Patchwork Meeting – informovala Jana Štěrbová
    Webové stránky výstavy jsou už aktualizované a doplněné o přehled workshopů s ukázkami technik. Přihlášky lze zasílat na adresu uvedenou na stránkách. Přijímají se rovněž i přihlášky k vystavení prací - po zaplacení výstavního poplatku budou autorky okamžitě zařazeny do seznamu vystavovatelů. Zahraniční kolekce budou opět výjimečné. J. Štěrbová dále vyzvala k přihlášení vlastní výstavní galerie, což může otevřít cestu i k vystavování v zahraničí. Zatímco 7. PPM má pro artquilt předepsané použití hedvábí, 8. PPM bude mít len. Doporučuje proto na Setkání navštívit nový prodejní stánek Ing. M. Koucké (www.postaramese.cz), která má široký výběr lnů. Organizační podmínky PPM zůstávají stejné (vstupné, parník, bazar – přijímají se knihy, časopisy, látky i drobná galanterie).
  2. Veletrh Kreativita, hobby právě probíhá ve Veletržním paláci (30.11.-2.12.). Je zde široká nabídka prodejních stánků hobby i workshopů s ukázkami použití různých materiálů. Kupóny s 50% slevou na vstupném k dispozici u vchodu.
  3.  Tak jako každým rokem se BPK účastní Vánočního bazaru VIZE ´97. Bazar se koná v odsvěceném kostele sv. Anny – Pražská křižovatka dne 5.6.2012 ve 14 hod. J. Štěrbová poděkovala všem, kteří přispěli svými výrobky. Poté se se všemi rozloučila, popřála hezké vánoce a vše dobré do Nového roku a odebrala se na veletrh Kreativita, který organizačně zajišťuje.
  4.  Jana Lálová nechala kolovat desky s přehledem workshopů PPM 2013 (zpracovala Romana Černá) a stručně seznámila přítomné se způsobem výběru témat, aby byla zajímavá jak pro tradiční tak i pro moderní quiltařky. Doporučila, aby s přihláškami zájemci příliš dlouho neotáleli.
  5. Anička. Králíková nechala kolovat dotazník zjišťující věkové složení a zájmy členek BPK pro sociologický průzkum.
  6. Jana Haklová podrobně informovala o řadě patchworkových výstav, které se v nedávné minulosti nebo budoucnosti budou konat: Muzeum Semily (9.11.-6.1.2013 zajistila výborně Alena Martincová), Mariánská Týnice (10.11.-21.12. výstava ke kulatinám Jany Kapsové), Muzeum v Klatovech 12.1.-29.3.2013 (shromažďování quiltů právě probíhá), Intebo Zvole (prosinec, Klára Šebková). Termíny dalších výstav naleznete na stránkách BPK. S předstihem pak informovala o tématu XIX. ročníku v St. Marie-aux-Mines, „Rozbití“ které má termín přihlášek 31.5.2013.
  7.  Následoval rychlokurz „Korálková výšivka s ukázkami“ (Alena Třešňáková, která rozdala rozmnožené návody základních technik) a „Výšivka stužkou s ukázkami“ (Jana Lálová, která rozdala seznam doporučené literatury a pomůcek). Ukázky byly přenášeny kamerou přes počítač na velké plátno. J. Lálová poděkovala Ing Koucké za účast na Setkání, je totiž prakticky jediným českým zdrojem originálních hedvábných stužek.

    Pro pokročilou dobu a stanovený termín oběda se upustilo od promítání velkého množství obrázků z výstavy CEP Francie 2012, které se překládá na některé z příštích Setkání.

    Přítomno: 60 úč.
    Zapsala: Lálová
     
 

Zápis ze Setkání Bohemia patchwork klubu ze dne 1.9.2012

Program Setkání:
1. Uvítání a organizační zprávy
2. Účast na výstavě Festival of Quilts 2012 v Birminghamu, Jana Haklová
3. Účast na výstavě v Ste Marie-aux Mines, Jana Štěrbová
4. Účast na veletrhu For Decor, Jana Štěrbová
5. Účast na výstavě „Zašité vzpomínky“ v České Skalici, Naďa Harbichová
6. Umělé květiny jako živé - ukázka, Lucie Faltýnková
7. Promítání fotografií z Birminghamu, Jana Haklová
8. Oběd ve 13.00
  1. Jana Lálová uvítala přítomné po letní pauze a vyzvala k přípravě projektů pro příští ročník Prague Patchwork Meeting v dubnu 2013.
  2. Jana Haklová se podělila o zážitky z výstavy v Birminghamu, kde je česká kolekce Art klubu již se zájmem očekávána; téma „vlna“ opět slavilo úspěch. Současně vyřídila pozdravy od lektorek, které již v Praze přednášely a rovněž se výstavy v Birminghamu zúčastnily. O vystavování v Praze projevila zájem SAQA a European Art Quilt.
  3. Jana Štěrbová informovala o stavu příprav na účast ve Francii, kam letos pojede velká výprava. Stále ještě se lze přihlásit u M. Zbejvalové (zbejvalova.misa@seznam.cz). ČR se bude poprvé prezentovat profilovou výstavou. Quilty byly samostatně vybrány třemi kluby – První moravský, Litomyšl a BPK, zastoupeny jsou quilty klasické i moderní. Kluby se budou v expozici střídat jako organizační a bezpečnostní služba. Ostraha po cestě tam a zpět bude zajištěna Státním židovským muzeem. – Jako prodejní suvenýr byla zvolena fotografická koláž všech zastoupených českých quiltů do dvou prostírání (A3), zatavených do omyvatelné fólie. Zbylé kusy budou v prodeji na prosincovém Setkání.
  4. Jana Štěrbová informovala o naší plánované účasti na 3. veletrhu For Decor, který se koná ve dnech 3.-7.10.2012 v Letňanech. Bude zde vystavena i kolekce „Vlna“ s možností prodeje. Pokud bude zajištěné předvádění nějaké techniky, lze získat dvojnásobnou plochu pro náš stánek (L. Faltýnková, ev. M. Listíková). Lze uvažovat i o prodeji přebytků vlastních látek, knížek a časopisů, za podmínky, že si ho prodejce sám zajistí. – V roce 2013 se asi o 2 dny veletrh překrývá s výstavou Patchwork Guilde Sasko a Thüringen v Lipsku. BPK dostal pozvánku s žádostí o prezentaci českého klasického patchworku i art quiltu. Květa Sudová za klasický patchwork a Jana Štěrbová za art klub se vyjádřily, že účast je možná.
  5. Naďa Harbichová poděkovala všem vystavovatelkám na výstavě v České Skalici a vyjádřila se, že pro velký úspěch je možný další ročník výstavy za dva roky. Tentokrát by se už vystavovala pouze díla nová, dříve nevystavená.
  6. Lucie Faltýnková, nová členka BPK, předvedla ukázku květin ze speciální umělé hmoty a pozvala na kurzy, které pořádá v klubovně BPK na podzim (termíny viz www.bohemia-patchwork-klub.cz).
  7. Jana Kapsová pozvala přítomné na výstavu v Mariánské Týnici, jejíž vernisáž se koná v sobotu 10.11.2012 ve 14 hodin.
  8. Jana Haklová promítla a okomentovala fotografie z letošního Birminghamu.

    Setkání skončilo ve 13:00.
    Zapsala: Jana Lálová
    Počet přítomných členek: 78
    Počet přítomných prodejců: 5

     
 

Zápis ze Setkání Bohemia patchwork klubu ze dne 2.6.2012


Program Setkání:

 

  1. Ozvěny 6. PPM a nové projekty (Jana Štěrbová)
  2. Příprava na výstavu českých quiltů v St. Marie-aux-Mines (Jana Haklová)
  3. Prezentace prací indiánů kmene Kuna – Molas (Sigi Espino, Německo)
  4.  

 

  1.  Jana Štěrbová krátce zhodnotila stoupající úroveň všech vystavovaných prací, která se projevuje zejména v oblasti art quiltu. Nejen nám, ale i z pohledu zahraničních účastníků výstavy chyběly autorské sekce tradičního patchworku – je třeba sebrat odvahu, protože kvalitních prací je známo hodně, jenom jejich autorky dosud nenašly odvahu je vystavit v autorské kolekci. Vyzvala proto přítomné, aby pro příští rok uvažovaly o širším zapojení do autorských sekcí.
  2. Připomněla, že veškerá vypsaná soutěžní i nesoutěžní témata jsou již vypsána a uveřejněna na stránkách BPK a v Newslettrech PPM.

    Informovala o dalších dvou volných projektech (není ani podmínka jejich vystavení na PPM):
    - Vytvoření svislého pásu o rozměru 30x150 cm s použitím látek dovezených p. Eibischem z Turkmenistánu (černá látka jako podklad plus dvě dovezené látky ) s použitím jakékoliv techniky; jedná se společný projekt se Slovenskem (A. Zimová) a Německem (G. Heinz), která bude organizovat putování kolekce.
    - Počínaje červnovým Newsletterem bude vycházet na pokračování 7 velkých projektů poskytnutých zdarma vedením firny Coats. Pokud budou v projektech použity i jejich látky, práce budou zařazeny do vyhodnocení s odměnou. U nás má látky na prodej VierMa.
     

  3. Jana Haklová připomněla termín odevzdání přihlášek na vystavení prací v St. Marie-aux-Mines, který je 30.6. Více na stránkách BPK. Lze zaslat i několik přihlášek jednoho autora, ze kterých bude komise vybírat.
    Dále doporučila v letních měsících udělat inventuru nepotřebných látek, pomůcek, knih i časopisů pro stánek Bazaru na 7. PPM. Úspěšný prodej zaručen.
     

  4. Poté Jana Lálová přivítala mezi námi již po druhé paní Sigi Espino z Německa, která je velkou sběratelkou originálních prací indiánského kmene Kuna z ostrovů San Blas v Panamě. Sigi Espino přednesla prezentaci doprovázenou slideshow a vystavila několik desítek originálních prací, z nichž část byla na prodej. Výtěžek poukáže sirotčinci v Panamě.
    Květa Sudová jí poté předala ručně šité dva obaly na knihu a prostírky. Jana Štěrbová poskytla CD z 6. PPM.


Závěr Setkání byl ve 13 hod.
Přítomni prodejci: Evron, Ragos, Vierma a fa Svoboda
Přítomno členek: 64

Zapsala: J. Lálová
 

 

Zápis ze setkání Bohemia patchwork klubu v sobotu 3. března 2012

  1. Předsedkyně Jana Haklová přednesla zprávu o hospodaření, která bude k nahlédnutíé v klubovně BPK. S tím souvisí rozhodnutí výboru poskytnout platícím členkám BPK slevu 50 Kč ze vstupného na výstavu Prague Patchwork Meeting. Přiznání k dani bylo odevzdáno Finančnímu úřadu pro Prahu 6 v termínu.
  2. Podána informace, že Bohemia patchwork klub byl vybrán Národní knihovnou k zařazení do trvalého uchování ve webarchivu. Je to hezké ocenění naší práce. Dostáváme se tím do výběrového archivu mezi „elitu národa“. Helena Fikejzová (povoláním knihovnice) podala ucelenou informaci o poslání a účelu webarchivu. Odkaz ve webarchivu zůstane i v případě, že by naše organizace zanikla. Smlouva s NK podepsána.
  3. Jana Štěrbová především poděkovala za doručené quilty pro výstavu, poté odkázala na aktualizované stránky PPM a BPK a podrobněji se zmínila pouze o nejdůležitějších připravovaných událostech: R. Tims s sebou přiveze 12 quiltů, které u nás vystaví (4 z toho budou ke shlédnutí v prostorách jeho dvou prezentací). Stánky WIS (Jana Warausová) a Patchwork Party budou prodávat jeho knížky, látky a ostatní materiály. Navíc WIS bude mít prodejní stůl jenom s jeho materiály přímo před učebnou v době konání prezentace. Pokud se bude konat autogramiáda, budou ji organizovat výše uvedení prodejci.
  4. Workshopy je možné stále objednávat, písemně na internetu nebo osobně na místě. Jana Štěrbová upozornila, že se letos neplánuje prodej „last minute“, věc je třeba prohovořit na místě s lektory, neboť jejich honorář je odvislý od počtu účastníků. Není vyloučené, že kurzy s méně než 3 zájemci budou zrušeny. Jana Lálová zejména upozornila na kurzy D. Fejtkové a Stoklasy, kde je potřebný materiál plně sponzorován fy Stoklasa. Požádala ty, které v loňském roce šily Mystery od K. Einmo, aby je na její workshopy přinesly ukázat (i nedokončené!).
  5. Na dotaz na prodej a předprodej vstupenek odpověděla Jana Štěrbová, že lze vstupenky zaplatit bankovním převodem. Tak jako vloni budou dvě pokladny, z toho jedna pro V.I.P. a ty, kteří budou již mít zaplaceno předem, takže odpadne čekání ve frontě.
  6.  Jana Štěrbová informovala o proběhlé tiskovce a o natáčení České televize ve čtvrtek 8.3.ve 14 hod. v klubovně pro pořady Barvy života (vysílat se bude až 5.4.) a Sama doma (příslib vysílání před výstavou). Na programu bude ukázka kurzu Květy Sudové „ninepatch“, účastnice by měly být staršího věku.
  7. Jana Štěrbová znovu opakovala informace o české účasti v St. Marie-aux-Mines a požádala o pomoc při instalaci našich exponátů. Zájemci se hlaste Janě Haklové. Letáčky s nabídkou autobusového zájezdu, který zařizuje M. Zbejvalová, byly k dispozici u dveří.
  8. Další pozvánka přišla z Moskvy na polovinu května – pro 4 samostatné vystavovatele z oblasti artquiltu po 15 bm s možností pořádání workshopů.
  9. Magda Chroustovská ujistila přítomné, že na výstavě bude opět stánek Bazar, který bude po dobu celé výstavy přijímat a prodávat věci spojené s patchworkem. Podmínkou je jejich pečlivé zabalení a popsání: jméno, metráž, počet ks, cena a seznam všech věcí donesených jednou osobou.. Při nesplnění těchto podmínek nebudou věci přijaty k prodeji. Prodejci rovněž neručí za ev. ztráty.
  10. Květa Sudová a Naďa Harbichová předvedly velice názorně a s dodanými střihy velmi užitečné a moderní nákupní tašky, K.S. dokonce v různých barevných „mutacích“ doplněných různými ozdobami, uchy, podšívkou atp.
  11. Po obědě Jana Haklová promítla slíbené snímky z prvních výstav – vzpomínka pro ty, co vystavovaly a nová informace o ty, co začaly s patchworkem později.

    Setkání se zúčastnilo 78 členek BPK

    Zapsala: Lálová
     
 

3. 12. 2011

Zápis ze Setkání BPK ve Stepu dne 3. 12. 2011
  1.  Předsedkyně Jana Haklová přivítala přítomné a připomněla složení programu.
  2. Jana Štěrbová podrobně informovala o přípravě 6. ročníku Prague Patchwork Meeting, který se bude konat ve dnech 30.3.-1.4.2012 opět v hotelu Step.
    Vyzdvihla zejména bohaté zastoupení zahraničních vystavovatelů, z nichž někteří přijíždějí s ucelenou kolekcí (Pia Welsch, France Patchwork, Gudrun Heinz, mezinárodní soutěžní kolekce 2011 ze St. Marie-aux-Mines „Zámotek“, v jednání je rakouská kolekce).
    Workshopy 2012 pokrývají opět jak tradiční, tak moderní techniky. Program s očíslovanými workshopy (= variabilní symbol při placení bankovním převodem) jsou uveřejněny na stránkách BPK i PPM. Přihláška je považována za závaznou až po zaplacení. Výjimečná je organizace přednášek R. Timse, kdy budou odstraněny šicí stroje a řady budou očíslovány podle vstupného odstupňovaného do tří cenových kategorií. Současně vysvětlila, proč je do workshopů zařazeno korálkování – předpokládané téma artquiltů 2012 budou „korálky“.
    Příjem přihlášek vystavovatelů (na každý quilt samostatná přihláška!) bude uzavřen zřejmě koncem února, termín odevzdání quiltů k fotografování počátkem března. (Sledujte webové stránky.) Po zaplacení výstavního poplatku bude autorka uvedena na webových stránkách mezi vystavovateli.
    Prodejci jsou již ze dvou třetin závazně přihlášeni. V souvislosti s tím informovala J. Štěrbová o nové výstavní propozici, nafukovací hala je nahrazena jiným prostorem, který umožní vytvořit samostatný vchod pro výstavu, která bude ve třech na sebe navazujících prostorech. Nebude již nutno chodit kolem bazénu a restaurace.
    Komplexní informace naleznete na www.praguepatchworkmeeting.com a www.b-p-k.cz.
  3. Pro ty, které nemají možnost sledování internetu, dala Jana Lálová kolovat seznam workshopů s popisem a ilustračními obrázky. Požádala účastnice letošního Mystery podle Kimberly Einmo, aby bez ohledu na to, jestli quilt vystavovaly, ho přinesly ukázat na workshop K. Einmo. Na žádost některých členek požádá K.Einmo, aby přivezla k prodeji svoje speciální pravítka.
  4. Jana Štěrbová dále informovala o organizaci české účasti v St. Marie-aux-Mines v r. 2012. Podstatné je, že smlouva s Židovským muzeem je definitivně uzavřena vč. pojistky, takže společná expozice židovských textilií (poprvé v takovém počtu
    mimo republiku) a nejlepších českých quiltů bude i přepravována společně. Jediným kritériem při výběru bude kvalita, podíl moderních a tradičních quiltů bude 1:1, datum výroby ani dosavadní účast na výstavách nerozhoduje. 50m2 bude rozděleno po 14m2 mezi tři největší české kluby – BPK, Litomyšl a První moravský. Rezerva je ponechána pro ty autorky, které nemají blízko k žádné z těchto oblastí. Výstavní poplatek bude paušální – 5000 Kč/klub. Za členky BPK bude uhrazeno z prostředků BPK. Konečný výběr přihlášených quiltů
    proběhne v červnu, rozhodování bude kolektivní.
  5. Květa Sudová seznámila přítomné podrobně o kvalitách dostupných metalických nití, nejlepších značkách a doporučených způsobech jejich použití. Doporučila vhodné prodejce i z hlediska cenových relací. Výklad demonstrovala na přinesené ukázce.Stejným způsobem informovala o různých druzích výztuh, od jemné pavučinky a termofólie vhodných pro aplikace až po tvrdé výztuhy do tašek. Opět s ukázkami a informacemi, kde lze kterou výztuhu zakoupit.
  6. Po krátké přestávce pokračovala v programu Helena Fikejzová s rychlou a vtipnou výrobou vánočního stromečku – trojrozměrné dekorace např. na stůl. S ukázkami postupu.
  7. Na závěr byly promítnuty snímky ze St. Marie-aux-Mines, autorka Jana Feureislová.

    Přítomni prodejci: Evron, Vierma a zástupce fy PFAFF p. Kocián.
    Počet přítomných členek BPK: 60
     
 

3.9.2011

Zápis ze Setkání Bohemia patchwork klubu ze dne 3.9.2011


Setkání zahájila Jana Lálová a připomněla program, tak jak byl ohlášen předem na stránkách BPK.
 

  1. Jana Štěrbová pohovořila o úspěšné účasti kolekce „Krajka“ Art klubu.cz na výstavě v Birminghamu. Po loňském úspěchu kolekce „rezavění“ si české práce budují na této výstavě trvalé místo, vyhledávané nejen běžnými návštěvníky výstavy a lektory, kteří v Praze již přednášeli, ale i potencionálními budoucími lektory. Tak jako v loňském roce byl zájem o rezavé látky a příslušné CD, i letos byl zájem o krajky a CD s galeriií quiltů a workshopy. Klasický český quilt byl zastoupen rekordním maxi-quiltem „Domečky“ organizovaným D. Březinovou, jehož obrázky se objevují na většině webových stránek uveřejňujících snímky z výstavy. Kolekce je nyní na výstavě v maďarském městě Tatabánya a posléze bude vystavena na veletrhu For Decor, For Interior, For Present. Poté se quilty vrátí svým majitelům.
  2. Výše zmíněná výstava se koná ve dnech 6.-9.10. v Letňanech. Zastoupena tam bude i řada našich oblíbených prodejců, z nichž Marlen bude předvádět tisk na látce. Doporučujeme sledovat denní tisk, kde se mohou objevit slevové kupóny na vstupné. Tak jako vloni bude možné i letos prodávat drobné výrobky (bezpodmínečně nutné je označit jmenovkou s cenou). Organizačně se prodeje ujme Tereza Janáčková, která bude mít vedle BPK svůj stánek Ateliér Stojan. Případné věci k prodeji je třeba odnést přímo na místo v době konání veletrhu. Pokud bude mít někdo z autorů „Krajky“ zájem svoji práci prodat, je třeba ji označit jmenovkou a cenou (prodej bez provize.
  3. Rumunské Art quilt centrum Iasi, kde jsme už jednou vystavovali, projevilo pro svoji výstavu zájem o některé práce z kolekce 2010 „Rezavění“.
  4. Kurzy v klubovně BPK jsou ode dneška uveřejněny na www.b-p-k.cz. Zejména upozorňujeme na kurz „Přímá malba na Evolon“ Jany Štěrbové a na kurz „Šijeme dárkové drobnosti“ Jany Lálové. Cílem druhého kurzu je shromáždit co nejvíce nápadů na šití drobností. Ty, které buď přinesou 5 výrobků podle vlastních nápadů nebo 5 ks ušijí podle kurzu, dostanou 50% slevu z ceny kurzu.
  5. Jana Lálová předběžně informovala o mimořádné možnosti shlédnout prezentaci Sigi Espino (Německo) na téma „molas“ plánovanou na sobotu 17.9.2011 od 10 hod. s malou ukázkou její bohaté sbírky. Sledujte, prosíme, stránky BPK, kde naleznete včas přesnější informace o místě konání.
  6. Zástupce fy PFAFF P. Kocián informoval o nových šicích strojích v zajímavých cenových relacích a vybavení, které v předsálí předvádí, a stroji Sashiko.použitelném pro imitaci ručního quiltování.
  7. V rámci tradičních minikurzů předvedla Květa Sudová užitečné pomůcky pro tradiční i moderní patchwork – aplikační jehly, jehly na sashiko a havaj, navlíkáček jehel, lepidlo s aplikátorem UHU na látky, mikrotužku s náplní bílé křídy ke kresbě na látce, tvořítko na yo-yo atd. (v prodeji u stánku fy Ragos) a doporučené způsoby práce s laminovanou látkou Amy Butler na příkladu dětské pláštěnky, která bude uveřejněná v časopise Ona ví.
  8. Naďa Harbichová názorně předvedla postup šití efektní tašky ze čtverců.
  9. Hanka Martínková předvedla výztuhu na tašky apod., kterou bude po stanovení ceny možné u ní objednat.
  10. Novinky v přípravách 6. PPM: Jana Štěrbová informovala o předjednaných workshopech (Pia Welsch, Kimberly Einmo, Jennifer Barlow, Gabriela Schultz Herzberger, atd., a zejména o prezentaci Rickyho Timmse a plánovaného odstupňování vstupného podle řad (nejedná se o workshop!). Jana Haklová dala k úvaze uspořádat v rámci PPM tombolu.
  11. Po obědě následovala slideshow z výstavy v Birminghamu.


    Účastnice Setkání měly možnost si vybrat prakticky v neomezeném množství krabičky s nitěmi (imitaci šicího hedvábí).


    Přítomní prodejci: Ateliér Stojan, Evron, PFAFF, Ragos, Patch-Design a VierMa
    Přítomno: 68 členek
    Zapsala: Lálová

     
 

4.6.2011


Zápis ze Setkání Bohemia patchwork klubu ze dne 4. června 2011

  1. Setkání zahájila Jana Lálová, přivítala všechny přítomné a seznámila je s programem tak, jak byl uvedený na stránkách BPK.
  2.  Předsedkyně Jana Haklová krátce informovala o hospodaření v roce 2010, posledním roce, kdy účetnictví spravovala firma Prodimo a posledním rokem, kdy příjmy a výdaje Prague Patchwork Meeting probíhaly i účetnictvím BPK. Upozornila, že příjmy se promítají vždy do dvou roků, vzhledem k tomu, že výstavní poplatky se začínají přijímat již v roce předcházejícím. Podrobná zpráva je k nahlédnutí v klubně BPK. – Vyzvala přítomné, aby již nyní začaly připravovat své projekty pro r. 2012, protože to, co vystavujeme již nyní vytváří image českého patchworku v evropském kontextu. Vývoj jde v ČR tak rychle, že oproti jiným zemím, které na takové pozvání čekaly mnohem déle, jsme byli požádáni již pro rok 2012, abychom se představili v St. Marie-aux-Mines ucelenou českou kolekcí.
  3. Jana Štěrbová v souvislosti s tím konkrétně informovala o jednáních, která proběhla v Praze na toto téma s Gül Laporte, představitelkou evropského patchworku. Předpokládá se, že Českou republiku budou reprezentovat tři největší kluby – 1. moravský, Litomyšl a BPK, které samy vyberou určený počet prací, které je budou reprezentovat. Hlediskem bude pouze kvalita, a to bez ohledu na námět, techniku, klasiku nebo modernu a rovněž se nemusí jednat o práci, která nebyla dosud vystavena. Výběr asi 50 ks bude ukončen na jaře 2012. Současně probíhají jednání na Ministerstvu kultury, aby současně – ve speciální trezorové kóji - bylo možné vystavit i textilie Židovského muzea v Praze, které dosu nebyly v zahraničí vystaveny. Tím se zvýší přitažlivost české kolekce a díky tomu bude kolekci přiděleno i prestižní výstavní místo.
  4. Jana Štěrbová dále dala kolovat čísla Patchwork Professional a Patchwork+Quilt Journal (mediální partneři PPM) s články o výstavě a vystavovatelích – oba časopisy si vyhradily právo vybrat ilustrační fota samy.
  5. Různé:
    - Připravuje se červnové číslo Newsletter PPM, kde bude zahájen nový Mystery quilt (velký) Kimberly Einmo. Autorka slíbila v roce 2012 přijet a osobně se podílet na hodnocení. Květa Sudová opět vytiskne podmínky a bude se projektem zabývat v klubu klasického patchworku.
    - Byla představena nová taška (cosmobag) Amy Butler, návod k zakoupení u firmy VierMa.
    - Magda Chroustovská předvedla tašku (Jasmína)z nového časopisu Marina.
  6. Irena Zemanová předvedla neobvyklou bižuterii z PET lahví a z proužků
    bavlněného úpletu (viz ilustrační foto s textem).
  7. Na závěr byl promítnut film z Amerického centra při Velvyslanectví USA
    „Century of Quilts“.

    Počet účastníků Setkání: 55
    Zapsala: J. Lálová

     
 

5.3.2011


Zápis z jarního setkání Bohemia patchwork klubu

konaného v sobotu 5.3.2011 ve Wellness Hotelu Step

1. Setkání zahájila Jana Lálová, přivítala přítomné a poděkovala za donesené quilty určené pro Prague Patchwork Meeting. Připomněla program Setkání a předala slovo předsedkyni Janě Haklové.
2. Jana Haklová
- se ve svém příspěvku věnovala především výstavě a výhodám, které přináší členkám BPK. Všechny podrobnosti jsou uvedeny na www.b-p-k.cz, takže dále se soustředila pouze na novinky letošního ročníku, jako je např. stánek bazar, kde mohou členky nabídnout k prodeji svoje „přebytky“.
- Omluvila vypuštění bodu „účetnictví“, který se kvůli termínům závazným pro účetní firmu přesouvá na červen.
- Připomněla akci „Klokánek“ (šití dětských dek), která pod záštitou A. Králíkové úspěšně pokračuje.
- Informovala o pokračování akce „Holubičky“. Kolekce 10 českých prací je rozdělena na dva díly, které jsou v současné době vystavené v Benátkách a Dortmundu. Zájemci se mohou do akce zapojit i nyní.
- Upozornila na č. 115 časopisu Patchwork und Quiltjournal, kde je velká část věnována české kolekci z výstavy v Birminghamu „Rezavění“.

3. Jana Štěrbová se podrobně věnovala současnému stádiu příprav výstavy, přičemž doporučila pravidelné sledování informací na www.praguepatchworkmeeting.com, kde jsou průběžně uveřejňovány aktuální informace:
- poděkovala za donesené quilty, zejména Klubu tradičního patchworku za jím vypsanou soutěž „Domov“
- ocenila širokou odezvu na Mystery Quilt Kimberly Einmo
- informovala o kolekcích zahraničních quiltů (Evropa, Indie) i o začínající prezentaci tradičních typicky českých atributů ručních prací (soutěž „Krajky“, účast města Velké Bílovice s kolekcí krojů a ukázkami pletených krajek),
- pevný termín konce fotografování quiltů pro CD je 13.3., zahraniční účastníci mají možnost zaslání svého CD
- zopakovala výhody pro vystavovatelky, individuálním přístupu ke způsobu zavěšení quiltů
- informovala o mediálních partnerech výstavy a článcích v Patchwork und Quiltjournal, Patchwork Professional, o nových prodejcích (Coats-VierMa, fy Mráz, Polytex),
o účasti „krajek“ na letošním Birminghamu s ev. doplnění do 30 ks ze soutěže „sítě“ a o pozvání do St. Marie-aux-Mines pro r. 2012 s tématem „průřez českým patchworkem“
- o připravovaných organizačních změnách prodeje vstupenek, posílení občerstvení

4. O workshopech pohovořila Míša Zbejvalová, informovala o dosud neobsazených kurzech a dala kolovat úplný seznam workshopů s ilustračními fotografiemi. Upozornila zejména na workshopy věnované moderním technikám, které přednášejí zkušené lektorky. Workshopy bylo možné objednat i zaplatit na místě. Naši sponzoři pro vybavení učeben šicími stroji (Strima a Bernina) slíbili připravit pro účastnice workshopů hodnotné dárky.
5. Před přestávkou vystoupila pí Karásková, zástupkyně firmy VierMa a informovala o široké nabídce látek K. Fasseta, B. Mablyho a a. Butler, ze které jsou ušity vystavené cestovní kabely, o internetovém i připravovaném kamenném obchodě v Praze
6. V druhé části programu se účastnice Setkání seznámily s postupem šití cestovních kabel (střih A. Butler v prodeji u fy VierMa), některými doporučeními i vyvarování se chyb (Jana Haklová a členky Artklubu), poté Jana Lálová předvedla skládání z papíru tří origami kapsiček, které lze převést do patchworku jako drobný dekorativní předmět (dárek) nebo je zvětšit do praktičtější velikosti.
7. Po obědě promítání (Jana Haklová).



Přítomno: 86 podepsaných členek a několik nepodepsaných. Prosíme pro příště, aby se členky nezapomínaly podepsat.

Zapsala: Lálová

 

 

4.12.2010

Zimní setkání Bohemia patchwork klubu v hotelu Step


Setkání zahájila předsedkyně BPK Jana Haklová a seznámila přítomné s programem.

  1.  Doplňovací volby do výboru BPK.
  2. Informace o nových webových stránkách, prodejcích a informacích na stránkách BPK
  3. Účast BPK na Mikulášském bazaru VIZE 97
  4. Výstava 5. PPM 2011
  5. Minikurzy
  6. Předání dárečků
  7. Promítání fotografií z St. Marie-aux-Mines


 

  1.  J. Haklová přivítala všechny přítomné, které na Setkání přes nepřízeň počasí dorazily. Navrhla doplnění výboru BPK o Romanu Černou a Helenu Fikejzovou, jednomyslně schváleno. Dále navrhla, aby zpráva o hospodaření byla projednána až na jarním setkání v březnu 2011 vzhledem k časovým možnostem účetní firmy. Schváleno.
  2.  a) Zástupkyně nových webových stránek www.designdock.cz pí Mikalová informovala o poslání nového portálu – založeného pro prodej rukodělných výrobků (registrace, účet a inzerce zdarma, provize z prodeje na základě smlouvy)
    b) informace o firmě Coats, která nabízí látky významných výtvarníků (Fasset, Buttler), o jejich dodavateli do České republiky Vierma a o uvažovaném kamenném obchodě v Praze.
    c) J. Haklová informovala o aktualizaci stránek BPK a doporučuje jejich pravidelné sledování (uveřejňování zpráv z jiných klubů, pokračování akce Holubičky, kurzy BPK v klubovně, výstava PPM atp.)
  3. Účast na Mikulášském bazaru VIZE 97: výrobky doručené do klubovny odvezla
    do Pražských křižovatek J. Štěrbová, výrobky doručené na Setkání tam odveze
    Naďa Harbichová.
  4. Výstava 5. Prague Patchwork Meeting 2011
    a) Nejprve J. Haklová omluvila J. Štěrbovou, která je o tomto víkendu z rodinných důvodů v zahraničí. Poté podrobně informovala o změnách oproti 4. ročníku, které byly zčásti provedeny i na základě připomínek členek BPK a návštěvníků výstavy. Všechny podmínky jsou uveřejněny podrobně na www.praguepatchworkmeeting.com, v internetovém Newsletteru PPM a www.b-p-k.cz. Zde pouze uvádíme úplné novinky, jako je bazar použitých a nepotřebných knih, pomůcek, látek atp. nebo možnost pronajmutí výstavní plochy jednotlivými kluby se zajištěním pořadatelské a ev. i prodejní služby.
    Tlumočila omluvu lektorky K. Einmo (USA), autorky Mystery Quilt v Newsletteru PPM, která do Prahy přijede až na 6. PPM v r. 2012.
    b) J. Lálová informovala přehledně o plánovaných workshopech pro 5. PPM a odkázala na webové stránky jednotlivých lektorek, pokud je mají:
    Sophie Furbeyre (FR) www.sophie.furbeyre.com, Alicia Merrett (UK) www.aliciamerrett.co.uk, Aina Muze (Litva) www.ainamuze.lv, Brigitte Morgenroth (D) www.morgenroth-quilts.de, Tuija Vahavuori (Finsko) a Dani Samec (Rakousko) vlastní stránky nemají.
    Zároveň informovala, že z rodinných důvodů předává agendu M. Zbejvalové a I. Zemanové.
  5. Minikurzy:
    a) I. Zemanová předvedla taštičku M. Chroustovské
    b) Ing. M. Kielbusová předvedla originální šperky a zdobení pomocí opalování „nepatchworkových látek“ nad svíčkou.
  6. Po rozdání dárečků, které na začátku Setkání účastnice odevzdávaly u vchodu do sálu, promítla Jana Haklová a okomentovala fotografie z letošní výstavy v St. Marie-aux-Mines.

    Zapsala: J. Lálová
     
 

4.9.2010

Setkání Bohemia patchwork klubu dne 4.9.2010 v hotelu Step
 

Setkání zahájila Jana Lálová a nejprve omluvila ze zdravotních důvodů Janu Štěrbovou.
Poté seznámila přítomné s programem.
 

  1. .Informace o první účasti Prague Patchwork Meeting a Bohemia patchwork klubu na výstavě For Décor v Letňanech, která se koná ve dnech 7.-10.10.2010, podala Jana Haklová. For Décor spolu s dalšími dvěma částmi For Interior a For Present jsou převážně výstavami prodejními. Vzhledem k tomu, že je očekávaná návštěvnost okolo 30 tis., naskýtá se vhodná příležitost seznámit s naší textilní technikou veřejnost, která se s ní ještě nemusela setkat. Budeme mít k dispozici jednak výstavní plochu k zavěšení větších quiltů (s udáním ceny) za poplatek 300 Kč/ks, resp. 250 Kč/ks pro členky BPK, jednak prodejní stánek, kde budou nabízeny menší věci k prodeji (polštáře, tašky atd.) – bude se jednat o komisní prodej za 10% z prodaného kusu. Všechny výrobky musí být opatřeny platnými informacemi (na quiltu nebo přiložená cedulka) o složení materiálu, způsobu údržby a ev. jménem autorky). Výjimku u poplatků tvoří rezavé quilty z kolekce pro Birmingham, pokud se v Birminghamu prodávaly (a prodaly) jejich pohlednice, výtěžek pokryje výstavní poplatek. V naší části budou zastoupeni i známí prodejci z oblasti patchworku. Aktuální informace SLEDUJTE na www.b-p-k.cz a www.fordecor.cz.
  2. Prague Patchwork Meeting 2011 – workshopy. Jana Lálová informovala, že poprvé po čtyřech ročnících se hlásí lektoři sami s žádostí přednášet na 5. ročníku. Konkrétní (písemná) jednání jsou vedena se dvěma lektorkami – Brigitte Morgenrot (Německo) – dva dvouhodinové workshopy: strojový ananas šitý na papír a ruční šití skládaného japonského patchworku. Obě témata jsou mimořádná svým netradičním barevným řešením. Druhá je Finka Tuija Vahavuori, která bude mít šestihodinový workshop na šatičky na drátěném ramínku, přičemž si účastnice vyzkouší řadu moderních technik zpracování textilních materiálů. Současně se usilovně pracuje i na získání vynikajících zahraničních autorů s ucelenými kolekcemi k vystavení. Podmínky k vystavení quiltů, témata jednotlivých soutěží i jejich ocenění SLEDUJTE na www.b-p-k.cz.
  3. Organizační záležitosti: Jana Haklová informovala o možnosti si vypůjčovat knížky z klubové knihovny a současně zveřejnila jména osob, které si knížky půjčily a neudaly na sebe spojení (Klímová,Sojková,Hradečná,Brožová,Jirkovská). Požádala přítomné, zda je někdo nezná, aby je kontaktoval.
  4. Míša Zbejvalová předvedla způsob šití „zipové tašky“ s použitím nekonečného zipu. Návod lze najít na internetu v historii „Rady ptáka Loskutáka“ nebo www.„Šitíčko u Zuzky“.
  5. Květa Sudová předvedla několik způsobů všívání zipů do tašek na konkrétních příkladech hotových tašek i rozpracovaných názorných ukázek.
  6. Jana Haklová informovala o naší účasti na „Festival of Quilts“ v Birminghamu. Kolekce „Rezavění“ spolu s CD (foto quiltů a návod na rezavění), pohlednicemi quiltů a rezavými látkami sklízely zasloužený úspěch. Z ostatních vystavovatelů vyzdvihla zejména relativně vysoký počet dětských quiltů, které začínaly kategorií 5-8 roků. CD „Rezavění“ – bylo u předsednického stolku k dispozici za 50 Kč.
  7. Následně promítla kolekci snímků z výstavy, pořízených Marcelou Vassovou a Janou Haklovou.

    Přítomno: 71 zapsaných členek
    Zapsala: J. Lálová

     
 

5.6.2010

Setkání BPK ve Wellness hotelu**** Step.


Předsedkyně Jana Haklová přítomné uvítala a seznámila s programem. Při té příležitosti požádala členky BPK, aby pro příští Setkání uvažovaly i o své aktivní účasti na programu v části „minikurzy“ a podělily se s ostatními se svými zkušenostmi. Poděkovala za příspěvky na akci „Klokánek“ a na výstavu 1. Moravského patchwork klubu ve Fulneku, která se koná ve dnech 18.-26.6.

1. Jana Štěrbová
a) jednak zhodnotila 4. Prague Patchwork Meeting a jednak přednesla i vizi pro příští ročník. Poděkovala těm, které šily, vystavovaly a výstavu navštívily. Výstava se dostává do širšího povědomí evropských akcí a její úroveň se rok od roku zvyšuje – stačí si promítnout CD z jednotlivých ročníků. Veškerými konstruktivními připomínkami, které jsou přirozené po první zkušenosti v novém místě, se budeme postupně zabývat, aby příští ročník dopadl ještě lépe než letošní. Patchwork se začíná čím dál tím více prezentovat jako doplněk moderního interiéru, uvažujeme o účasti na veletrhu „For Interior, For Décor“ ve dnech 7.-10.10.2010 na výstavišti v Letňanech, spojenou s prodejem vystavených prací. Část výstavy „šrotovné“ bude reprezentovat BPK na mezinárodní výstavě v Birminghamu.
Pro r. 2011 se připravuje řada novinek pro vystavovatele – samostatné kolekce jednotlivých autorek, širší zastoupení patchworkových klubů spojené s prezentací míst, odkud pocházejí. Již dnes máme příslib 3 zahraničních kolekcí po 30 quiltech.
Podrobné informace budou postupně uveřejňovány na webových stránkách BPK.
Nakonec požádala – po nepříjemné zkušenosti s uveřejněním detailních záběrů z kolekce quiltů Jacqueline Heinz na flickru pořízenými jednou návštěvnicí – aby se s ohledem na autorská práva podobná věc již neopakovala. Nevrhá to dobré světlo na českou patchworkovou veřejnost.
Poté Naďa Harbichová poděkovala organizátorkám za nezištné nadšení, se kterým se přípravě a realizaci výstavy věnují a za to, že po způsobu internetové debaty, která se po výstavě rozproudila, elán neztratily. Nabídla pomoc pražských členek BPK.
b) Informovala o mezinárodním projektu Czech Mystery Quilt připravovaný oblíbenou lektorkou Kimberly Einmo, který bude vycházet postupně v Newsletteru PPM. Termín posledního pokračování je prosinec 2010, takže bude dost času k dokončení do 5. ročníku.
c) Nechala kolovat listy připravené jednotlivými lektorkami s nabízenými letními kurzy. Podle projeveného zájmu bude sestaven definitivní program na červenec-srpen.
d) O přestávce bude vybírat přihlášky a poplatky za quilty vystavené v Birminghamu.

2. Květa Sudová
předložila schůzi zprávu o hospodaření za r. 2009 a vysvětlila jednotlivé položky z hlediska financování cestou BPK a PPM. Účetnictví nám zpracovává firma PRODIMO specializovaná na malé neziskové organizace (10 000,- ročně). Zpráva bude založena v klubovně a kdykoliv (při kurzu, setkání klubů) je možné do ní nahlédnout. Účet u Reiffeisen Bank je vedený jako transparentní.
Nakonec vyzvala ke zvýšení počtu členské základny, přivést mezi nás osaměle šijící duše.

3. Jana Haklová
Pogratulovala pí Křížkové, která již podruhé vyhrála první cenu v návštěvnické soutěži. Zástupce Strimy jí předal cenu – šicí stroj. Současně poděkovala i ostatním prodejcům, kteří nás podporují.
Připomněla typy soutěží a jejich podmínky pro r. 2011:
- návštěvnická soutěž se týká jen zpoplatněných českých quiltů
- soutěž hodnocená mezinárodní porotou je určena všem, i zahraničním účastnicím a bude mít dvě témata – artquilt budou zastupovat „Sítě“ a „Krajka“, klasické quilty mají předběžně vypsané téma „Domov“
- U všech vystavovaných quiltů budou posuzována dvě hlavní kritéria: zpracování musí odpovídat tématu a quilt opatřený na zadní straně nahoře rukávem nesmí být zvlněný.
Přehledně bude vše opět zveřejněno na webových stránkách BPK.

4. Minikurzy:
a) Jana Haklová na ukázkách předvedla rychlé šití oboustranné deky
b) Jana Lálová ukázala, jak lze do čtvercového šátku zabalit dvě lahve, dvě knihy nebo si udělat tašku přes rameno.
c) Irena Zemanová na ukázkách předvedle textilní korále

5. Míša Zbejvalová promítla snímky z výstavy v Holandsku
6. Jana Harmachová promítla ukázky ze své nové knížky „Patchwork – kam se podíváš“.

Schůze se zúčastnilo 76 podepsaných členek.
Přítomni byli tito prodejci: Ragos, Simona Šujanská, Strima, Marlen, RatioBona.

Zapsala: Lálová

 

6. 3. 2010

Zápis z „ jarního“ Setkání BPK v hotelu Step

  1. (za hustého sněžení, které znemožnilo řadě členek do Prahy dojet)

    Všechny přítomné přivítala předsedkyně Jana Haklová, která úvodem představila hosta, paní Alenou Jandovou z dětského domova „Klokánek“ z Janovic nad Úhlavou (JandovaAlena@email.cz). Ta přítomné seznámila s posláním Klokánku a poděkovala za první přinesené dárky. Kontakt zajišťuje A. Králíková ze skupiny charitního šití; vyzvala členky k šití polštářků aj. předmětů, které mohou sloužit jako stálé vybavení pokojů (v barvách žluté, oranžové a zelené) nebo jako osobní předměty pro děti od 4-16 let. V klubovně jsou k dispozici látky získané darem přes N. Harbichovou a látky od Z. Středové.
  2.  Jana Štěrbová obšírně informovala o přípravách 4. Prague Patchwork Meeting v prostorách v hotelu Step. Tento přesun znamená nejen zvětšení výstavních a prodejních ploch, ale rovněž řadu otázek, které je třeba řešit a vylaďovat poprvé. Výstavní výbor proto uvítá každou nabídnutou pomoc z řad členek a jejich rodinných příslušníků.
    Novinky letošního ročníku:
    - absolutní oddělení workshopů (v sále, kde se konají Setkání) od výstavní a prodejní části (sportovní areál hotelu se samostatným vchodem),
    - prodejci budou umístěni ve dvou podlažích (vedle dosud pravidelných prodejců jako je např. Pfaff, Bernina a Strima, jsou v jednání i další),
    - premiérou bude vytvoření samostatné „výstavy ve výstavě“ pro významnou evropskou autorku Jacqueline Heinz, která přiveze i věci, které ještě nebyly nikde vystavené a bude tam osobně přítomná,
    - prezentace P. Goldenberg, promítání filmu „Století amerického quiltu“, prezentace nové knihy Jany Harmachové,
    - v jednání je módní přehlídka,
    - program výstavy je aktualizován na stránkách BPK, příští týden vyjde nový Newsletter s aktualitami (i v anglické verzi) a před výstavou vyjde „výstavní speciál“ s přesnými plánky podle kterých se budou moci návštěvníci orientovat,
    - quilty přijaté do 15.3. budou vyfotografovány a zařazeny do výstavního CD, zahraniční pouze v případě, že zašlou kvalitní snímky,
    - sobotní akce „patchworkového parníku“ se zúčastní všichni lektoři i prodejci, dvouhodinová projížďka (490 Kč) zahrnuje bufetovou večeři a aperitiv.
    - na www.praguepatchworkmeeting.com je v sekci ke stažení český plakátek; prosíme členky, aby si jej vytiskly a rozdávaly (kadeřnictví, školní a kulturní instituce, galanterní obchody atp.) – potřebujeme platící návštěvníky!!!, lze stáhnout i Newsletter,
    - prodejci a vystavovatelé se objeví na stránkách výstavy po vyplnění přihlášky a zaplacení poplatku,
    - výstava začíná v pátek ve 14 hodin, workshopy už v 11 hodin,
    - u pokladny budou návštěvníkům, kteří si zaplatili „balíček“, vydány vstupenky a CD
    - vstupenky budou mít letos podobu pásku na ruku, což znemožní jejich přenosu na další osobu (je to cesta ke zvýšení příjmů a tím ev. snížení výstavního poplatku příští rok); vstupenky budou letos pouze jednodenní, o vícedenní byl vloni minimální zájem,
    - v „placených“ prostorách se nachází restaurace, WC, bar,šatna; upozorňujeme na zákaz nošení jídla a pití do výstavních prostor a nedoporučujeme dámské boty na „jehlách“ (možné poškození koberce).
  3. Jana Lálová informovala podrobně o workshopech a jejich náplni. Připomněla důležitou skutečnost, že přihláška je považována za závaznou až po zaplacení. V průběhu příštího týdne začne e-mailem rozesílat seznamy pomůcek a materiálů, některé lektorky připravily i další texty k rozdávání přímo na workshopu. Seznam speciálních pravítek a knížek K. Einmo, které budou při workshopu v prodeji, byl na Setkání k dispozici.
    V současné době jsou volná místa:
    - K. Einmo „Snadný ananasový srub“ W1, 500 Kč: (6)
    - E. Bornemisza „Textilní koláže“ W2, 1000 Kč: (9)
    - S. Briscoe „Sashiko“ W3, 1000 Kč: (3)
    - K. Einmo „Kouzelné Jelly Roll“ W4, 500 Kč: (4)
    - M.S.Cseh „Gravírovaná technika“ W6, 500 Kč: (10)
    - M.S.Cseh „Dekorativní barvení proquiltovaných ploch“ W8, 500 Kč: (4)
    - R. Berghuis „Písmo v quiltu“ W10, 700 Kč: (5)
  4. Jednoduché návody předvedly:
    - Helena Fikejzová - pouzdro na vizitky na krk s taštičkou,
    - Renata Bažantová – květinový jehelníček,
    - Jana Lálová – prsténkový jehelníček.
  5. Klára Šebková informovala o charitní akci „Šitíčka pro Kargyak“ a o osudu malého Odzera, který se po popálení benzinem léčí v ČR (www.blueland.com). Shodou okolností byla o něm v nedělních Střepinách reportáž.
  6. Jana Haklová informovala o postupném přechodu adresy www.bohemia-patchwork-klub.cz na www.b-p-k.cz z kapacitních důvodů. Nová adresa je již plně v provozu.
     
  7.  Jana Haklová promítla CD z výstavy quiltů v něm. Bad Grönenbach a CD soutěžních quiltů skupiny Freischerler na téma „Spuren“
  8.  Na Setkání přebírala Magda Chroustovská donesené výstavní quilty. Dále je možné doručit quilty osobně nebo zaslat poštou na adresu: BPK, Tychonova 12, 160 00 Praha 6.
  9. Květa Sudová vybírala členské příspěvky, výstavní a workshopové poplatky.
     

Počet zapsaných členek: 84
Zapsala: J. Lálová



 

 

5.12.2009

Zápis ze Setkání BPK v hotelu Step dne 5.12.2009


1. Setkání zahájila předsedkyně BPK Jana Haklová a seznámila s programem Setkání. Uvítala všechny přítomné členky BPK a milé hosty – prodejce šicích strojů, pomůcek a látek. Pro část Setkání omluvila Janu Štěrbovou, která jednala s dodavatelem technického zabezpečení 4.PPM (panely atp.).


Shrnula základní informace o výstavních podmínkách 4.PPM, poplatcích, vstupném, soutěžích, klubových účastí a termínech (vše naleznete přehledně na www.praguepatchworkmeeting.com a www.bohemia-patchwork-klub.cz). Vyzvala přítomné, aby bez ohledu na preferované techniky a témata přestaly šít pouze pro rodinu a známé a začaly šít pro výstavu. Uvedla příklad Věry Skočkové a Mirky Fáberové, které se zúčastnily zahraničních výstav, důstojně reprezentovaly český patchwork a zvítězily. Rovněž naše výstava jako celek už získává v Evropě svoje místo. Svědčí o tom zájem zahraničních vystavovatelů (představení kolekcí quiltů), prodejců i lektorů.
 

Jako nejdůležitější data uvedla:
20.2.2010 - podání přihlášek k vystavení
15.3.2010 - dodání hotových prací
9.-11.4.2010 - konání 4.PPM
6.3., 5.6., 4.9. a 4.12. – Setkání BPK 2010
 

Připomněla možnost internetového zasílání „Newsletter PPM“ (ke stažení z webových stránek PPM). Pozvala na setkání art quilt klubu i klubu tradičního patchworku.
 

V kostce připomněla různé aktivity členek BPK – charitní šití pro Domov sv. Karla Boromejského nebo kolektivní šití Round Robin (Pešek).
Z organizačních záležitostí upozornila na možnost platby příspěvku BPK, workshopů i výstavních poplatků u vchodu Květě Sudové. Tam byl rovněž koš pro vánoční dárky „členky členkám“, z něhož si po skončení Setkání každá mohla dárek vytáhnout. U vchodu byl také k dispozici seznam vypsaných kurzů BPK pro 1. čtvrtletí 2010.

2. Workshopy a jejich lektory podrobněji představila Jana Lálová. Připomněla, že nejprve je třeba se přihlásit a potom co nejdříve zaplatit, protože jedině tím se stává přihláška závaznou. V platbě je třeba u jména plátce uvést označení kurzů W1-11, aby mohla být snadněji provedená identifikace platby. Oba kurzy Iny Statescu (limit 10 úč.) jsou již obsazené. Ostatní kurzy mají tak jako vloni limit 20 úč.

3. Dostavila se Jana Štěrbová a podrobněji informovala o přítomných prodejcích – pozvala ke krátké prezentaci Moniku Pospíškovou (Strima), Áju Votrubcovou (Bernina) a pí Drábkovou (šperky). Upozornila na netradiční látky u stánku Marlen a pomůcky pro moderní patchwork u stánku WIS.

4. Dva krátké kurzy uvedla Irena Zemanová: dárkovou krabičku a fólii z angeliny.


5. Před obědem byly promítnuté fotografie některých prací z výstavy v Budapešti a Saint Marie-aux-Mines.


Prodejci: Marlen, Evron, Patch-Design, Ragos, WIS, Strima, Votrubcová a Velehradská za Berninu, Drábková šperky Pierre Lang.

Setkání se zúčastnilo 112 osob, z toho 79 bylo podepsaných na prezenční listině.
Zapsala: Lálová


 

 

 5.9.2009

Setkání v hotelu  Step výroční schůze

Setkání řídila J. Lálová.
1. Úvodem přivítala všechny přítomné členky i prodejce. Překvapením hned na začátku bylo představení nového šicího stroje SASHIKO firmou Pfaff, o jehož vlastnostech informoval p. Kocián.

Rok se s rokem sešel a před námi byla opět výroční členská schůze Bohemia Patchwork Klubu. Od počátku činnosti Klubu doznal výbor jen málo změn. Tentokrát však se omluvila současná předsedkyně Renata Stehlinová, která je t.č. mimo republiku a J. Lálová tlumočila její přání, že ze zdravotních důvodů už nebude v příštím období kandidovat.

Kvůli pracovní kontinuitě bývá dobrým zvykem volit nového předsedu z řad členů stávajícího výboru. Ve výboru zůstávají (podle abecedního pořádku) R. Bažantová, J. Haklová, J. Lálová, Z. Středová, K. Sudová a J. Štěrbová. Po zralé úvaze volba padla na Janu Haklovou, kterou všichni dobře znají z mnoha jejích aktivit – počínaje stránkami BPK přes výstavu PPM až po organizaci nezapomenutelných zájezdů na patchworkové výstavy v celé Evropě, přičemž aktivně propaguje BPK a navazuje cenné kontakty. Dalo by se říci, že se podílí na všech činnostech klubu a podílí se dobře. Výborem předložený návrh na novou předsedkyni – Janu Haklovou byl jednomyslně schválen, nikdo nebyl proti a nikdo se nezdržel hlasování.

Protože se činnost BPK neustále rozrůstá, zejména v souvislosti s PPM, doporučil výbor rozšířit svoje řady o další dvě členky, Michaelu Zbejvalovou a Irenu Zemanovou. Výborem předložený návrh byl jednomyslně schválen, nikdo nebyl proti a nikdo se nezdržel hlasování.

Činnosti klubu v uplynulém roce jsou projednávány na pravidelných Setkáních 1x za čtvrt roku. Nepřítomní mají pak možnost si na stránkách BPK přečíst zápisy ze Setkání. Finanční záležitosti zpracovává fa Prodimo, výsledky za uplynulé období budou k dispozici od konce září v klubovně BPK.

Závěrem svého vystoupení J. Lálová poděkovala jménem výboru všem členkám za veškeré aktivity pro klub - nezištné příspěvky pro charitní šití, účast na projektech jako byl Kargyak nebo Holubičky pro Afghánistán a zelený koberec a samozřejmě i za to, že se neustále vzdělávají, šijí, vystavují a publikují. To vše přispívá k propagaci Bohemia patchwork klubu. Připomněla, že seznam podzimních kurzů v klubovně BPK je na místě k dispozici, dále bude uveřejněný na stránkách BPK a v Newsletterech PPM.

Poté předala slovo J. Haklové, která poděkovala za projevenou důvěru a popřála R. Stehlinové brzké uzdravení. Přednesla svoje představy činnosti Klubu a cíle do budoucna. Informovala o výsledku hlasování o výběru 10 „Holubiček“ (z 38) pro putovní výstavu. Slíbila vybrané „Holubičky“ spolu se 2 ks zeleného koberce doručit P. Goldenberg do St. Marie-aux-Mines. Zbylé „Holubičky“ bude možné si spolu s pohlednicemi (akce 2005/6) vyzvednout v klubovně BPK. Nevyzvednuté budou darovány na předvánoční bazar VIZE, kterého se svými pracemi každoročně účastníme.

2. Květa Sudová informovala o náplni „Klubu tradičního patchworku“, který se poprvé sejde v klubovně BPK v pátek 25.9. v 16 hod. Poté názorně předvedla dva základní rychlopostupy na šití „letících hus“, které budou současně i tématem výše uvedeného setkání v klubovně. Ukázky hotových prací a dalších postupů při šití tohoto vzoru vítány.

3. Jana Lálová seznámila s kravatovým způsobem šití dvojobalu na lahve.


4. Jana Štěrbová podrobně informovala o novinkách připravovaných pro 4. Prague Patchwork Meeting 2010:
- nové workshopy (např. S. Briscoe, J. Heinz a K. Einmo 2010, K. Fassett 2011),
- zajímavé kolekce ze zahraničí (např. Francie, Německo, Velká Británie),
- úprava vstupného (sjednocené jednodenní vstupné 150 Kč, členky BPK 120 Kč, děti do 15 r. zdarma; vchod pro workshopy a výstavu budou oddělené, tudíž nedojde ke komplikacím s placením vstupného)
- výstavní poplatky pro všechny, které se přihlásí do 31.12.09 400 Kč/1 quilt (pro členky BPK 380 Kč/1 quilt), při třech quiltech 800 Kč (pro členky BPK 780 Kč); po 1.1.2010 zvýhodněná možnost vystavit tři quilty za cenu dvou platí pouze pro členky BPK
- novinka „balíček“ –členky BPK si mohou za 500 Kč objednat předem vystavení 1 quiltu, jednodenní vstupné a 1 výstavní CD (600 Kč nečlenky).

Dále představila novinku letošního léta – „Newsletter PPM“, internetové noviny, které vycházejí měsíčně a k jejichž odběru se lze přihlásit prostřednictvím stránek PPM a BPK.

Připomněla již pravidelná měsíční setkání „Art Quilt klubu“ – nejbližší v pátek 11.9. od 16-19 hod. v klubovně BPK.

Následovala informace o návštěvě výstavy The Festival of Quilts v Birminghamu, doplněná slideshow (obrázky poskytla M. Vassová, P. Nikodém a J. Štěrbová). Další snímky jsou ke shlédnutí v Galerii na stránkách BPK (J. Lálová).

5. Po obědě provedla J. Štěrbová přítomné prostory přilehlého Sportcentra, kde plánujeme uskutečnit příštích pět ročníků Prague Patchwork Meeting. Ohlasy přítomných byly vesměs kladné.

Setkání se zúčastnili prodejci Evron, S. Hirschová, Patch Design, Pfaff, Ragos, a WIS. Setkání se zúčastnilo 81 podepsaných členek Bohemia patchwork klubu. Máme obavu – podle počtu obsazených míst v sále – že se zúčastnilo členek více. Je docela dobře možné, že některé z nich neměly obnovené členství pro r. 2009, a proto jejich jméno nebylo uvedeno na prezenční listině u vchodu. Protože Setkání jsou určena výhradně platícím členkám BPK, prosíme, aby si při příštím Setkání svoje členství obnovily. Současně připomínáme, že členské příspěvky lze platit i bezhotovostně bankovním převodem na účet BPK.

Zapsala: J. Lálová




 

 

20.6.2009

 Zápis z letního setkání Bohemia patchwork klubu ze dne 20.6.2009


Setkání zahájila Jana Lálová a omluvila předsedkyni Renatu Stehlinovou, která je mimo republiku.
Program:

  1.  Jana Štěrbová: Zhodnocení 3. PPM a podílu účasti členek BPK. České quilty měly velmi dobrý ohlas a je škoda, že se na jejich tvorbě podílela jen třetina členek BPK. Vyzvala k hledání tématu nebo techniky, které by reprezentovaly český národní quilt. Připomněla, že pro 4. ročník je vyhlášené téma „Cesty“. Artquilt klub se bude prezentovat quilty s látkou obarvenou rzí pod názvem „šrotovné“. Bez výstavního poplatku budou opět „ozvěny“ letošních workshopů. Svoji účast pro příští ročník přislíbily Jacqueline Heinz, Ina Statescu, Susan Briscoe, Pascal Goldenberg, Maďarky a další. Upozornila na již druhé číslo výstavního internetového časopisu „Newsletters PPM“, který je ke stažení na stránkách BPK i PPM.
  2.  Klára Šebková poděkovala členkám BPK za účast na akci „Nápady pro Kargyak“ a informovala o putovní výstavě Blue Land, která má v Praze vernisáž 23.6. v 18 hod. v divadle Hybernia. Poté bude ke shlédnutí v knihovnách řady českých měst. Nakonec veřejně poděkovala paní Popelákové za zprostředkování léků pro popáleného chlapce v Kargyaku.
  3.  Jana Haklová podrobněji informovala o volném sdružení „artquilt klub“, který se schází pravidelně každý druhý pátek v měsíci v klubovně BPK (členství v BPK není podmínkou) a vyzvala zájemkyně k zaslání námětu na logo klubu.
  4.  Jana Lálová připomněla
    - veřejné hlasování o 10 vybraných quiltů „Holubičky pro Afghánistán“,
    - možnost vyzvednutí patchworkových pohlednic v klubovně BPK – nebo jejich věnování na charitní účely pro burzu VIZE,
    - přivítala všechny prodejce a poděkovala za jejich účast na Setkání.
  5.  Kurzy:
    - Renata Bažantová – pytlíček ze šátku
    - Jana Štěrbová – nákupní kabela (paní Soňa Hirschová informovala o netkaném textilii vhodné pro ucha tašek a ev. výztuži – reso.sona@volny.cz )
    - Květa Sudová předvedla dvě tašky – jednu ve tvaru krychle (autorka Jana Příkopová) a druhou jako variantu původního čtvercového košíčku na obdélníkovou krabici s uchem (autorka obdélníkové varianty Klára Šebková). Jako výztuha doporučena „perlinka“ – čtvercová mřížka z měkkého plastu původně určená jako materiál k zateplování budov.
  6.  Na Setkání byla ke koupi se slevou nová kniha Květy Sudové (přítomná byla i redaktorka nakladatelství Grada Jana Minářová).
  7.  K dispozici byly další slevové kupóny na CEVE knihu ve Fotolabu a rozmnožené seznamy letních kurzů v klubovně BPK. Přihlášky přijímají lektorky na svých mejlových adresách. (Jana Lálová upozornila, že všechny její kurzy se budou konat od 15-17 hod. místo inzerovaných 17-19 hod.).
  8.  Výherkyně ze soutěží 3. PPM, které si dosud nevyzvedly ceny, tak mohly učinit buď u Jany Štěrbové nebo u stánku Bellusu.
    Bylo přítomno 64 členek BPK
    Zapsala: J. Lálová
     
 

 

14.3.2009

Zápis ze Setkání Bohemia patchwork klubu ze dne 14.3.2009



1. Přítomné přivítala jménem výboru BPK předsedkyně Renata Stehlinová a úvodem poděkovala všem za dosavadní aktivní činnost v přípravách 3. Prague Patchwork meeting, jejíž zahájení se blíží. Vyzdvihla zejména zvyšující se úroveň přihlášených prací, a to jak po stránce tématické, tak technické. Poděkovala jmenovitě skupině charitních dek a popřála všem hodně elánu do další činnosti.
Předala slovo Kláře Šebkové, která poděkovala všem za loňskou účast v akci Pomoc Kargyaku a předložila k úvaze návrh na další akci, přípravu sad šití, které by zvládly děti do 12 let. Sady budou vybírány na červnovém Setkání – více v samostatné výzvě v Aktualitách na stránkách BPK.
Upozornila na stolky u vchodu, kde se přijímají práce k vystavení, vybírají členské příspěvky, výstavní poplatky a workshopy. Současně je zde několik pytlů látek, ze kterých si mohou přítomné členky vybírat odstřižky jako dárek ze Setkání.

2. Jana Lálová přehledně seznámila s definitivní podobou workshopů a jejich obsazením. Vyzvala k urychlené platbě, která je potvrzením účasti. Po zaplacení obdrží účastnice seznam materiálů a pomůcek (pro ty, co zaplatili, je již k dispozici u vchodu). V případě dalšího zájmu se urychleně přihlaste na adresách uvedených u rozvrhu, protože je jen několik posledních míst volných. Vyzvala ty, které se nemohou kurzu zúčastnit, aby svoji přihlášku písemně stornovali, aby jejich místo mohlo být postoupené jiným.
Upozornila na speciální balíčky k workshopům, které přivezou O. P. Lukowski, I. Szabó a Margit S. Cseh, a budou je za úhradu nabízet jako doplňky vhodné k použití při workshopu (ceny viz www.bohemia-patchwork-klub.cz).
Připomněla, že tak jako vloni, bude učebna v rámci kursovného vybavena šicími stroji, letos 20 strojů fy Pfaff.
Informovala o hodinových prezentacích O. P. Lukowski a M. Zenklové, které se budou konat v sobotu i neděli zdarma pro všechny návštěvníky výstavy a poprosila o dodržování začátku prezentací.

3. Jana Haklová seznámila se všemi druhy souborů vystavovaných prací a jejich tématickým zaměřením. Informovala o hodnocení a výběru nejlepších quiltů návštěvníky výstavy, odbornou porotou a zástupcem fy Pfaff. Přečetla seznamy cen věnovaných do jednotlivých soutěží. I na jejich skladbě je patrná větší vstřícnost sponzorů jako důsledek rok od roku se zvyšující úrovně výstavy (více na www.bohemia-patchwork-klub.cz). Připomněla, že dotovaných soutěží se mohou zúčastnit pouze quilty s uhrazeným výstavním poplatkem. Zdůraznila termín 17.3. v Tychonově 12, 160 00 Praha 6. Práce odevzdané po tomto termínu nebudou zařazené do výstavního CD. Quilty budou po výstavě k vyzvednutí v neděli po 18. hodině. Sejmutí quiltů bude provádět k tomu určená služba. Přednost budou mít přespolní. Nevyzvednuté quilty budou převezeny do Tychonovy ulice.

4. Jana Štěrbová informovala o novince - speciální ceně Fotolabu, který bude vyrábět CD. Navíc bude do každého CD vložený program pro přípravu vlastní fotoknihy a slevový kupón na výrobu.
Poté informovala o sobotní Patchwork party na parníku, která se vloni setkala s mimořádným zájmem. Cena 500Kč/20EUR, kapacita 70 osob, 20-22 hod. V ceně je bufetová večeře bez nápojů.

5. Před obědem předvedla Jana Lálová praktickou ukázku skládání a ušití origami taštičky (každý si odnesl papírovou skládanku jako střih) a výrobu čtyř růžiček ze stužky (součást kurzu výšivky stužkou).

Setkání se zúčastnilo 98 členek BPK.

Už tradičně se Setkání zúčastnili prodejci Bellus, Evron, Patch-Design, Ragos, WIS a zástupci Berniny D. Velehradská a B. Klátilová.

Zapsala: Lálová

 

 

13. prosince

2008

Zápis ze Setkání Bohemia patchwork klubu ze dne 13. 12. 2008

  1. Předvánoční Setkání BPK splnilo všechny body oznámeného programu.
    Nejprve Renata Stehlinová zhodnotila uplynulé čtvrtletí, které bylo bohaté na charitativní šití (zelený koberec pro Afghánistán, vybavení odpočinkových koutů Domova pro seniory v Řepích, nadace VIZE) a poděkovala všem členkám, které se akcí aktivně zúčastnily. Koberec byl na Setkání vystaven, Květa Sudová dala kolovat dokumentaci prostor v Domově pro seniory pod heslem „před a po“, Klára Šebková vystavila obrazovou dokumentaci akce „šitíčka“ pro himálajskou vesničku Kargyak. Renata Stehlinová připomněla českou účast v německo-afghánském projektu pod heslem „holubičky“. Termín dodání quiltů je 31.1.09.
  2. Markéta Zenklová seznámila přítomné podrobněji s charitativním šitím pro Domov v Řepích a poté představila svoji knihu. Proběhl křest knihy Patchwork aneb Záplatování všemi směry, která byla na místě v prodeji pro členky BPK s 30% slevou.
  3. Jana Štěrbová souhrnně informovala o 3rd Prague Patchwork Meeting, jejíž příprava je již v plném proudu a odkázala na podmínky uveřejněné na stránkách BPK. Na místě byly k dispozici přihlášky k vystavování – zdůraznila, že výstavní poplatek pro členky BPK je 380 Kč/quilt a možnost vystavit 3 quilty za 2 poplatky. Quilty do sekce „ozvěny“ a „holubičky“ jsou bez poplatku. Připomněla dvě soutěže – diváckou o nejlepší český quilt a tématickou „Emoce“ hodnocenou odbornou mezinárodní porotou.
  4.  Jana Lálová souhrnně informovala o připravovaných workshopech a dala kolovat desky s přihláškami, popisy kurzů a ilustračními obrázky k většině kurzů. Další podrobnosti ke kurzům budou průběžně uveřejňovány na stránkách BPK a PPM. Přihlášky lze zasílat e-mailem na jana@lalova.cz.
  5.  Jana Štěrbová informovala o široké nabídce kurzů v klubovně BPK, zaměřených zejména na moderní artquilt. Seznam kurzů byl k dispozici u prezence a bude na stránkách BPK. Připomněla pravidelná setkání sekce artquilt
  6.  Inspirativní kurzy na netradiční balení vánočních dárků vedly Renata Bažantová (z papíru) a Renata Stehlinová (z netkaných textilií), mimořádně zajímavé techniky tvorby textilní bižuterie předvedly Jana Štěrbová a Marta Drozdová.
  7. Členské příspěvky kontrolovaly a nové na r. 2009 (v nezměněné výši 365 Kč) vybíraly K. Sudová, M. Chroustovská, M. Zenklová a Johanka Štěrbová. Přítomno bylo 85 stávajících i nových členek.
  8. Předvádění šicího stroje Bernina zajistily Dana Velehradská a Ája Votrubcová.
  9. Na Setkání byli dále přítomni prodejci Bellus, Evron, Patch-design, Ragos a WIS s bohatou nabídkou látek, pomůcek a časopisů za přijatelné ceny. Po rozdání vánočních dárků „dám-dostanu“ popřál výbor BPK všem členkám a jejich rodinám klidné prožití vánočních svátků a hodně zdraví, úspěchů a osobní spokojenosti do nového roku 2009.
    Zapsala: Jana Lálová

 

 

6. září 2008

   
 

Zápis z podzimního setkání a valné hromady Bohemia patchwork klubu ze dne 6. září 2008 v hotelu Pramen

  1. Schůzi zahájila a vedla předsedkyně BPK Renata Stehlinová.
    Nejprve seznámila přítomné se zprávou (připravenou Markétou Zenklovou) o charitativní činnosti „deky pro radost“ a „quilty pro podzim života“ spojenou s výzvou o dodání menších projektů s podzimní a vánoční tématikou pro výstavku v Domově sv. Karla Boromejského v Praze-Řepích.
    Úspěšná byla sbírka knoflíků pro tibetskou vesničku Kargyak (K. Šebková) a šití čtverečků pro „zelený koberec pro Afghánistán (R. Stehlinová).Tradiční je účast BPK na předvánočním bazaru VIZE manželů Havlových (J. Štěrbová).

  2. Zprávu o hospodaření, zpracovanou firmou Prodimo, přednesla K. Sudová. Okomentovala hlavní příjmy a výdaje vč. podílu členských příspěvků na charitativní činnosti.

  3. Informaci o novém pojetí webových stránek BPK a organizaci zájezdů za evropským patchworkem podala J. Haklová.

  4. Přípravou 3. ročníku Prague Patchwork Meeting se zabývala J. Štěrbová. Upozornila, že webové stránky výstavy jsou už aktualizované a že lze s okamžitou platností podávat přihlášky k účasti. Novinkou je prodloužení výstavy ze dvou na dva a půl dne, možnost delších workshopů a zejména členská výhoda pro členky BPK vystavovat tři quilty za dva poplatky bez časového omezení přihlášky. Vyhlášena soutěž „Emoce“ za podmínek uvedených na stránkách BPK s mezinárodní porotou. Kromě výstavních kolekcí ze zahraničí připomněla i „ozvěny“ workshopů 2. ročníku (bez poplatku).Informovala o založení sekce „art quiltu“, která se bude scházet každý druhý pátek v měsíci v klubovně v Tychonově ul. a upozornila na vypsané kurzy pro období září-listopad.

  5. Renata Stehlinová informovala, že výbor neobdržel z pléna žádné návrhy na nové členky výboru nebo na změny a sama navrhla zvolit za stálou členku výboru BPK Z. Středovou z Č. Budějovic. Výbor v doplněném složení byl jednomyslně schválen a bylo mu vysloveno z pléna poděkování za dosavadní práci.

  6. Šicí stroje Janome a PFAFF (a Husquarna) předvedli zástupci prodejců pro ČR p. Eliáš a p. Kocián. P. Eliáš (Janome) navíc nabídl pro dnešní zájemce o nákup 10% slevu.

  7. V rámci pravidelné „programové“ části předvedla Jana Lálová šití trojitého pouzdra na nůžky a pouzdra na vizitky (s ukázkami a návodem). Poté seznámila přítomné s japonskou technikou sashiko (s ukázkami) podle knížky Susan Brisco, kterou nedávno přeložila a která byla na místě v prodeji u stánku Ragosu. Květa Sudová omluvila nepřítomnou Renatu Bažantovou a předvedla přípravu „krabičky“ pro každou příležitost (s ukázkami a návodem).

    Schůze se jako obvykle zúčastnili prodejci Bellus, Evron, Ragos a WIS.

    Přítomno bylo 73 členek BPK.

    Po obědě (do 14 hodin) individuální klubová zábava, diskuse k vystaveným pracem členek a příkladům ke kurzu moderního patchworku.

    Zapsala: J. Lálová
     

 

14.června 2008

   
 


Zápis z letního setkání Bohemia patchwork klubu konaného 14.6.2008 v hotelu Pramen


Letní setkání zahájila předsedkyně BPK paní Renata Stehlinová. Ohlédla se za jarní výstavou 2.PPM. Poděkovala všem členkám které obeslaly výstavu svými pracemi a zvláště pak i těm, které se aktivně podílely na organizování a průběhu výstavy. Výstava měla velkou návštěvnost a byla dobře hodnocena ze strany
vystavovatelů, návštěvníků, účastnic kurzů i lektorek. Spokojeni s akcí byli i prodejci. Velkou pozornost měly i přednášky o quiltech Gees Bend, deky pro radost, dětská sekce atd. Radost z cen měly i výherkyně návštěvnické soutěže. Vysoce výstavu hodnotili i zahraniční hosté. Proto pro příští rok bude trvání
výstavy prodlouženo o pátek. V současné době jsou již kontaktovány i známé zahraniční lektorky pro vedení kurzů. Bude vypsána soutěž na téma "Emoce", kde
budou soutěžní práce hodnoceny nejen návštěvníky, ale i odbornou porotou. Bližší informace se objeví v nejbližší době na stránkách BPK.


Potěšující jsou ale i další výstavní akce konané v Čechách i na Moravě. Tak proběhla pěkná výstava Orlicko-krkonošského klubu, výstava v Kadani a ještě se
koná tradiční výstava patchworku ve Fulneku. O výstavách přinášíme informace v galeriích na stránkách BPK i pro ty, kteří se výstav nemohou zúčastnit.

Když na minulém setkání vyzývala paní Klára Šebková k darování přebytečné galanterie pro indickou vesničku Kargyak jistě netušila, jak velké množství šitíček
členky BPK do klubovny zašlou. Doufáme, že tahle drobná pomoc bude ku prospěchu.

Také akce "Deky pro radost" je již ve finiši a deky jsou předávány maminkám-pěstounkám. A to se již rozbíhá další projekt pro seniory z domova
sv.K.Boromejského. Můžete se této činnosti při šití quiltů zapojit. Veškeré informace jsou na stránkách BPK.

V nedávné době navštívila Renata Stehlinová paní Pacsal Goldenberg - neúnavnou organizátorku pomoci Afghanistánu. Do právě probíhajícího projektu "Zelený
koberec pro Afhganistán", jehož část jsme mohly shlédnout na výstavě, se připojuje i BPK. Veškeré informace jsou na stránkách BPK, jen připomínáme nutnost
opatřit každou práci Popisem s prohlášením dle podmínek projektu.

I na další čtvrtletí vypisuje BPK program kurzů které se konají v klubovně BPK v Tychonově ul. Zvláště o nové techniky směřující k art quiltu je mezi
členkami zájem. Info na stránkách BPK.

Již tradičně je setkání členek BPK obohaceno o různé kurzy a předvádění technik. Tentokrát zahájila paní Ája Votrubcová zajímavými ukázkami tzv. květinové
mozaiky a aplikacemi s použitím lepidla ve spreji, plastickými aplikacemi s volným quiltováním. Poté Anička Štěrbová demonstrovala jak lze barvami na textil
vytvářet moderní potisky, např. s použitím folie, různými otisky bublinkaté folie,razítek atd. Po obědě pak probíhal ještě kurz Jany Haklové jak vyzrát na
mřížky. Jak s pomocí zažehlování,snadného sešívání a přesného ořezávání bloků dospět k přesnému sešití různých druhů mřížek.Velkému zájmu se opět těšil
prodej látek,pomůcek a časopisů u oblíbených prodejců - WIS, Bellus a Ragos, ale i různých drobností od členek BPK.

Setkání se zúčastnilo přes 80 členek.
Zapsala Jana Haklová

 

Vstup do galerie

15. března 2008

   

Zápis z jarního setkání Bohemia patchwork klubu konaného v sobotu 15. března 2008


Předsedkyně Renata Stehlinová zahájila Setkání v opravdové pracovní atmosféře, vyvolané blížící se velkou mezinárodní výstavou konanou ve dnech 5.-6.4. 2008 (www.praguepatchworkmeeting.com). Úvodem poděkovala především všem, které se na přípravě intenzívně podílejí, a dále těm, které budou vystavovat a tím reprezentovat českou patchworkovou veřejnost. Na základě dotazů členek BPK upřesnila organizační vztahy mezi Prague Patchwork Meeting a akcí v Dubči (Bernina Quilting Arena a Kreativa): akce mají různé pořadatele a jsou na sobě zcela nezávislé; pouze se konají ve stejném termínu. Připomněla rovněž všem matkám a babičkám s děmi, které začínají také šít patchwork, že děti mohou v rámci 2.PPM vystavovat zdarma, stejně jako quilty – ozvěny loňských workshopů mohou být vystaveny zdarma.
Jana Lálová podala konkrétní informace o připravovaných workshopech konaných při 2.PPM a jejich obsazení. Kurzy jsou prakticky naplněné, podařilo se přesvědčit lektorku Mandaly na zvýšení počtu účastníků. Vyzvala přítomné k doplacení kurzovného s tím, že pro všechny platící účastnice je připravený k vyzvednutí seznam pomůcek a materiálů. Doporučila všem, které ještě nezaplatily, aby tak urychleně učinily a stvrdily tak svoji přihlášku. Jinak bude jejich místo postoupeno náhradnicím.
Byla podána informace o projektu Praha-Vídeň. Z 19 přihlášených členek BPK nedodaly miniquilt pouze 3. Celá sada bude vystavena spolu s rakouskými miniquilty na pražské výstavě a poté na vídeňské v listopadu 2008.
Organizátoři každoroční akce „Hon na čarodějnice“ u rekonstruované usedlosti Ladronka v Praze 6 nás požádali o účast v letošním ročníku. BPK si zde (zdarma) může otevřít prodejní stánek s patchworkovými výrobky a ev. ukázkou šití. Akce se koná 30.4. od 15 hod. a zájemci se mohou obrátit na J. Lálovou.
Klára Šebková informovala o charitativní akci – výstavbě české školy v tibetské vesničce ve výšce 4200 m n.m. (www.surya.cz) a požádala o darování přebytečných knoflíků, druků, zipů aj. drobností, které můžeme ve své šicí dílně postrádat a které by mohly být zaslány v červnu cargem do Tibetu. Věci zasílejte na adresu klubu BPK, Tychonova 12, 160 00 Praha 6 nejpozději do konce května.
Jana Haklová informovala o připravovaných evropských cestách za patchworkem. Podrobnosti naleznete na www.bohemia-patchwork-klub.cz a o úspěšně dokončeném projektu Button-Up Quilt pro výstavu v Birminghamu. Quilt bude rovněž vystavený v dubnu v Praze.
Jana Štěrbová informovala o připravované společenské akci pro účastníky 2. Prague Patchwork Meeting – sobotní večerní dvouhodinové projížďce parníkem po Vltavě spojenou s bufetovou večeří (490 Kč). Rezervace přijímá J. Štěrbová.
Před obědem předvedla Jana Haklová techniku „Flower pounding“, kterou jsme počeštili na „Jaro klepe na dveře“.
Po obědě Jana Štěrbová a Renata Stehlinová přednesly dvouhodinový kurz na téma „Blýskání v látce“ (francouzská technika, kterou se obě zabývají již delší dobu a jejíž ukázky budou i vystavovat na 2. PPM).
Před a po setkání se předávaly quilty pro 2.PPM, zatím budou uskladněné v klubovně a připravené pro fotografování. Poslední termín k dodání quiltů je 21.3. do klubovny (již bez zaručeného fotografování). Setkání se zúčastnilo 81 členek, z toho 9 nových.
Příští Setkání se uskuteční v sobotu 7. června v 10 hodin opět v hotelu Pramen. Setkání se dále zúčastnili prodejců Bellus, Evron, Ragos a WIS a Pastelka. Zapsala: J. Lálová
Button-Up Quilt
Milé patchworkářky,
děkujeme všem, které jste BPK předaly své bloky vytvořené z modrotisku, červené a bílé látky. Předčily jste naše očekávání a z daného materiálu jste vytvořily překrásné bloky které budou zapracovány do společného quiltu na téma "From Dark to Light". Ten bude reprezentovat náš BPK na světové výstavě Festival of Quilts 2008 v srpnu v anglickém Birgminghamu. Sběr bloků je již ukončen.

Challenge Quilt Praha - Vídeň
Účastnice, které se do této společné akce přihlásily, mají termín pro odevzdání svých prací na BPK do 1.března 2008. Zde se tvoří hotový miniquilt ve velikosti A4 s použitím bavlněné červené látky rakouského lidového kroje. Je třeba ho opatřit svou vizitkou a tunelem v šíři 8 cm. Quilty budou vystaveny na 2.PPM v Praze a v září na jubilejní výstavě Patchwork- Gruppe Wien v Rakousku.

 



15.12.2007

   
 

Zápis ze setkání 15.12.2007


Setkání zahájila předsedkyně Renata Stehlinová a připomněla 1. výročí setkání v Pramenu na Černém mostě.
Renata Bažantová podala informace o workshopech připravovaných pro 2. Prague Patchwork Meeting (5.-6.4.2008) a připomněla, že tentokrát bude učebna plně vybavena šicími stroji Bernina a PFAFF, takže účastnice kurzů budou moci cestovat "nalehko". Současně dala kolovat desky s přihláškami a vyzvala přihlášené k platbám uvedeným u jednotlivých lekcí (přehled viz v rubrice "Výstava") hotově nebo na účet u e-banky č. 2483070001/2400. Nezapomeňte uvést své jméno a typ workshopu!
Jana Haklová seznámila s podrobnostmi o projektu "Button-Up Quilt" pro výstavu v Birminghamu v srpnu 2008. (Naše přihláška byla potvrzena anglickou stranou v listopadu 2007.) Všechny přítomné obdržely roličky látek připravenými Zuzkou Středovou o rozměrech: 2x modrotisk 15x15 cm, bílá 15x15 cm a červená 5x15 cm. Z uvedených látek je třeba zhotovit bloček o výsledné velikosti 10x10 cm plus švový přídavek. Termín dohotovení je 31.1.2008, do kdy je třeba zaslat nebo donést hotový bloček (jenom top!) do sídla Bohemia patchwork klubu v Tychonově 12, 160 00 Praha 6. Téma celého projektu je "Ze tmy do světla", technika provedení libovolná.
Jana Lálová připomněla společný projekt Bohemia patchwork klubu a Patchwork Guilde Wien. Každá z přihlášených účastnic má za povinnost vytvořit miniquilt o rozměru A4 - technika i téma jsou libovolné. Podmínkou účasti je použití červené rakouské látky (vídeňské patchworkářky použijí český modrotisk) minimálně 10% z celkového množství použitých látek (látka i podmínky účasti byly na setkání rozdány). Termín dohotovení je 1.3.2008, do kdy je třeba zaslat nebo donést hotový začištěný miniquilt do sídla Bohemia patchwork klubu.
Dále proběhla demonstrace dvou vánočních projektů: Renata Stehlinová "plizovaný stromeček" a Renata Bažantová "vánoční ozdoby z trojúhelníčků". Květa Sudová předvedla ukázky svých nových kurzů "Převod uměleckého díla do patchworku" a "známkový quilt", Renata Bažantová přinesla ukázku "Svatebních prstýnků" šitých na stroji.
Markéta Zenklová informovala o projektu "Deky pro radost". Práce na společných dekách bude opět pokračovat v novém roce s novou intenzitou. V průběhu měsíce ledna budou v rubrice "Pomáháme" uveřejněny fotografie všech rozpracovaných quiltů s informací o tom, co je na nich ještě třeba dodělat. Věříme, že členky BPK přiloží ruku k dílu, aby se tyto charitativní deky mohly stát ozdobou velké jarní výstavy.
Na začátku Setkání každá z účastnic odevzdala do připravené tašky malý dárek, aby na konci Setkání si z ní mohla vybrat pro sebe dárek připravený někým jiným. Květa Sudová, Magda Chroustovská a Anička a Johanka Štěrbovy vybíraly členské příspěvky na rok 2008 (opět 365,- Kč), platily se workshopy i výstavní poplatky. Připomínáme, že pokud zaplatíte do konce roku 2007 dva výstavní poplatky, můžete vystavit tři quilty (pro členky BPK 760 Kč).
Setkání se opět zúčastnili prodejci Bellus, Dacros, Evron (Zuzka Středová) a Ragos z Brna.
Přítomno bylo 60 členek BPK, z toho 5 nových.
Zapsala a foto: J. Lálová

 

15.9.2007

   
 

Zápis z podzimního setkání setkání Bohemia Patchwork Klubu (valná hromada) dne 15.9.2007

  1.  Přítomné přivítala předsedkyně Renata Stehlinová a přednesla podrobnou zprávu o činnosti (viz níže). Tu doplnila předběžnou zprávou o hospodaření Květa Sudová (k nahlédnutí v klubovně BPK) a vyzvala do budoucna členky k další aktivní spolupráci.

  2. Po úspěchu 1. Prague Patchwork Meeting (viz ohlasy uvedené ve Zprávě o činnosti) výbor BPK navrhl valné hromadě uspořádat druhý ročník v roce 2008, opět první dubnový víkend a nechal o návrhu hlasovat. Jednomyslně schváleno.

  3. Markéta Zenklová informovala o úspěšné akci „Deky pro radost“ (podrobnosti na www.bohemia-patchwork-klub.cz - POMÁHÁME), o něž se spolu s ní starají ještě Jana Harmachová a Květa Sudová. Termín pro zaslání jednotlivých bloků je 30. září t.r. na adresu: Květa Sudová, Polní 301, 252 45 Zvole u Prahy.

  4. Ivana Míchalová informovala o svých webových stránkách věnovaných nejrůznějším ručním technikám www.textilnik.cz a blogu (adresa na stránkách). Zde naleznete nejen různé užitečné informace, ale současně i prostor k uveřejnění dalších novinek, o kterých se budete chtít podělit (výstavy, obchody, techniky atp.).

  5. Mirka Fáberová pozvala přítomné na kurz batikování do Zahrádek u Jindřichova Hradce, který pořádá společně se Zuzanou Krajčovičovou ve dnech 13.-14.10.07 (www.mirkafaberova.cz, info@mirkafaberova.cz).

  6. Květa Sudová seznámila přítomné s kurzy připravenými do klubovny BPK, Tychonova 12, 160 00 Praha 6. Program, který byl k dispozici na setkání vytištěný a je uveřejněný i na těchto stránkách , je třeba doplnit o další lekci, a to 23.11. od 17-19 hod. „Šijeme oboustrannou deku“ (J. Haklová).

  7. Jana Haklová informovala o výzvě britských quiltařek k patchworkovým klubům z celého světa vytvořit „The Button-up Quilt“ – nejdelší quilt na světě. Ten by měl být vystavený na Festivalu quiltů ve dnech 21.-24.8.2008 v Birminghamu. Podrobnosti naleznete na www.quiltersguild.org.uk . Návrh zúčastnit se jedním quiltem za BPK (poplatek 7 liber) jednomyslně schválen. Návrh na vzor s použitím českého modrotisku předloží na příštím setkání Jana Haklová, přihlášku s poplatkem zařídí Jana Lálová.
    Jana Haklová současně informovala o jediné ruční dílně modrotisku v Olešnici na Moravě www.modrotisk-danzinger.cz, látky budou rovněž v nabídce Zuzky Středové www.evron.cz/patchwork .

  8. Součástí setkání byly i dva krátké informativní příspěvky s ukázkami na téma „Scrapy“ (Jana Štěrbová „Scrapy I.“ a Jana Lálová „Charm quilt“). Přítomné obdržely tištěné materiály s příklady méně obvyklých vzorů a ruličku s pěti různými látkami o rozměru 5x5 palců (M. Zenklová doporučila www.quiltville.com ).
    Jana Lálová navrhla přítomným, aby si počínaje příštím setkáním nosily látky k ev. výměně. Současně vyzvala všechny členky BPK, aby na příští setkání každá přinesla jednu patchworkovou maličkost (ruličku látek, přívěšek ke klíčům, podložku pod skleničku atp.). Tu u prezence odevzdá do připraveného sáčku, odkud si bude moci recipročně vytáhnout svůj vánoční dáreček.

  9. Jana Lálová informovala o připravovaných workshopech na 2. PPM v roce 2008 a probíhajících jednáních se zahraničními lektory. Jejich jména a témata lekcí budou postupně uveřejňována na www.praguepatchworkmeeting.com. V současné době jsou jednání uzavřena s Kimberly Einmo (USA), Wernerem Taeslerem (Německo) a Roswithou Schmit (Rakousko).

  10. Nakonec Jana Štěrbová pozvala přítomné na příští setkání, které se uskuteční v sobotu 15. 12. v 10 hodin opět v hotelu Pramen, tentokrát však v restauraci v 1. patře, kde byl na tomto setkání podáván oběd.

  11. Setkání se zúčastnili tito prodejci látek a pomůcek:
    Evron Zuzky Středové, Bellus Praha 5, Dakros Praha 4, FILI textilní galanterie Praha (např. obchodní dům Kotva).

    Přítomno bylo 70 členek BPK.
    Setkání skončilo ve 14.45 hod.
    Zapsala J. Lálová

     

 

15.9.2007

   
 

Výroční zpráva Bohemia Patchwork Klubu k 15.9.2007


Úvodem :
Zprávu předkládá výbor Bohemia Patchwork Klubu ve složení zvoleném na schůzi dne 19.8.2006: Renata Stehlinová - předsedkyně, Jana Lálová - tajemnice, Květa Sudová - jednatelka, Jana Haklová - tuzemské a zahraniční výstavy , Jana Harmachová - webové stránky, Jana Štěrbová - výstava Prague Patchwork Meeting

1. Členská základna :
Registrace Klubu na MV ČSR se uskutečnila 14. 8.2006. K 17.8.2006 měl Klub 17 zakládajících členek, stav k 15.9.2007 je 135 platících členek.
Sídlem Bohemia Patchwork Klubu (dále jen BPK) byl nejprve Bellus Gallery, Bieblova 21, 150 00 Praha 5, od 2.2.2007 je to Tychonova 12, 160 00 Praha 6.
Výbor BPK se v uplynulém roce scházel 2x do měsíce, před výstavou v rozšířeném složení i několikrát do týdne. Dílčí a urgentní otázky se řeší operativně e-mailem nebo telefonem, zásadní otázky se probírají na pravidelných zasedáních.
Členské schůze se konaly 1x za čtvrt roku v hotelu Pramen, Černý most, Praha 14.

2. Činnost BPK v uplynulém období :
a) výstavní činnost
1. Prague Patchwork Meeting, doposud největší česká mezinárodní výstava věnovaná patchworku, se konala ve dnech 7.-8. dubna 2007 v hotelu Pramen, Černý most, Praha 14. Její přípravě bylo věnováno více než půl roku obětavé dobrovolné práce našich členek a v neposlední řadě i jejich rodinných příslušníků. V rámci přípravy se podařilo navázat řadu nových společenských, pracovních i sponzorských kontaktů v tuzemsku i zahraničí, které budeme moci využít k naší další činnosti i v budoucnu.
Výstavy se zúčastnilo 168 vystavovatelů s 315 exponáty, z toho bylo 27 prací společných.
Během dvou dnů výstavy se uskutečnilo 8 workshopů, vedených dvěma českými lektorkami a 6 zahraničními. Mezi 136 posluchači byla i řada posluchačů ze zahraničí. Samostatné zhodnocení workshopů založeno v klubovně.
 - První prezentací BPK jako klubu v zahraničí byla účast na výstavě v Luganu (Švýcarsko), dále tradiční účast našich členek na výstavě v Groebern (Německo), Sainte-Marie-aux-Mines (Francie), účast na World Quilt (Turecko).
- Jednotlivé členky BPK se individuálně zúčastnily řady výstav v celé České republice, např. další výstavy v hotelu Pramen u příležitosti školení školských pracovníků, v Dubči, Novém Jičíně, Písku a jinde.
b) charitativní činnost
- deky pro mrňousky (kolem 30 ks) v rámci 1. PPM
- deky pro maminky - akce probíhající na různých místech republiky pod názvem Deky pro radost
- účast na předvánočním bazaru Dagmar a Václava Havlových VIZE
c) lektorská činnost
Sídlo BPK v Tychonově ul. v Praze 6 - kurzy a konzultace - propagaci patchworku naa různých místech republiky zajišťují lektorky - členky BPK (podrobněji na stránkách BPK v rubrice "Kde se učí")
d) publikační a propagační činnost
- primárně našemu styku s patchworkovou veřejností slouží webové stránky, o které se stará Jana Harmachová; je zde mnoho užitečných informací a jejich prostřednictvím mohou členky mezi sebou komunikovat; na stránkách se dále pracuje
- články o BPK a 1. PPM vyšly v rakouském časopise Pinwand, francouzském France Patchwork, italském a francouzském Magic Patch, v americkém The Quilt článek od Kaffee Fassetta,
- informace na webových stránkách Patchworkgilde Deutschland,
- setkání s Karen B. Alexander, představitelkou The Quilters Hall of Fame, Marion, Indiana, USA
- článek v Listech Prahy 14 a v časopise Paličkování
e) mezinárodní kontakty zajišťují
- Francie (kontakty se známými lektorkami, kontakt s pořadateli Carefour Européen du Patchwork, zajištění mimovýstavního workshopu Mme Smarandy Bourgery, dojednání významných grantů) - Renata Stehlinová
- Rakousko (Patchworkgruppe Wien, kontakty s rakouskými lektorkami) - Jana Lálová
- Švýcarsko (výstava Artquilt Lugano) - Jana Štěrbová
- Německo (výstava v Groebern, kontakty s německými lektorkami) - Jana Haklová
- Rusko (navázán kontakt s představitelkou Uralského spolku Larisou Fedorovnou Golubeckou)


3. Různé
- V místě nynějšího sídla BPK navázán kontakt s Městským úřadem Prahy 6, kde byly projednány možnosti aktivit BPK v obvodu (mateřská centra, střediska pro seniory, výstavní činnost, kurzy a konzultace v klubovně BPK )
- Konkrétní jednání byla uskutečněna se správcem Písecké brány, Centrem inspirace a tvořivosti v Dejvicích a s ateliérem Kaštan v Břevnově s výhledem na podzim 2007. - Navštíven veletrh neziskových organizací pro navázání kontaktů a získání zkušeností.
- Zahájeno šití klubového bloku.
- Podepsána smlouva s účetní firmou PRODIMO na vedení účetnictví.


4. Samostatná předběžná zpráva o hospodaření (příjmy a výdaje) založena v Klubovně

5. Výhled do budoucna
- rozšiřovat členskou základnu
- založit knihovničku BPK v klubovně BPK s možností výpůjček členkám BPK
- pokračovat v lektorské činnosti, vypisování nových kurzů ke speciálním technikám v patchworku
- pokračovat ve výstavní činnosti, zejména věnovat se přípravě 2. PPM
- zvát zahraniční lektory i mimo velkou výstavu PPM
- připravovat členství v EQA
- dále pracovat na webových stránkách BPK, které jsou naší vizitkou
- zúčastnit se mezinárodní výstavy v Birminghamu, UK (21.-24.8.08)
- dále propagovat a prezentovat BPK a patchwork v tuzemsku i zahraničí
- účastnit se výstav patchworkových klubů

 
Zprávu na Valné hromadě BPK dne 15.9.2007 přednesla Renata Stehlinová, předsedkyně BPK.

 

 

17. března 2007

   
 

Zápis z jarního setkání Bohemia patchwork klubu konaného dne 17. března 2007 v hotelu Pramen


Setkání zahájila v 10 hodin předsedkyně klubu Renata Stehlinová.

1. Nejprve jsme se zabývaly povinnostmi – vybíráním výstavních poplatků a kurzovného v rámci rychle se blížící mezinárodní výstavy a vybíráním členských příspěvků BPK od nových členek.

Závěr: konečný termín k přihlášení dek na výstavu je 23.3. Přihláška musí obsahovat velikost deky, fotografii nebo alespoň její barevnost a popis, zda se jedná o tradiční nebo moderní techniku. (viz formulář na www.praguepatchworkmeeting.com). Nejzazší termín dodání dek je pátek 6.4. ráno do hotelu Pramen, před tím lze po předchozí dohodě doručit deku na adresu sídla BPK, Tychonova 12, 160 00 Praha 6. Nezapomeňte na podpis!
Termíny pro dodání „Dek pro mrňousky“ jsou stejné jak je uvedeno výše. Deky budou vystaveny v „respirační hale“ hotelu. Připomínáme, že jejich ušití a darování Nadaci Terezy Maxové nahrazuje výstavní poplatek za jednu deku.
Většina míst v kurzech je obsazena, několik málo jich zbývá ještě na Potpourri (Fassett), Wesely (Round Robin), Haklová (Skládaný patchwork), Taesler (Šití na papír) a Weber (Volné řezání). Doporučujeme všechny přihlášky (i ty dřívější, pokud jste tak dosud neučinili) co nejdříve stvrdit platbou. Opět nezapomeňte na podpis!

2. Po povinnostech následovala část „zábavná“. Pan Pavel Kocián uvedl velmi zajímavým a přehledným způsobem předvádění šicích strojů PFAFF a přislíbil svoji účast i na obou výstavních dnech.

3. V „kurzovní“ části programu předváděly Jana Štěrbová, Květa Sudová a Blanka Procházková nepřeberné množství tašek od jednoduchých a sportovních po složíté, od každodenních po večerní a toaletní.
Jana Lálová v kostce seznámila se zakončením dek, zejména s řešením problémů obloučků, jak se s nimi setkáme např. při Svatebních prstýncích.

4. Jana Haklová seznámila s přehledem nejzajímavějších patchworkových výstav v letošním roce a hlavně s možností jejich navštívení. (viz VÝSTAVY).

5. Blanka Procházková předvedla využití speciální patky pro šití obloučků.

Místnost byla – dá se říci už „tradičně“ - vyzdobena zajímavými dekami, které přivezly účastnice setkání. Renata Stehlinová poděkovala všem přítomným za účast a také všem, které se jakýmkoliv aktivním způsobem podílejí na přípravě výstavy. Vyslovila naději, že se opět sejdeme v hojném počtu nejen na výstavě, ale i 16.6. na „Letním setkání BPK“.
 
Setkání skončilo v 15 hodin.
Zapsala J. Lálová


 

16.12.2006

   
 

Informace o setkání Bohemia patchwork klubu v hotelu Pramen 16.12.2006


Jana Lálová (tajemnice BPK) nejprve přivítala všechny přítomné a představila členky výboru BPK: jednatelku Květu Sudovou, Janu Harmachovou, která pečuje o webové stránky BPK, Janu Haklovou, která dodává informace o výstavách tuzemských i zahraničních a Janu Štěrbovou, předsedkyni přípravného výboru 1st Prague Patchwork Meeting. Současně omluvila předsedkyni BPK Renatu Stehlinovou, která se dostaví kolem 13. hodiny, protože dopoledne učí v Bellusu.

1. První hodina setkání byla věnována organizačním záležitostem, a to zejména vyplňování členských přihlášek, placení členských příspěvků, vyzvednutí členských průkazů a vyplňování přihlášek k vystavení prací na jarní výstavě, ev. zaplacení výstavního poplatku.
Současně probíhala v předsálí předváděcí akce šicího stroje Husquarna, která se setkala s velkým zájmem.
Obrovský zájem byl rovněž o látky nabízené několika prodejci.
Byla odhlasována změna adresy sídla BPK od 8.1.2007, a to: Tychonova 12, 160 00 Praha 6.
Celonárodní setkání BPK se budou konat vždy jedenkrát za 3 měsíce, tj. další "jarní" plánujeme na sobotu 17. března 2007, opět v hotelu Pramen a o programu se včas dozvíte na těchto stránkách.
Patchworkové pohlednice zasílejte na adresu Jana Harmachová, Palackého nám. 103, 387 01 Volyně, kde budou vyfotografovány, přidány na stránky BPK a posléze dopraveny do Bellusu do Prahy, kde budou vystaveny.
Členky BPK byly vyzvány k šití klubového bloku, a to do definitivní, začistěné podoby (sendviče). Na těchto stránkách najdete v nejbližší době dílky i nákres pro šití na papír ke stažení.
Jana Štěrbová podala informace o 1st Prague Patchwork Meeting. Pro členky klubu se nabízí možnost v rámci výstavy prodávat v jedné společné místnosti patchworkové výrobky. Současně byl připomenut termín 31.12.2006, do kdy lze zaplatit poplatek za dva vystavené quilty s možností třetího zdarma, členská sleva činí 5 procent.
Jana Lálová informovala o kurzech pořádaných při příležitosti výstavy. Kromě lekcí uvedených na webových stránkách jsou v jednání další tři lekce, a to MINIPATCH (miniatury evropské krajiny šité na papír) přednášené v němčině Wernerem Taesslerem a tlumočené, volně řezaný a sešívaný patchwork (bez pravítka!) přednášený česky Susanne Weber a konečně novinka POJAGI, jednovrstevný, oboustranný patchwork vhodný na ubrusy, záclony atd. viz např. zde přednášený v němčině a tlumočený. Aktuální informace ke kurzům najdete na stránkách výstavy. Jana Štěrbová provedla zájemkyně hotelem a ukázala prostory, které budou využity pro výstavu.

2. Jana Štěrbová seznámila přítomné s jednou z technik moderního patchworku, a to na ukázce stříhání 2-3 barevných papírů na geometrické i volné tvary a jejich zpětným sestavováním do individuálního vzoru.

3. Jana Haklová předvedla ukázku hotové oboustranné deky i rozpracovaných bloků, šitých i prošívaných zároveň, a způsob spojování hotových bloků -sendvičů.

4. Jana Harmachová a Jana Haklová promítly ukázky zajímavých quiltů z různých webových stránek a z navštívených výstav.

5. Renata Stehlinová připomněla charitativní akci vyšívaných afghánských čtverečků. Výtěžek z jejich prodej je věnován afghánským vdovám jako příspěvek ke zlepšení životního minima. Poté se se všemi rozloučila a popřála hodně radosti o vánočních svátcích a vše nejlepší do nového roku.

Setkání se zúčastnilo cca 75 paní a dívek z celé České republiky. Některé s sebou přivezly svoje výrobky. Ty pomohly vytvořit příjemnou atmosféru a výzdobu místnosti. Vystaveny byly i patchworkové pohlednice, které jsou běžně k nahlédnutí v obchůdku Bellusu v Praze.
Občerstvení bylo věnováno hotelem Pramen. Oběd (menu) si bylo možno objednat na místě za 65 Kč.
 

Setkání začalo v 10 hodin a skončilo v 15 hodin.
Zapsala: Jana Lálová